Conform acestor date, în februarie comparativ cu luna anterioară, producţia industrială a crescut cu 1,1% în zona euro şi cu 1% în Uniunea Europeană.
Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Italia (10,8%), Belgia (7,4%) şi Luxemburg (6,3%).
La polul opus, cele mai ample scăderi ale producţiei industriale au fost înregistrate în Croaţia (minus 3,9%), Grecia (minus 3,6%) şi România (minus 2,1%).
În cazul României, declinul de 2,1% din luna februarie vine după un avans de 2,2% în ianuarie, transmite Agerpres.
În ritm anual, luna februarie 2025 comparativ cu februarie 2024, producţia industrială a crescut cu 1,2% în zona euro şi cu 0,6% în UE. Cele mai mai creşteri ale producţiei industriale au fost înregistrate în Irlanda (38,8%), Lituania (9,1%) şi Luxemburg (6,6%). Şi în acest caz, România se numără printre ţările membre cu scăderi importante ale producţiei industriale în ritm anual, cu un declin de 3,4%. Scăderi mai acute decât în România s-au înregistrat doar în Ungaria (minus 8%), Bulgaria (minus 4,7%), Germania (minus 3,7%) şi Danemarca (minus 3,5%).
Datele de la Institutul Naţional de Statistică
Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că, în România, în februarie 2025, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 7,5%, datorită industriei prelucrătoare (+10,4%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 4,2%, respectiv cu 2,4%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna ianuarie cu 2,1%, din cauza scăderilor industriei prelucrătoare (-2,7%) şi industriei extractive (-0,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 3,4%.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) s-a redus, în februarie, cu 5,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate de industria extractivă (-6,7%) şi industria prelucrătoare (-6,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 0,9%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 3,2%, ca efect al scăderilor înregistrate în industria extractivă (-6,3%) şi industria prelucrătoare (-3,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 2,5%.