Procurorul recomandă eliberarea condiţionată fraţilor Menendez, condamnaţi acum 30 de ani pentru uciderea părinţilor lor. Cazul celebru a fost readus în atenţia publică de un serial Netflix

Erik şi Lyle Menendez – doi fraţi condamnaţi pe viaţă pentru uciderea părinţilor lor într-un caz care a zguduit America acum mai bine de trei decenii – ar trebui să fie judecaţi din nou de un judecător şi eliberaţi condiţionat, a recomandat joi un procuror districtual din Los Angeles, relatează BBC şi Reuters.

Fraţii Menendez, acum în vârstă de 56 şi 53 de ani, au fost condamnaţi după două procese extrem de mediatizate care au captivat SUA în anii 1990 din cauza bogăţiei şi privilegiilor de care s-au bucurat ca fii ai unui director din industria divertismentului.

Procurorul districtului Los Angeles, George Gascon, a declarat într-o conferinţă de presă că va recomanda vineri unui judecător ca pedepsele lor pe viaţă să fie înlocuite cu o sentinţă de la 50 de ani la închisoare pe viaţă şi ca aceştia să fie eligibili imediat pentru eliberare condiţionată. El a menţionat vârsta lor fragedă la momentul crimelor din 1989. Lyle avea atunci 21 de ani, iar Erik 18 ani. 

Între timp, au apărut noi dovezi care indică faptul că aceştia au fost abuzaţi sexual de tatăl lor ani de zile.

„Cred că şi-au plătit datoria faţă de societate”, a declarat Gascon, menţionând comportamentul lor bun în închisoare.

Gascon a precizat însă că alţi procurori din cadrul biroului său s-au opus eliberării lor şi ar putea pleda într-o audiere viitoare în favoarea menţinerii lor în închisoare.

Asasinarea, în 1989, a lui Kitty şi Jose Menendez în vila lor din Beverly Hills a zguduit SUA ani la rând şi a inspirat recent un popular serial Netflix. Cei doi au fost împuşcaţi în timp ce se uitau la televizor.

Cazul s-a axat pe motivul crimelor comise de Erik şi Lyle Menendez.

Erik Menendez, în vârstă de 53 de ani, şi Lyle Menendez, în vârstă de 56 de ani, sunt în prezent condamnaţi în California la închisoare pe viaţă, din 1995, fără posibilitatea eliberării condiţionate.

Fraţii mai au însă un drum lung de parcurs până când ar putea fi eliberaţi.

Un judecător va avea ultimul cuvânt. El va trebui să decidă dacă fraţii ar trebui să fie condamnaţi din nou, iar o comisie de eliberare condiţionată va trebui să examineze dacă aceştia ar trebui să fie eliberaţi din închisoare după ce au executat mai mult de 30 de ani.

Nu a fost imediat clar cât timp va dura până când instanţa se va pronunţa.

Unii membri ai familiei extinse Menendez, inclusiv sora tatălui ucis, au insistat ca aceştia să fie eliberaţi.

Jose Menendez a fost împuşcat în ceafă, iar Kitty Menendez a fost împuşcată de 15 ori în casa lor din Beverly Hills.

Un recent serial Netflix care dramatizează povestea lor a revigorat interesul pentru acest caz şi de mai bine de un an avocaţii apărării au purtat discuţii cu procurorii cu privire la anularea sentinţei sau la solicitarea unui nou proces, citând noile dovezi apărute care susţin afirmaţia fraţilor că au fost molestaţi de părinţi.

În primul lor proces, care a fost televizat şi s-a încheiat cu un juriu nehotărât, în 1994, fraţii au declarat că au fost agresaţi sexual de ambii părinţi timp de ani de zile şi că au acţionat în legitimă apărare, iar tatăl lor i-a ameninţat că îi va ucide dacă vor dezvălui abuzurile.

Procurorii au susţinut, în schimb, că cei doi căutau să pună mâna pe averea de milioane de dolari a părinţilor lor.

Un juriu i-a condamnat în cele din umră într-un al doilea proces, care nu a fost televizat, dar acelaşi juriu i-a scutit şi de pedeapsa cu moartea, optând pentru închisoare pe viaţă fără eliberare condiţionată.

Procurorul Gascon a declarat că nu există nicio îndoială că fraţii şi-au ucis părinţii, dar a citat noi dovezi, inclusiv o scrisoare pe care Erik Menendez ar fi scris-o unui văr cu opt luni înainte de crime, în care descria abuzurile. Dacă probele ar fi fost prezentate la proces, juriul ar fi putut ajunge la un rezultat diferit, a spus el. Gascon a precizat însă că în continuare consideră crimele „acte oribile” şi a spus că „nu există nicio scuză pentru crimă”.

Anchetatorii examinează, de asemenea, acuzaţiile unui membru al trupei pop Menudo din anii 1980, care a declarat că a fost abuzat de Jose Menendez. Aceste acuzaţii au fost făcute publice anul trecut într-un serial documentar Peacock intitulat „Menendez + Menudo: Boys Betrayed”.

Procurorul Gascon a declarat, de asemenea, că are o problemă cu declaraţiile unui membru al echipei de urmărire penală de la acea vreme potrivit cărora bărbaţii nu pot fi violaţi. „De la urmărirea penală iniţială … biroul nostru a dobândit o înţelegere mai profundă a complexităţilor din jurul violenţei sexuale”, a spus el într-un comunicat.

În timpul proceselor lor penale din anii 1990, procurorii i-au descris pe fraţi ca pe nişte copii bogaţi care au planificat metodic crimele pentru a avea acces la averea părinţilor lor. Însă avocaţii apărării lor au susţinut că fraţii au fost victime ale unor ani de abuzuri emoţionale, fizice şi sexuale şi că au acţionat doar în legitimă apărare.

Fraţii Menendez au depus o moţiune în mai 2023 în care detaliau noile dovezi din cazul lor şi solicitau anularea condamnărilor lor. Gascón – care se confruntă cu o cursă dificilă pentru realegere şi care a fost acuzat că demersul său are de-a face cu politica – a declarat că biroul său a analizat cazul timp de mai bine de un an, dar a precizat că a luat decizia joi cu doar o oră înainte de a susţine conferinţa de presă foarte mediatizată cu privire la acest caz istoric.

UN CAZ INTRAT ÎN ISTORIE

Cazul a început pe 20 august 1989, când fraţii – pe atunci în vârstă de 18 şi 21 de ani – au sunat la poliţie şi au raportat că au găsit cadavrele părinţilor lor după ce s-au întors acasă.

Autorităţile, la început, nu i-au suspectat pe fraţi. Cuplul a fost împuşcat de 13 ori cu două puşti. Natura brutală a crimei a determinat autorităţile să se gândească că poate a fost vorba de o lovitură mafiotă.

Dar fraţii au început să atragă atenţia asupra comportamentului lor – cheltuind bani pe petreceri fastuoase – inclusiv cumpărarea de ceasuri Rolex – jocuri de noroc şi petreceri. O mărturisire făcută psihologului lor i-a dus la pierzanie. Prietena doctorului i-a înregistrat audio şi a sesizat autorităţile.

În martie 1990, fraţii au fost puşi sub acuzare. Au fost judecaţi în 1993, când au recunoscut crimele, dar au susţinut că au acţionat în legitimă apărare şi că se temeau că părinţii lor îi vor ucide primii. Ei au descris ani de abuzuri emoţionale, fizice şi sexuale, în special din partea tatălui lor, Jose, care devenise regizor la Hollywood.

Lyle şi Erik au declarat că au încercat să opună rezistenţă părinţilor lor, s-a ajuns la momente tensionate în casa lor şi au crezut că părinţii lor plănuiau să îi omoare.

Membrii familiei au depus mărturie cu privire la abuzurile la care au fost martori – însă niciunul nu a declarat că a fost martor direct la abuzuri sexuale.

Procurorii au susţinut că motivul a fost banii – şi anume averea de 14 milioane de dolari a părinţilor lor. Aceştia au descris planificarea lor metodică, cumpărarea a două puşti cu câteva zile înainte de crime şi cheltuielile lor masive de după. I-au descris pe fraţi ca pe nişte fii răsfăţaţi care credeau că pot scăpa de orice.

 

ALEGERI ÎN MOLDOVA. Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo vor avea o duminică o dezbatere fără moderator. Care sunt regulile

Companiile româneşti se tem că după alegeri va urma o terapie de şoc pentru reducerea deficitului (Reuters)