Principalul motiv al atacurilor cibernetice în 2024 a fost financiar (raport)

„Delictele cibernetice constituie cea mai mai mare parte a activităţii maliţioase online şi ocupă majoritatea resurselor apărătorilor. În 2024, firma Mandiant (companie de securitate cibernetică şi subsidiară a Google) a răspuns la de aproape patru ori mai multe atacuri ale unor actori motivaţi financiar decât la intruziuni sprijinite de state”, se arată în raportul de 28 de pagini.

Anul trecut, 67% dintre intruziunile identificate de Mandiant şi atribuite unui grup de ameninţări au fost puse pe seama unor grupări cu motivaţii economice, comparativ cu numai 4,5% care corespundeau unei intenţii de spionaj.

Cu toate acestea, studiul subliniază că „în pofida acestui volum copleşitor, specialiştii în securitate naţională acordă mult mai puţină atenţie delictelor cibernetice decât ameninţărilor grupurilor sprijinite de state”.

Cu ochii pe Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord

Experţii se concentrează de obicei pe Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord, deoarece sunt ţări care au recurs la delincvenţă cibernetică pentru a duce la capăt operaţiuni de spionaj sprijinite de stat, se arată în raport.

Printre intruziunile identificate de Mandiant în 2024, 15% au fost duse la capăt de un grup al cărui obiectiv era spionajul, în timp ce 55% au fost realizate de grupări cu motivaţii economice.

Scopul acestor atacuri este „creşterea veniturilor” prin utilizarea de „ransomware” sau accesul la baze de date.

Alte atacuri sunt furturile de criptomonede, ceea ce, conform studiului, face Coreea de Nord: „Axaţi pe sectorul criptomonedelor şi pe platformele relaţionate cu blockchain, aceste atacuri sunt planificate pentru a finanţa direct programele de dezvoltare de rachete de către Coreea de Nord, ambiţiile sale nucleare şi costurile operaţionale mai mari ale regimului, toate acestea în timp ce eludează sancţiunile internaţionale”.

Între timp, raportul menţionează că această convergenţă tot mai mare a atacurilor cibernetice şi a pirateriei susţinute de stat cere un răspuns puternic, pe măsura ameninţării adversarilor statului-naţiune.

„Combaterea acestei provocări necesită o abordare nouă şi mai fermă, care să recunoască ameninţările atacurilor cibernetice drept o prioritate a securităţii naţionale, care necesită cooperare internaţională”, punctează raportul.

Sursa: www.stiripesurse.ro

O româncă pune în pericol un proces crucial, aflat în desfășurare de peste un deceniu în Italia

Fostul antrenor al Elenei Rîbakina a fost suspendat un an. A fost acuzat că și-a maltratat eleva