Procurorul-şef al Venezuelei a anunţat luni deschiderea unei anchete penale împotriva candidatului opoziţiei la preşedinţie, Edmundo González, şi a celei care conduce opoziţia, Maria Corina Machado, în legătură cu un apel al lor adresat forţelor armate de a renunţa să-l mai sprijine pe preşedintele Nicolás Maduro şi de a înceta reprimarea demonstranţilor, relatează Associated Press.
Anunţul procurorului general Tarek William Saab este legat de un apel scris pe care cei doi membri ai opoziţiei l-au transmis cu câteva ore mai devreme cu privire la Maduro şi la demonstranţii care au ieşit pe străzi pentru a-şi apăra vehement votul în alegerile din 28 iulie.
Cei doi opozanţi „au anunţat în mod fals un câştigător al alegerilor prezidenţiale, altul decât cel proclamat de Consiliul Naţional Electoral, singurul organism abilitat să facă acest lucru” şi au incitat în mod deschis „oficialii poliţiei şi armatei să nu respecte legile”, a declarat Saab într-o postare pe X.
Apelul scris al lui Gonzalez şi Machado arată presupusa comitere a unor infracţiuni, inclusiv uzurparea de funcţii, difuzarea de informaţii false pentru a provoca teamă şi conspiraţie, a detaliat Saab.
Forţele armate sunt în mod tradiţional arbitrul disputelor politice din Venezuela. Cu toate acestea, nu au dat niciun semn că l-ar abandona pe Maduro, chiar şi în faţa dovezilor credibile prezentate de opoziţie, conform cărora Gonzalez l-a învins la urne pe socialistul autoproclamat câştigător la o diferenţă de peste 2 la 1.
González şi Machado au făcut apel la personalul de rând al forţelor de securitate să îşi reconsidere loialitatea faţă de Maduro. „Facem apel la conştiinţa armatei şi a poliţiei să se pună de partea poporului şi a familiilor sale”, au scris cei doi într-un lung mesaj. „Am câştigat aceste alegeri fără nicio îndoială. A fost o avalanşă electorală”, au continuat cei doi. „Acum depinde de noi toţi să respectăm vocea poporului”, arată opozanţii.
Autorităţile l-au declarat pe Maduro învingător în alegerile de duminica trecută, dar nu au prezentat încă listele de vot care să dovedească victoria sa. Opoziţia susţine că a colectat înregistrări de la peste 80% din cele 30 000 de secţii de votare din întreaga ţară care arată că a câştigat candidatul ei.
MII DE OPOZANŢI ARESTAŢI
Maduro a anunţat sâmbătă că guvernul a arestat 2.000 de opozanţi şi, în cadrul unui miting în Caracas, a promis că va reţine şi mai multe persoane şi le va trimite la închisoare.
Revolta post-electorală a făcut, de asemenea, cel puţin 11 victime, potrivit Foro Penal, un grup pentru drepturile omului cu sediul la Caracas.
Organizaţia pentru drepturile omului Provea, cu sediul în Venezuela, a concluzionat, într-un raport publicat luni care analizează climatul post-electoral, că răspunsul guvernului pentru reducerea la tăcere a nemulţumirii oamenilor a fost dat „prin utilizarea disproporţionată a forţei”, ceea ce a dus la moartea protestatarilor, şi prin „acţiunea coordonată deschisă între forţele de securitate şi grupuri de civili înarmaţi în favoarea lui Nicolás Maduro”, ceea ce a dus la o creştere a arestărilor arbitrare.
În scrisoarea lor, González şi Machado au făcut apel la venezuelenii care au membri de familie în serviciul forţelor de securitate să îi îndemne pe cei dragi să nu atace protestatarii şi să nu se supună ordinelor ilegale. Ei au declarat că vor oferi „garanţii” soldaţilor care respectă Constituţia, promiţând în acelaşi timp că nu va exista impunitate pentru cei care se află în spatele abuzurilor şi care urmează ordine ilegale.
GONZALEZ ŞI MACHADO STAU ASCUNŞI
Atât González, un fost diplomat, cât şi Machado – căruia guvernul i-a interzis să candideze – s-au ascuns după alegeri, spunând că se tem că vor fi arestaţi sau ucişi. Maduro şi cadrele sale au ameninţat că îi vor închide pe amândoi.
„Respectul pentru suveranitatea populară este ceea ce ne determină să apărăm transparenţa rezultatelor (alegerilor)”, a declarat luni preşedintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, în cadrul unei conferinţe de presă alături de colegul său de stânga, preşedintele chilian Gabriel Boric.
Boric, care a pus la îndoială victoria lui Maduro printr-o declaraţie neaşteptat de puternică la câteva ore după alegerile din 28 iulie din Venezuela, a declarat reporterilor că el şi Lula au discutat luni despre situaţia din Venezuela, fără a oferi detalii. Liderii nu au răspuns la întrebări, iar declaraţiile lor redactate cu atenţie au indicat modul în care liderii de stânga din regiune încearcă cu precauţie să arate respect pentru suveranitatea Venezuelei, exprimând în acelaşi timp îndoieli cu privire la rezultatele oficiale.
Câţiva dintre aliaţii fideli ai lui Maduro – inclusiv Rusia, China şi Cuba – au aplaudat în schimb victoria sa. Luni, preşedintele iranian Masoud Pezeshkian a avut o convorbire telefonică cu Maduro, reiterându-şi felicitările şi „condamnând orice interferenţă străină în afacerile interne ale Venezuelei”.