Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase din România solicită premierului şi ministrului Finanţelor adoptarea unui calendar de creştere graduală a accizei la alcool

Spirits România, asociaţie patronală ce reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România, a transmis o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Marcel Ciolacu şi ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, prin care solicită adoptarea unui calendar de creştere graduală a accizei la alcool, care să înlocuiască mecanismul de actualizare cu inflaţia.

”Spirits România, asociaţie patronală care reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România, vă roagă să aveţi disponibilitatea de a vă implica în rezolvarea unei situaţii care poate avea efecte deosebit de grave, atât economice cât şi sociale. Ne referim aici la actualizarea cu inflaţia a valorii accizei pentru alcoolul etilic, care ar putea creşte cu peste 50% în anul 2025, dacă se vor menţine prevederile actuale din Codul Fiscal. Această creştere ar avea consecinţe catastrofale pentru producătorii locali de băuturi spirtoase, dar şi efecte sociale deosebit de grave determinate de creşterea interesului pentru băuturile contrafăcute, care pot afecta serios sănătatea, ducând chiar la pierderi de vieţi omeneşti”, arată asociaţia.

Industria pe care o reprezintă numără peste 46.000 de locuri de muncă, directe şi indirecte, şi contribuie anual cu o valoare adaugată de peste 850 de milioane de euro la produsul intern brut.

”Deşi consumul a rămas constant sau a înregistrat scăderi, valoarea accizei a crescut constant şi semnificativ în ultimii ani, iar mecanismul de actualizare cu inflaţia a rămas cu baza de calcul la nivelul anului 2014, in ciuda faptului că valoarea supusă actualizării a fost mărită de câteva ori. Şocul unei noi majorări semnificative a accizei va avea un impact catastrofal asupra producătorilor locali de băuturi spirtoase şi ar duce, cel mai probabil, la pierderea câtorva mii de locuri de muncă. În plus, scumpirea băuturilor ieftine, produse într-o majoritate covârşitoare de producători români, va duce la creşterea pieţei negre, nefiscalizate, cu efecte directe asupra veniturilor bugetului de stat”, precizează asociaţia.

Într-o foarte recentă cercetare sociologică, un procent semnificativ de consumatori români (34%) au spus că au consumat băuturi alcoolice din surse pe care nu le cunoşteau, respectiv băuturi fără timbru sau băuturi produse de persoane pe care nu le cunoşteau. Dintre cei care au admis că au consumat băuturi alcoolice contrafăcute, unul din cinci respondenţi a indicat ca motiv preţul, respectiv faptul că băuturile contrafăcute pe care le-au consumat erau mai ieftine.

Spre deosebire de alte industrii, cum ar fi cea a berii, industria băuturilor spirtoase este afectată major de piaţa neagră, care creşte cu orice mărire a preţului băuturilor ieftine. Băuturile contrafăcute nu înseamnă doar o scădere a consumului de băuturi fiscalizate, cu efecte asupra veniturilor bugetare, ci şi un pericol major pentru sănătatea populaţiei, prin proliferarea unor alternative care pot duce la afecţiuni grave sau chiar la pierderi de vieţi omeneşti, subliniază asociaţia.

”Domnule Prim-Ministru, Domnule Ministru al Finanţelor, Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase din România nu cer un regim favorizant ci doar o abordare echitabilă, care să protejeze producătorii locali şi consumatorul român de băuturi spirtoase. Nu putem vorbi de predictibilitate fiscală doar pentru o parte a actorilor economici dintr-un domeniu, având în vedere contribuţia economică şi impactul social al industriei noastre. În consecinţă, vă rugăm să aveţi amabilitatea de a lua în considerare adoptarea unui calendar de creştere graduală şi pentru acciza la alcoolul etilic, în interesul industriei, al consumatorului si al economiei româneşti, în general. Credem că modificarea sistemului de actualizare a valorii accizelor pentru băuturi trebuie făcută într-un mod unitar şi nu avantajând o industrie sau alta. Ne arătăm disponibilitatea pentru o discuţie detaliată asupra acestui subiect şi vă asigurăm de întreaga noastră consideraţie”, adaugă reprezentanţii Spirits România.

Spirits Romania este o asociaţie patronală care reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România. Spirits Romania a fost înfiinţata în 2013 cu scopul de a contribui la crearea unui cadru fiscal şi legislativ funcţional, propice dezvoltării industriei locale de băuturi spirtoase, precum şi din dorinţa companiilor membre de a se implica în crearea unor programe comune de educare a consumatorilor cu privire la consumul responsabil de alcool. Companiile membre asigură peste 1.500 de locuri de munca directe şi 185.000 indirecte. Membrii Spirits Romania exportă băuturi spirtoase de toate tipurile în peste 30 de ţari, din Europa, Asia şi America. Spirits Romania este afiliată la SpiritsEurope, organizaţia reprezentativă la nivel european a industriei alcoolului, ce reuneşte peste 31 de asociaţii naţionale din 24 de ţari. Spirits Romania reprezintă principalele companii producătoare şi importatoare de băuturi spirtoase din România: BDG, Brown-Forman, Diageo, Pernod Ricard Romania, Prodal, Prodvinalco, PPD.

 

UPDATE – A murit clericul turc Fethullah Gulen, stabilit în SUA şi considerat duşmanul personal al lui Erdogan. Cum a devenit inamicul preşedintelui turc, după ce ani de zile au fost aliaţi

UPDATE – Bucureşti – Fetiţă de 6 ani muşcată de obraz de un câine / Care este starea copilului