Hamas a descris ca fiind o iluzie progresul despre care se spune că ar exista în privinţa unui acord de încetare a focului între Israel şi Gaza, după ce preşedintele american Joe Biden a declarat că se simte „optimist” relatează BBC.
După două zile de discuţii sprijinite de SUA în Qatar, preşedintele Biden a declarat vineri că „suntem mai aproape decât am fost vreodată”.
Cu toate acestea, un înalt oficial Hamas a declarat pentru BBC că nu s-a înregistrat niciun progres, iar mediatorii „vând iluzii”.
Israelul a declarat că „apreciază eforturile SUA şi ale mediatorilor de a descuraja Hamas de la refuzul său de a încheia un acord privind eliberarea ostaticilor”.
Armata israeliană a lansat o campanie în Gaza pentru a distruge Hamas ca răspuns la un atac fără precedent asupra sudului Israelului la 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1 200 de persoane au fost ucise şi 251 luate ostatice.
Peste 40 000 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriu, condus de Hamas.
În urma unui acord de încetare a focului convenit în noiembrie, Hamas a eliberat 105 dintre ostatici în schimbul unei încetări a focului de o săptămână şi al eliberării a aproximativ 240 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene. Israelul afirmă că 111 ostatici sunt încă reţinuţi, dintre care 39 sunt presupuşi morţi.
Într-un comunicat comun recent, SUA, Qatarul şi Egiptul au afirmat că au prezentat o propunere pentru un acord de încetare a focului şi eliberare a ostaticilor care „reduce diferenţele” dintre Israel şi Hamas.
Israelul a declarat că orice acord de încetare a focului ar necesita eliberarea ostaticilor rămaşi. Unii au fost deja eliberaţi, în timp ce se crede că alţii au murit în Gaza.
Rudele ostaticilor aflaţi încă în Gaza consideră negocierile actuale drept „ultima şansă” de a-i scoate pe unii dintre ei în viaţă.
După 10 luni de război şi mii de victime, există o presiune copleşitoare pentru un progres.
Un conflict regional mai larg, în cazul în care negocierile dintre Israel şi Hamas eşuează complet, este o posibilitate clară şi este un lucru de care se tem toţi cei implicaţi.
Mediatorii au declarat că ultimele două zile de discuţii privind încetarea focului au fost „serioase, constructive şi desfăşurate într-o atmosferă pozitivă”.
Se aşteaptă ca echipele tehnice să continue să lucreze în zilele următoare la detaliile punerii în aplicare a condiţiilor propuse înainte ca înalţii oficiali guvernamentali să se întâlnească din nou la Cairo, în speranţa de a ajunge la un acord cu privire la condiţiile stabilite la Doha.
Deşi declaraţia mediatorilor reprezintă în mod clar o evoluţie pozitivă, mai este încă un drum lung de parcurs până la convenirea unei încetări a focului.
Aceasta nu este prima dată când Biden a declarat că el crede că un acord este aproape – şi nu toată lumea împărtăşeşte optimismul său prudent.
Nici Hamas, nici guvernul israelian nu au reacţionat la fel de optimist.
Israelul afirmă că poziţia şi principiile sale de bază au rămas neschimbate şi au fost „bine cunoscute”. Israelul a acuzat Hamas de refuzul de a accepta un acord pentru eliberarea ostaticilor.
Mai presus de orice, israelienii doresc eliberarea ostaticilor rămaşi, însă mulţi sunt sceptici că acesta este obiectivul principal al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu. Acesta a insistat că prioritatea guvernului său este o „victorie totală” asupra Hamas.
Între timp, noul lider al Hamas, Yaya Sinwar, continuă să dea puţine semne de compromis.
Întrebat despre declaraţia preşedintelui Biden, oficialul de rang înalt al Hamas a declarat pentru BBC că „ceea ce am primit de la mediatori este foarte dezamăgitor. Nu a existat niciun progres”.
Se pare că Hamas a renunţat la cererea sa de încetare permanentă a focului în favoarea propunerii lui Biden pentru o pauză de şase săptămâni în care ar putea fi negociat sfârşitul războiului.
Propunerea de încetare a focului a lui Biden includea, de asemenea, retragerea forţelor israeliene din toate zonele populate din Gaza, eliberarea eşalonată a ostaticilor în schimbul prizonierilor palestinieni şi returnarea rămăşiţelor ostaticilor morţi.
„Propunerea de legătură” prezentată de negociatorii americani, egipteni şi qatarioţi va face obiectul negocierilor secretarului de stat american Antony Blinken în regiune şi ar trebui să constituie baza următoarelor discuţii de la Cairo, la care sunt aşteptate să participe toate părţile, inclusiv Hamas.
Se pare că această propunere „închide lacunele rămase” între poziţiile celor două părţi, ceea ce ar putea permite „o punere în aplicare rapidă a acordului”.
S-ar putea să pară simplu, dar există obstacole mari de depăşit şi încă nu există absolut nicio încredere între Israel şi Hamas.
Ei sunt târâţi la masă – poate împotriva voinţei lor – de către alţii care se tem de ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul unui eşec.
Hamas şi aliaţii săi sunt convinşi că administraţia SUA încearcă să câştige mai mult timp.
Dacă Iranul atacă Israelul, va părea că Hamas este cea care a subminat negocierile.
Hamas nu îşi ascunde dorinţa ca Iranul şi Hezbollah să atace Israelul şi ca escaladarea să se transforme într-un război regional.
Hamas crede că o lovitură puternică pentru Israel îl va slăbi pe Netanyahu şi îl va împinge să accepte un acord.
La rândul său, Biden a avertizat că „nimeni din regiune nu ar trebui să ia măsuri pentru a submina acest proces”.