Procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin demisionează după ce o anchetă SBU dezvăluie un sistem de corupţie la scară mare care le-a permis conducătorilor administraţiei sale să evite înrolarea în armată

Procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin şi-a prezentat marţi demisia, după ce o anchetă a Serviciilor de securitate (SBU) a dezvăluit un sistem de corupţie la scară mare care a permis unor conducători ai administraţiei sale să evite înrolarea în armată, relatează AFP.

Mobilizarea militară este un subiect agitat în Ucraina, criticată din cauza unor scandaluri de corupţie şi unui sistem considerat nedrept de către numeroşi ucraineni, în timp ce armata întâmpină dificultăţi să-şi refacă rândurile după doi ani şi jumătate de invazie rusă.

”Multe fapte de abuz ruşinos au fost descoperite” în interiorul Parchetului din Ucraina, scrie Andrii Kostin.

”În această situaţie, consider că este drept să-mi anunţ demisia”, scrie el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care participa la o reuniune a Consiliului Securităţii naţionale cu privire la această problemă, a declarat după aceea că ”sistemul Comisiilor de Experţoi Medicali şi Sociali trebuie să fie desfiinţat”.

În opinia sa, ”există sute de cazuri de invaliditate în mod evident justificată” în rândul funcţionarilor vamali, de la impozite sau din administraţiile locale.

Ancheta SBU a relevat responsabili de la ”diverse organe de stat” care au declarat ”hanicapuri fictive” cu scopul de a evita să fie mobilizaţi în armată.

Volodimir Zelenski a declarat că sunt angajate ”responsabilităţi personale” şi a citat-o pe cea a procurorului general.

Aceste anunţuri intervin după o serie de scandaluri de corupţie care au implicat oficiali însărcinaţi cu mobilizarea militară.

SBU anunţă marţi într-un comunicat că a descoperit un sistem de corupţie ”la scară mare”.

În 2024, 64 de oficiali au fost suspectaţi de aceste infracţiuni penale, iar alţi nouă au fost găsiţi vinobaţi, precizează serviciile.

Aproximativ 4.100 de certificate de handicap au fost anulate, deoarece aveau la bază ”documente false”, anunţă SBU.

La începutul lui octombrie, autorităţile ucrainene au anunţat că au confiscat echivalentul a cinci milioane de euro – în numerar – de la şefa unei Comisii Medicale Regionale.

Alte cazuri asemănătoare au fost descoperite după aceea.

Presa scrie că peste 50 de procurori din regiunea Hmelniţki (vest) au obţinut un stat de invalid cu ajutorul serviciilor acestei oficiale, ceea ce le-a permis să încaseze pensii foarte mari.

În 2023, Volodimir Zelenski a decis să-i destituie pe toţi conducătorii regionali însărcinaţi cu înrolarea militară, cu scopul de a dezrădăcina corupţia care domneşte în aceste servicii.

Ucraina – afectată de o corupţie endemică după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice (URSS) – s-a angajat să-şi intensifice lupta împotriva acestor practici în cadrul eforturilor în vederea aderării la Uniunea Europeană (UE).

Mai multe scandaluri mari au izbucnit de la începutul invaziei ruse, inclusiv în cadrul Ministerului Apărării şi armatei, care au condus la destituirea şi arestarea unor funţcionari de rang înalt.

Victor Negrescu: Am propus un buget european axat pe investiţii, în detrimentul austerităţii propuse de celelalte instituţii. În astfel de momente trebuie să le arătăm cetăţenilor europeni că suntem alături de ei şi că putem face mai multe împreună

Federaţia Internaţională de Tenis a adoptat coaching-ul din tribună