Principalii responsabili pentru investiţii ai Guvernului vin la evenimentul premium News.ro „RoInvest” – ediţia a V-a

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea şi preşedintele Agenţiei Române pentru Investitii şi Comerţ Exterior, Rareş Burlacu, şi-au anunţat prezenţa, în 24 septembrie, la evenimentul premium al News.ro, numit “RoInvest”.

Ei sunt principalii responsabili ai Guvernului pentru investiţii şi vor analiza stadiul actual al acestora, ce trebuie făcut pentru creşterea lor, proiectele de investiţii prin PNRR şi alte programe europene şi naţionale.

La evenimentul organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox vor lua parte, alături de responsabilii statului, reprezentanţi ai mediului de business, ai asociaţiilor de investitori, ai camerelor de comerţ, ai finanţatorilor, consultanţi şi analişti.

Obiectivul principal al evenimentului este susţinerea investiţiilor ca soluţie pentru dezvoltarea ţării în contextul încetinirii creşterii economice, bazată până acum în special pe consum.

Guvernul şi-a propus intensificarea investiţiilor publice, acestea  fiind estimate să ajungă la 110 miliarde lei în 2024, adică 7,2% din PIB (investiţii finanţate din fonduri naţionale şi din fonduri europene şi PNRR). Executivul condus de Marcel Ciolacu susţine că programarea bugetară va fi pe viitor orientată în principal către investiţii, obiectivul ambiţios fiind ca investiţiile publice să ajungă la 10% din PIB. În programul de guvernare cuvântul “investiţii” figurează de 206 de ori şi se insistă şi pe creşterea productivităţii. Aceasta se va realiza prin stimularea producţiei interne de tipul “Fabricat în România” şi printr-un program masiv de investiţii la nivel local, regional şi central. Ca obiectiv important este reindustrializarea României prin scheme de ajutor de stat şi facilităţi pentru producţia autohtonă. În programul de guvernare se mai spune despre tranziţia către economia inovării, prin programe guvernamentale de tip Business Accelerator, pe baza de granturi, pentru industriile competitive/tehnologie ridicată. Mai este propusă crearea Fondului Român de Inovare, un fond de investiţii de risc (venture capital) sub forma unui parteneriat în care sunt atraşi alături de statul român parteneri din mediul privat capabili să îşi asume riscul cofinanţării şi calitatea de evaluator în acelaşi timp. Guvernul vrea parteneriate public-privat pentru minimum 5 obiective de investiţii majore şi susţine că 15 miliarde lei pot fi accesate doar de la fondurile de pensii private din România, pe proiecte PPP fezabile. Executivul a prognozat în programul de guvernare intrări din ISD de 24 miliarde euro (120 miliarde lei) până la sfârşitul lui 2024.

În perioadele economice dificile sunt necesare investiţii mari în economie, iar statul dă semnalul. Guvernul trebuie să propună şi să implementeze investiţii care să deschidă oportunităţi de business. La fel companiile private ar trebui să investească în dezvoltare, dar şi în producţie pe care să o vândă, să vină cu idei noi de business şi să îşi onoreze toate comenzile şi datoriile.

De aceea, la acest eveniment ne propunem să discutăm planurile de investiţii ale statului cu fonduri proprii şi cu fonduri europene, precum şi ale companiilor private pentru susţinerea dezvoltării afacerilor şi a economiei în general.

Parteneri ai evenimentului sunt , ,  şi .

Mai multe detalii despre temele propuse spre dezbatere la eveniment şi cei care vor lua cuvântul la: 

 

 

Desemnarea celor cinci judecători ICCJ din cadrul Biroului Electoral Central pentru alegerile parlamentare are loc miercuri

US Open: Fritz şi Tiafoe s-au calificat în semifinale şi vor fi adversari. Va fi prima semifinală americană la un grand slam după 2005