PRO AGRO: Măsurile fiscale din ”ordonanţa trenuleţ” vor avea un impact negativ asupra agriculturii şi industriei alimentare

Federaţia Naţională PRO AGRO avertizează că măsurile prevăzute în „ordonanţa trenuleţ” ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025 vor avea un impact „extrem de negativ” asupra agriculturii, industriei alimentare şi serviciilor conexe din România.

Potrivit unui comunicat al PRO AGRO, semnat de preşedintele federaţiei Ionel Arion, transmis luni AGERPRES, măsurile cu impact negativ se referă la eliminarea facilităţilor fiscale „de care agricultura nu a beneficiat mai mult de 15 luni faţă de sectoarele IT şi Construcţii de minim patru ani”, la mărirea salariului minim şi la plafonarea adaosurilor la alimente „cu impact major doar în sectorul de producţie şi procesare primare”.

„Nu putem decât să previzionăm o migrare semnificativă a forţei de muncă spre alte sectoare sau spre piaţa europeană, fără că fermierii să aibă posibilitatea reală să devină competitivi în asemenea condiţii”, arată sursa citată.

PRO AGRO atrage atenţia că „deficitul pe balanţa comercială pe produse alimentare este deja la un nivel istoric negativ, măsurile luate vor adânci şi mai mult acest deficit o dată cu implementarea acestora, iar facilităţile de producţie vor fi puternic decapitalizate ducând la închiderea acestora”.

Conform Federaţiei Naţionale PRO AGRO, România va fi pusă în situaţia de a aduce din comerţul comunitar şi mai multe produse procesate, fiind în imposibilitatea de a atrage fonduri, pentru că sectorul este necompetitiv.

„În viitorul apropiat, agricultura şi sectoarele conexe din România se vor lovi de o altă provocare foarte serioasă, şi anume tratatul MERCOSUR. În acest mod se va permite producătorilor din afara Uniunii Europene să vândă local produse obţinute fără cerinţele UE, fără măsuri de bunăstare la animale, fără restricţii la pesticide. Ori, în condiţiile unor reglementări nefavorabile nu putem să nu observăm că agricultura românească va deveni doar exportator de materii prime”, se mai scrie în comunicat.

Ministerul Finanţelor a publicat duminică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, care propune, printre altele, eliminarea facilităţilor de care beneficiază angajaţii din IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară, precum şi alte măsuri fiscale. AGERPRES/(AS – autor: Cristian Anghelache, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Poliţiştii de penitenciare anunţă un protest în ultima zi din an, în contextul Ordonanţei ‘trenuleţ’

Fotbal: ‘Muncesc pentru a rămâne cât mai mult posibil la Real Madrid’, precizează Ancelotti