Prinde contur ‘furtuna perfectă’ într-un domeniu cheie din România: Guvernul crește accizele, pe fondul unei crize majore a zahărului

#image_title

Creșterea accizei la băuturile care conțin zahăr, anunțată de Guvern în legea de asumare, riscă să amplifice o criză deja iminentă pe piața zahărului. Producția internă este în scădere, iar importurile ieftine din Ucraina pun presiune tot mai mare pe fabricile românești. Patronatul Zahărului avertizează că efectele combinate ale acestor măsuri ar putea duce la o explozie a prețurilor și cere clauze de salvgardare pentru protejarea pieței locale.

Potrivit Patronatului, această cantitate – de patru ori mai mare decât cea permisă înainte de izbucnirea războiului – ar destabiliza grav piața zahărului din România, afectând în mod direct producția locală și veniturile fermierilor.

În prezent, importurile de zahăr din Ucraina sunt permise doar în baza unor licențe speciale, în conformitate cu OUG 126/2023, valabilă până la finalul anului 2025. Cu toate acestea, Patronatul susține că zahăr de origine ucraineană pătrunde în continuare în România prin livrări intracomunitare, influențând negativ piața internă.

„Propunerea Comisiei Europene privind o cotă de 100.000 de tone ar perturba balanța zahărului la nivelul UE și, mai ales, piața din România. Solicităm ca nivelul importurilor să nu depășească cota pre-război, de 20.070 de tone, și cerem introducerea unor clauze clare de salvgardare”, a transmis Patronatul într-un punct de vedere oferit pentru Economica.net.

De asemenea, potrivit Economica, organizația cere oprirea importurilor masive din Ucraina și o renegociere a acordului DCFTA, în condiții care să nu pericliteze agricultura românească și siguranța alimentară.

DCFTA – zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător – este aplicată provizoriu între UE și Ucraina încă din 2016, ca parte a Acordului de Asociere. Acordul permite eliminarea taxelor pentru majoritatea produselor agricole, dar unele produse sensibile – inclusiv zahărul – sunt reglementate prin contingente tarifare.

La finalul lunii iunie 2025, cele două părți au convenit asupra unei revizuiri a acordului. Negocierile actuale includ trei piloni esențiali: asigurarea unor condiții de concurență echitabile, introducerea unui mecanism de salvgardare în caz de dezechilibre și creșterea graduală a fluxurilor comerciale, cu protejarea sectoarelor sensibile din UE.

În România mai activează doar doi procesatori de zahăr: Agrana și Premium Luduș – singurul cu capital românesc. În 2025, cei doi producători vor prelucra sfeclă de pe aproximativ 14.000 de hectare, o suprafață cu aproape 40% mai mică decât în anul anterior. Din cauza scăderii suprafețelor cultivate, producția internă de zahăr este estimată la sub 100.000 de tone, de patru ori mai puțin decât necesarul anual de consum.

Livrările trimestriale ale Mercedes-Benz, afectate de taxele vamale

Baschet feminin: Sepsi Sfântu Gheorghe, printre cele 10 echipe din preliminariile Euroligii