Procurorul general francez răspunde la valul de critici împotriva condamnării lui Marine Le Pen: ‘Această decizie nu este una politică’

Această decizie a tribunalului din Paris „a fost luată conform legii, prin aplicarea textelor votate prin reprezentare naţională”, a mai afirmat procurorul general de pe lângă Curtea de Casaţie pentru postul de radio RTL, calificând drept „inadmisibile atacurile foarte personalizate împotriva magistraţilor şi ameninţările care pot face obiectul unor urmăriri penale”.

Termenii utilizaţi de Marine Le Pen cu o zi în urmă la postul de televiziune TF1 sunt „complet excesivi”. „Decizia a fost luată în urma unui proces care are toate datele unui proces echitabil, ca urmare a unei dezbateri contradictorii ce durează de două luni şi a unei anchete care a durat ani”, a reacţionat magistratul.

„Statul de drept a fost total încălcat” printr-o „decizie politică”, declarase Marine Le Pen luni seara la TF1.

Această decizie „a fost luată conform legii, cu aplicarea textelor votate cu reprezentare naţională”, a insistat Remy Heitz, subliniind că judecătorii „au aplicat legea şi pedepsele prevăzute de lege”.

Evocând atacurile la adresa magistraţilor, el s-a declarat „şocat” că preşedinta tribunalului care a pronunţat hotărârea a trebuit să fie plasată sub protecţie.

Magistrata beneficiază de o protecţie de securitate, în special patrule ale poliţiei în jurul domiciliului său, după ce a primit ameninţări, a indicat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

„Este complet anormal să ameninţi un magistrat”, a apreciat Remy Heitz, făcând apel la „scăderea gradului de tensiune, la moderaţie şi calm”: „Să lăsăm justiţia să-şi facă treaba în deplină independenţă”.

În ceea ce priveşte recursul, el a precizat că întrebarea dacă acesta poate examinat înainte de alegerile prezidenţiale din 2027 ţine de competenţa Curţii de Apel din Paris. „Tehnic vorbind, este posibil, dar va trebui să analizăm şi să vedem ce se întâmplă, în funcţie de calendarul judiciar”, a declarat el, adăugând că datele vor fi cunoscute „probabil destul de repede”.

content-image

Tribunalul a condamnat-o pe Marine Le Pen pentru deturnare de fonduri publice, stabilind că a existat un adevărat „sistem” înfiinţat între 2004 şi 2016 pentru a face „economii” partidului său, Rassemblement National (RN), plătind cu bani ai Parlamentului European asistenţi ai eurodeputaţilor care, în realitate, lucrau pentru RN.

Preşedintele partidului francez de extrema dreaptă RN, Jordan Bardella, a denunţat marţi „tirania judecătorilor”, la o zi după hotărârea judecătorească pronunţată împotriva liderei de facto a formaţiunii, Marine Le Pen, condamnând totodată „ameninţările, injuriile şi insultele” la adresa magistraţilor.

„Se va face totul ca să fim împiedicaţi să ajungem la putere”, a afirmat el pentru Cnews/Europe1.

Jordan Bardella a făcut o paralelă între „climatul” din Franţa şi cel din România, unde, spune el, candidatul extremei drepte a fost privat de o victorie potenţială prin anularea alegerilor prezidenţiale.

Bardella a anunţat „organizarea în acest weekend a unor acţiuni de distribuire de afişe şi mobilizări paşnice”, deoarece „noi nu suntem fascişti, suntem oameni rezonabili”.

La o zi după decizia şoc a justiţiei franceze, în virtutea căreia Marine Le Pen nu poate fi eligibilă timp de cinci, partidul său organizează o contraofensiva politică şi mediatică marţi luând ca martor publicul larg şi cerând o procedură de apel suficient de rapidă cu speranţa de a-i menţine candidatura la viitoarele alegeri prezidenţiale.

„Suntem total nevinovaţi în acest caz şi, cu toate acestea, milioane şi milioane de francezi sunt privaţi de candidata lor naturală şi legitimă la alegerile prezidenţiale”, a clamat Bardella. Preşedintele RN, care ar putea fi candidatul partidului său la alegerile prezidenţiale în cazul în care Curtea de Apel nu revine asupra sentinţei tribunalului, a promis o „loialitate totală” faţă de Marine Le Pen, întrucât consideră că are „o datorie faţă de ea”.

Victimizarea este laitmotivul lui Marine Le Pen de aproape 30 de ani de carieră politică în cursul căreia s-a mai confruntat cu eşecuri, pe care până acum a avut capacitatea să le depăşească, remarcă AFP.

Luni seara, în platoul canalului de televiziune TF1, Marine Le Pen a lansat un şuvoi de critici, denunţat o „decizie politică”, „o zi funestă pentru democraţia noastră” şi „practici pe care le credeam rezervate regimurilor autoritare”.

Alte 23 de persoane au fost condamnate, precum şi partidul Frontul Naţional, devenit RN.

Suma totală deturnată se ridică la 4,4 milioane de euro, dintre care 1,1 au fost deja rambursaţi, conform agenţiei de presă citate.

Parlamentul European a validat numirea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene

VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia: Un ciclon a lovit în plin insulele turistice și a făcut prăpăd