Introducerea în legislaţie a unor forme de angajare mai flexibile, călătorii mai rapide cu trenul şi acordarea unui voucher cultural de 150 de euro pentru tineri sunt câteva dintre obiectivele care figurează în programul USR pentru alegerile parlamentare.
Stimulentele pentru comasarea localităţilor reprezintă de asemenea una dintre măsurile incluse în documentul dat publicităţii duminică şi care poate fi consultat pe pagina usr.ro.
„Majorăm cotele defalcate din impozitele pe venit pentru noua comună înfiinţată prin comasare. Treptat, vom face ca până în 2028 să nu mai existe primării mai mici de 3.000 de locuitori (sau rază maximă 25 km). Actualele primării vor rămâne puncte de lucru unice, cu structuri flexibile. Niciun cetăţean nu va rămâne fără servicii publice aproape de domiciliu”, propune USR.
Totodată, cei care intră în politică vor trebui să renunţe automat la postul blocat în şcoală, spital sau administraţia publică. O altă propunere este colectarea TVA numai de la ultima companie care vinde consumatorului final.
USR susţine şi introducerea în legislaţie a unor noi forme de angajare, mai flexibile decât contractul de muncă clasic de 8 ore/zi la sediul angajatorului.
„Angajatul va putea lucra de oriunde doreşte (telemuncă), fără să fie nevoie de acte adiţionale şi complicate la contractul de muncă. Vom reglementa contractele de muncă cu perioadă determinată. Vom elimina interdicţia de a presta ore suplimentare într-un contract de muncă cu timp parţial”, prevede programul.
USR consideră că energia nucleară va avea în continuare un rol esenţial în asigurarea stabilităţii sistemului energetic naţional şi reducerea emisiilor de CO2. Se menţionează că în cazul reactoarelor tip SMR este nevoie de „o evaluare serioasă a costurilor”, iar fabricarea componentelor să se realizeze „în mare parte” în România.
Uniunea încurajează dezvoltarea de proiecte de energie solară şi eoliană onshore şi offshore; susţine finalizarea obiectivelor de retehnologizare a hidrocentralelor; finalizarea la timp a investiţiilor în centralele de producţie de energie pe bază de gaz de la CE Oltenia, Iernut şi Mintia; un cadru „predictibil şi transparent” care să faciliteze susţinerea activităţilor de extracţie a gazelor naturale în Marea Neagră.
„Susţinem încurajarea stocării la prosumatori. Suntem ferm împotriva obligativităţii stocării pentru prosumatorii care şi-au instalat deja sisteme fotovoltaice”, menţionează sursa citată.
Potrivit programului USR, Autostrada Sibiu – Piteşti şi Autostrada Moldovei A7 trebuie finalizate în acest deceniu.
„Anul 2030 trebuie să ne găsească cu lucrări în stadiu final pe Autostrada Unirii A8, Autostrada Comarnic – Braşov sau drumul rapid Craiova – Lugoj dinspre Oltenia spre Banat. Românii trebuie să poată călători într-un tren nou-nouţ de la Bucureşti la Iaşi, Suceava, Timişoara sau Cluj-Napoca în 4-5 ore. Vom prioritiza centurile ocolitoare ale marilor oraşe, ca soluţii rapide pentru decongestionarea traficului”, prevede documentul.
USR mai doreşte să rezolve cu prioritate cele 267 de „puncte negre” de pe reţeaua rutieră unde se întâmplă frecvent accidente mortale folosind inclusiv proiectele pe fonduri europene.
„Vom implementa radare fixe, presemnalizate, pe aceste sectoare sensibile, măsură de asemenea inclusă în PNRR. Programul naţional de construit autostrăzi, drumuri expres sau centuri ocolitoare va avea un rol substanţial în îmbunătăţirea siguranţei pe drumuri şi va trebui accelerat”, propun autorii.
În ce priveşte agricultura, USR va iniţia un program naţional de irigaţii bazat pe transport acoperit al apei, puţuri de mare adâncime şi transportul apei în aval, fără consum de energie.
Universităţile şi institutele de cercetare vor fi stimulate să adopte „strategia pentru ştiinţă deschisă, care descurajează publicarea de maculatură”.
Pentru „reforma electorală”, USR susţine: primari aleşi în două tururi; scăderea pragului electoral la 3%; reducerea numărului de semnături; vot electronic în secţii; resincronizarea mandatelor preşedintelui, parlamentului şi primarilor; introducerea votului de la 16 ani în alegerile locale.
În ce priveşte justiţia, USR menţionează că va solicita un audit european asupra activităţii curente a DNA, în urma căruia va formula măsuri de remediere.
În altă ordine de idei, se propune o nouă strategie de resurse umane pentru a soluţiona deficitul Armatei Române şi creşterea numărului de soldaţi profesionişti de la 75.000 actual spre 100.000 în următorii patru ani.
În ce priveşte instituţiile culturale, vor fi eliminate interimatele mai lungi de 120 de zile fără organizarea unui concurs.
La împlinirea a 18 ani, tinerii vor primi un „voucher cultural”, în valoare de 150 de euro (echivalentul în lei) care poate fi folosit pentru achiziţii de carte, formare profesională sau bilete la evenimente. Cardul va fi unul electronic, distribuit de primăriile de domiciliu şi va putea fi folosit până la împlinirea vârstei de 19 ani.
Va fi adoptat Codul patrimoniului cultural pentru a simplifica şi eficientiza protejarea patrimoniului, pentru a creşte capacitatea administrativă şi instrumentele de protecţie.
În ce priveşte colectarea deşeurilor, se propune un sistem uniform şi standardizat în toate localităţile, în cadrul căruia maşinile de gunoi vor ridica separat tipurile de deşeuri sortate de către cetăţeni.
„Vom crea un program naţional pentru curăţarea apelor din România de plastic. Vom introduce un sistem standardizat de reciclare a deşeurilor din construcţii. Vom introduce noi categorii de ambalaje în programul de returnare a garanţiei. Vom închide gropile de gunoi pentru care România are procese de infringement. Vom crea Centura Verde Bucureşti-Ilfov şi centuri verzi în jurul oraşelor din Romania pentru că milioane de români au nevoie de aceşti plămâni verzi, dar şi pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice pe care deja le resimţim”, prevede programul.
Prin modificarea Codului silvic, toate pădurile vor beneficia de protecţie, indiferent de includerea lor în fondul forestier naţional. Tototdată, se va asigura un regim juridic special de protecţie a pădurilor periurbane.
„Ne propunem să avem o medie de plantări de pădure nouă de 10.000 de hectare anual, cu prioritate în zonele în pericol de deşertificare. (…) Vom implementa un program naţional pentru combaterea tăierilor ilegale, utilizând hărţi de risc şi date precise din Inventarul Forestier Naţional şi sistemul SUMAL”, prevede programul.
Sportul de masă va fi susţinut din fonduri publice, în timp ce sportul de performanţă, preponderent din fonduri private.
În ce priveşte şcoala, USR recomandă o structură „simplă, axată pe dezvoltarea competenţelor esenţiale”, precum şi extinderea programelor de tip „Şcoală după şcoală”.
„Elevii vor avea mai multă flexibilitate în alegerea disciplinelor din diverse arii curriculare, fie că vorbim de Limbă şi comunicare, Matematică şi ştiinţe, Consiliere şi orientare sau Educaţie interdisciplinară şi tematică. Importantă este dezvoltarea abilităţilor practice, a gândirii critice şi a creativităţii elevilor. (…) Vom prioritiza tehnologiile viitorului prin introducerea AI şi a competenţelor digitale avansate în curriculum, cu un accent deosebit pe utilizarea etică şi responsabilă”, se arată în document.
USR mai susţine transferarea spitalelor la autorităţile locale, precum şi creşterea autonomiei medicilor de familie în prescrierea unor medicamente sau în recomandarea unor investigaţii.
O altă propunere vizează centre de prevenire şi tratament al dependenţelor (droguri, jocuri de noroc, alcool etc), precum şi programe de reabilitare şi reintegrare socială şi suport pentru familiile celor afectaţi.
Printre măsuri se mai numără: implementarea unui Program naţional de prevenire a cariei dentare; extinderea accesul la servicii stomatologice decontate prin creşterea plafonului de decontare şi simplificarea procedurilor pentru atragerea cabinetelor stomatologice în sistemul de asigurări; proteze dentare accesibile pentru vârstnici.
Prin decontarea unui număr de patru de şedinţe pe lună de consiliere psihologică de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), se va asigura accesul la aceste servicii pentru toţi tinerii, indiferent de statutul lor financiar, se arată în document.
Elevii vor avea acces şi la sesiuni care să îi ajute să-şi identifice interesele şi abilităţile prin teste de orientare profesională şi discuţii cu consilieri specializaţi.
De asemenea, se propune introducerea, ca disciplină la liceu, a cursului de conducere auto. „Tinerii vor dobândi o calitate care le va permite să se angajeze mai uşor la terminarea liceului”, menţionează sursa citată.
USR susţine şi „o formulă de creştere predictibilă” a pensiilor, bazată pe indicatori economici şi care include rata inflaţiei.
„Pentru a reduce povara deficitului pe pensii pentru generaţiile viitoare, vom susţine creşterea şi întărirea Pilonului 2 (contribuţiile obligatorii investite în fonduri gestionate privat) şi a Pilonului 3 (contribuţii voluntare stimulate fiscal). Vom folosi în perioada de tranziţie bani din redevenţe până când bugetul sistemului de pensii se va echilibra”, precizează Uniunea.
Valoarea reţetei lunare pentru medicamentele necesare tratării bolilor cronice nu va putea depăşi 20% din suma pensiei pentru pensionarii de peste 65 de ani având venitul de până la valoarea pensiei medii. Restul sumei va intra în regim de decontare, se mai arată în program.