Procedura privind exercitarea votului electronic hibrid la distanţă prin intermediul tabletelor STS, aprobată

Potrivit memorandumului intern aprobat, Camera Deputaţilor are obligaţia exercitării atribuţiilor constituţionale, în situaţii excepţionale, constatate de către autorităţile abilitate, precum epidemiile, pandemiile, fenomenele naturale extreme, cutremure, actele de terorism şi alte situaţii care fac imposibilă prezenţa deputaţilor la sediul Camerei, conform prevederilor regulamentare.

„În aceste situaţii apare drept oportună şi necesară aprobarea folosirii unei modalităţi de exprimare a votului prin mijloace electronice, care să permită folosirea simultană a sistemului electronic din sala de plen (cu cartele) şi a celui electronic la distanţă cu tablete STS (sistem folosit şi în cursul legislaturii trecute), denumit (…) vot electronic hibrid”, se precizează în document.

Conform memorandumului, au fost elaborate o serie de măsuri pentru facilitarea exercitării votului la distanţă de către parlamentari.

Astfel, prin grija Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au fost predate către parlamentari kit-uri mobile constând în terminale informatice echipate cu software aflate în proprietatea STS şi utilizarea domnilor parlamentari, arată sursa citată.

Pe durata sesiunii de vot electronic hibrid, parlamentarii prezenţi în sala de plen a Camerei Deputaţilor vor putea să-şi exprime opţiunea de vot prin intermediul cartelei de vot introdusă în consola de vot, în conformitate cu prevederile Regulamentul Camerei Deputaţilor.

„Deputaţii care nu sunt prezenţi în sala de plen îşi vor exprima opţiunea de vot prin intermediul aplicaţiei „Vot electronic” instalată pe tabletele puse la dispoziţie de STS, în acest caz audierea lucrărilor plenului şi participarea la dezbateri făcându-se exclusiv prin intermediul aplicaţiei „Audio conferinţă” instalată pe tabletele puse la dispoziţie de STS. Rezultatele provenite din ambele sisteme de vot electronic vor fi unitar agregate, fiind afişate atât pe ecranul video-wall din sala de Plen a Camerei Deputaţilor cât şi pe tablete în secţiune special alocată (aplicaţie)”, se mai precizează în document.

Memorandumul mai arată că deputatul care se află în sala de plen şi nu poate vota cu cartela poate folosi tableta STS.

„Precizăm faptul că deputaţii prezenţi în sală vor putea folosi pentru vot doar un singur mijloc electronic de exprimare (cartela sau tableta), în lipsa acestora deputaţii urmând a figura absenţi la votul respectiv”, mai precizează sursa citată.

De asemenea, cvorumul de şedinţă se efectuează la solicitarea preşedintelui de şedinţă şi reprezintă „suma tuturor deputaţilor care au apăsat una dintre cele 4 taste afişate pe ecranul consolei de vot sau a tabletei STS, pe durata votului de control”.

„Exprimarea votului se face în intervalul de timp alocat votării, anunţat de Preşedintele de şedinţă înainte de începerea sesiunii de vot (acest interval – în cazul votului electronic hibrid, la distanţă, nu poate fi mai scurt de 20 de secunde, din motive tehnice). În cazul pierderii sau deteriorării mijloacelor de exercitare a votului electronic (card sau tabletă), acestea se înlocuiesc pe baza procedurilor aplicabile, în termen de maxim 48 de ore de la formularea cererii”, se mai arată în document.

Premierul Ciolacu denunță sfidarea bunului-simț în fața austerității – Reacție la dorința de triplare a unor salarii la CNAIR

În SUA ar fi început ‘vânătoarea de vrăjitoare’: Experții FBI se tem de răzbunarea lui Donald Trump pentru ancheta de la Capitoliu