Probleme în tabăra democraților. Tot mai mulți alegători de culoare și hispanici îl preferă pe Trump

 

Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, Kamala Harris își intensifică eforturile de a curta alegătorii de culoare și latino-americani. În ciuda faptului că deține un avans clar în rândul ambelor grupuri, unii democrați au avertizat-o că trebuie să facă mai mult pentru a-i stimula pe acești alegători să se întoarcă la ea în noiembrie. Acest lucru se datorează în parte sondajelor recente care sugerează că rivalul republican al lui Harris, Donald Trump, reușește să cucerească alegătorii de culoare și latino-americani, o continuare a câștigurilor înregistrate de acesta în 2016 și 2020.

Un sondaj realizat de New York Times și Siena, citat de BBC, a indicat că Harris are un sprijin de 78 % în rândul alegătorilor de culoare, în comparație cu sprijinul de aproximativ 90 % acordat democraților în alegerile recente, bărbații reprezentând cea mai mare parte a acestei scăderi. Acest lucru s-ar putea dovedi crucial într-o cursă care pare să fie decisă de marje foarte mici. Și chiar dacă aceste sondaje sunt eronate, în statele-cheie, câștiguri modeste în rândul alegătorilor de culoare sau latino-americani ar putea influența în cele din urmă rezultatul.

În Arizona, de exemplu, se preconizează că aproape unul din patru alegători din 5 noiembrie va fi latino-american, la fel ca aproape 20% în statul vecin Nevada. Într-un alt stat-cheie, Georgia, alegătorii de culoare reprezintă aproximativ 30% din total. Acestea reprezintă un număr semnificativ de voturi în state foarte importante.

 

Care ar putea fi cauza câștigurilor aparente ale lui Trump în rândul acestor alegători?

Economia, în special inflația și costul vieții, este principala problemă pentru majoritatea alegătorilor. Acesta este cazul multor alegători de culoare și latino-americani, New York Times sugerând că o majoritate considerabilă din ambele grupuri sunt nemulțumiți de starea actuală a economiei americane.

Printre aceștia se numără Quenton Jordan, în vârstă de 30 de ani, rezident în Virginia, care a votat cândva cu Barack Obama, dar a votat cu Trump de când acesta a intrat pe scena politică națională în 2016. „Inflația a făcut practic imposibil, sau extrem de dificil, pentru oameni să asigure necesitățile de bază pentru familiile lor”, a declarat Jordan. „Sunt lucruri tangibile de genul acesta, care îi fac pe oameni să spună că nu le place presiunea pe care o primesc din cauza costului bunurilor. Îmi îngreunează situația”, a adăugat el.

 

Sondajele electorale – Harris sau Trump?

De cealaltă parte a țării, în Nevada, cunoscută ca fiind „purpurie”, care are o populație latină numeroasă, Lydia Dominguez, rezidentă în Las Vegas, a declarat că mulți latini „își amintesc de economia sub Trump”, adăugând că preocupările economice înseamnă că „nu mai există un stigmat” cu privire la susținerea fostului președinte.

„Ei nu își permit să trăiască. Aceasta este o parte foarte mare a problemei”, a declarat ea pentru BBC. „Nu mai este tabu să îl susții”. Chiar și unii alegători care înclină spre Harris recunosc că problemele „de buzunar” au contribuit la orientarea alegătorilor spre dreapta în comunitățile lor. „Sunt mulți oameni în comunitatea mea care au trecut de la un partid la altul. O mulțime de oameni îl vor vota pe Trump, doar din motive economice”, a declarat Diego Arancivia, un fost alegător republican din Nevada care acum votează pentru Harris. „Nu ar vrea niciodată să bea o bere cu el, dar cred că are instrumentele necesare pentru a-i ridica din punct de vedere economic”.

Trump: „Sondajele noastre au explodat cu alegătorii de culoare și hispanici”

Donald Trump a câștigat sprijin în rândul alegătorilor latino-americani în 2016 și 2020. Alegătorii de culoare și latino-americani și-au exprimat îngrijorarea față de gestionarea frontierei SUA-Mexic sub administrația Biden. Controlul strict al frontierei și deportarea migranților ilegali sunt esențiale în campania lui Trump.

Mulți alegători percep granița ca fiind „haotică și periculoasă” sub Biden și Harris. Rolando Rodriguez, fost democrat din Texas, a spus: „Locuiesc aproape de graniță și n-am mai văzut un dezastru ca sub Kamala și Biden”.

Jordan, un alegător de culoare din Virginia, a afirmat că migranții „iau resurse pe care comunitatea de culoare le cere de ani”. Trump a vorbit despre o „invazie” de migranți care afectează negativ comunitățile de culoare și latino-americane.

Profesorul Quadricos Driskel a explicat că mulți bărbați de culoare se îndepărtează de agendele sociale ale democraților, văzute ca fiind împotriva valorilor lor. Clarence Pauling, un alegător din Carolina de Sud, a spus că valorile republicane sunt mai apropiate de credințele sale religioase despre gen și sexualitate.

În timp ce Trump curtează alegătorii de culoare și latino-americani, Harris a lansat o „agenda de oportunități pentru oamenii de culoare” și va discuta cu lideri media de culoare precum Charlamagne Tha God în Detroit. Trump a subliniat: „Sondajele noastre au explodat cu alegătorii de culoare și hispanici”.

Au fost prinși suspecții care au lovit un bărbat cu ciocanul în cap, într-o parcare

Algeria se califică pentru Cupa Africii pe Națiuni după victoria cu Togo