„Profesorul care a promis marea”, din 4 octombrie în cinematografe/ VIDEO

„Profesorul care a promis marea”, în regia Patriciei Font, nominalizat la cinci premii Goya, va intra în cinematografele româneşti din 4 octombrie.

„Profesorul care a promis marea”, un film ce ne introduce în povestea adevărată a lui Antoni Benaiges, un profesor din Tarragona care înainte de războiul civil a fost repartizat la şcoala Bañuelos de Bureba, un orăşel din Burgos, Spania. Este şi povestea Ariadnei, o femeie care începe un proces anevoios de căutare a rămăşiţelor străbunicului ei dispărut în război. Povestea face trimiteri la situaţia actuală a familiilor care îşi caută şi astăzi rudele dispărute.

Filmul împleteşte trecutul şi prezentul prin două intrigi care construiesc o poveste despre memorie şi despre importanţa de a nu lăsa istoria noastră recentă să cadă în uitare. Firul poveştii Ariadnei (Laia Costa) evidenţiază lupta familiilor care îşi caută încă rudele îngropate anonim în gropi comune, în timp ce povestea lui Antoni Benaiges (Enric Auquer) aduce un omagiu profesorilor, într-un mod emoţionant şi sensibil.

În 1935, Antoni Benaiges este angajat ca profesor într-un mic sat izolat din Burgos, Spania. Reuşeşte să se apropie foarte mult de elevii săi, copii cu vârste cuprinse între şase şi doisprezece ani, cărora le face o promisiune: o să plece împreună într-o călătorie să le arate marea pentru prima dată în viaţa lor.

75 de ani mai târziu, nepoata unuia dintre aceşti elevi descoperă povestea minunată ascunsă în spatele unei promisiuni care nu a putut fi dusă la capăt.

„Interacţiunea dintre cele două intrigi din Profesorul care a promis marea transmite un mesaj: ceea ce se întâmplă în trecut are repercusiuni asupra prezentului nostru sub forma unei răni ce se transmite din generaţie în generaţie. Mi se pare interesantă teza conform căreia suntem capabili să moştenim rănile strămoşilor noştri. În film, evenimentele care se petrec în trecut au consecinţe asupra personajelor din prezent şi a relaţiei dintre ele. Ariadna, care a crescut cu bunicul şi mama ei într-o casă a tăcerii şi a tabuurilor, este un personaj fragil şi pierdut, care suferă de atacuri de anxietate. Acum, bunicul ei suferă de demenţă senilă şi nu mai este în stare să-şi explice copilăria sau de ce a decis să o reducă la tăcere. Această poveste se învârte în jurul memoriei, atât a pierderii acesteia, cât şi a importanţei păstrării ei. Întregul univers al Ariadnei, rece, apatic, înconjurat de moarte şi uitare, este pus în contrast cu cel al profesorului Antoni, un personaj idealist şi entuziast al cărui mediu, în ciuda vicisitudinilor pe care le întâlneşte în oraş, este plin de viaţă, înconjurat de copii şi iluzii. Sunt două poveşti foarte diferite în acelaşi film şi a fost o provocare să găsesc o modalitate de a le face să coexiste”, spune regizoarea Patricia Font.

Pelicula a primit cinci nominalizări la Premiile Goya 2024 (Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Cea mai bună coloană sonoră originală, Cel mai bun scenariu adaptat, Cele mai bune costume) şi a cucerit Gaudí Award – Premiul Publicului. 

Distribuit de Follow Art Distribution, „Profesorul care a promis marea” ajunge din 4 octombrie în cinematografele din toată ţara marcând astfel data de 5 octombrie, Ziua Mondială a Educaţiei şi Ziua Profesorilor.

Doi tineri, fugiți din calea războiului din Ucraina, recuperaţi din munte, noaptea trecută

Instanţa supremă a Uniunii Europene consideră că regulile FIFA privind transferul jucătorilor încalcă legislaţia UE