Profesor la ASE, despre ordonanța-trenuleț: Nu poţi cere pensionarilor să scoată ei banii din buzunar care trebuiau atraşi de cei bine plătiţi din MIPE

Profesorul Cristian Păun afirmă, într-un mesaj postat luni pe reţelele sociale, că din momentul în care Guvernul a propus creşteri de venituri, fără să aibă acoperire financiară pentru acestea, „era de aşteptat” să se ia măsuri precum cele promovate recent de Guvern. El îi critică pe politicieni pentru faptul că în campania electorală au prezentat totul ca fiind „lapte şi miere”.

Austeritatea a început din primul moment în care aceste promisiuni pe deficit şi datorie (excesive) erau făcute. Acum doar a devenit literă de lege. Doar că, pentru cel care face legea, ea va fi mumă şi, pentru cei care trebuie să i se supună, ea va fi ciumă. Problema mare însă este că nu poţi veni acum, după ce un an de zile nu ai atras niciun EURO din fonduri europene (mai multe decât cei 19 miliarde lei care se prezumă a fi salvaţi de guvern prin această mega-ordonanţă), să ceri românilor să plătească ei pentru incompetenţa lui Câciu & co., de exemplu. Nu poţi cere pensionarilor să scoată ei banii din buzunar care trebuiau atraşi de cei bine plătiţi din MIPE. Nu poţi cere studenţilor să îşi plătească biletele de transport, către şi dinspre casă, şi singura ta grijă în minister să fie când e ziua de salariu. Plus prime, plus bonusuri, plus punguţe de sărbători…”, scrie Cristian Păun.

El este de părere că „este complet nedrept să ceri acum cetăţenilor de rând să plătească ei fără să ai un plan concret de reforme în zona administraţiei publice centrale şi locale”.

„Nu e clar nimic. Totul la fel de vag. Nu se ştie ce primării se comasează, ce judeţe se comasează, ce agenţii se desfiinţează sau se comasează, ce ministere ar putea să mai dispară sau ce companii vor fi privatizate. Nimic. Tăcere totală. Poporul plăteşte pentru această castă de funcţionari publici (deloc puţini, vreo 750.000 de oameni) care este apărată şi protejată. Bine, nu mai iau sporuri. Sau tichete de masă sau de vacanţă. Anul care vine. Dar vor lua în continuare salarii fără să facă nimic. Nu poţi să tai tichetele de masă şi să laşi diurna judecătorilor în continuare. Ei vor da în judecată guvernul pentru tăierea diurnei (vreo 11.000 lei lunar) şi vor câştiga, judecata făcându-se tot de către ei. Vorba aia, justiţia este independentă şi imparţială. Mai ales când vine vorba de diurne. Amărâţii care plăteau o masă caldă din tichetele alea o vor suporta din salariul lor. La ei se poate, pentru magistraţi este de neacceptat”, adaugă Cristian Păun.

Profesorul crede de asemenea că „în perioada următoare, guvernul va da înapoi şi va anula aproape toate prostiile votate astăzi în ordonanţă” şi că „vor rămâne în picioare doar tăierile pentru plebe”, arătând că „aşa a fost mereu”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Ministrul Finanţelor: Reorganizările instituţionale vor duce la reducerea numărului de personal; multe persoane se pot angaja în mediul privat

Investitorii străini trag un semnal de alarmă – Măsurile guvernului sunt necesare, dar fără o analiză atentă și aplicare imediată dificilă