În contextul în care 11% dintre români afirmă că nu intenţionează să facă în acest an cumpărături de Crăciun din cauza situaţiei financiare în care se află, asociaţia Environ şi arhitecta Alina Vîlcu, în parteneriat cu Eshte şi Ghica House, relansează proiectul Comunidar. Oricine poate aduce de acasă obiecte frumoase şi de calitate, pe care nu le mai foloseşte, şi poate alege obiecte lăsate acolo de altcineva. Totul e gratuit. Standul-concept Comunidar va fi amplasat în perioada 13 decembrie – 31 ianuarie la Ghica House (str. Ion Ghica, nr. 13, Bucureşti).
Ideea Comunidar, dăruieşti şi primeşti, văzută ca un experiment social sustenabil, a apărut din dorinţa de a descuraja consumerismul exagerat şi risipa, în condiţiile în care peste 70% dintre români declară că sunt interesaţi să ducă un stil de viaţă sustenabil şi, în acelaşi timp, 90% dintre ei spun că vor limita drastic cheltuielile de Sărbători (studiu Holiday Shopping Report). Contextul e mai mult decât grăitor: în perioada Sărbătorilor se fac cele mai mari cheltuieli pentru cadouri, ceea implică creşterea cu până la 30% a volumului de deşeuri.
La Comunidar sunt acceptate echipamente electrice şi electronice, decoraţiuni, cărţi, articole vestimentare şi jucării, cu condiţia ca toate să fie în stare foarte bună. Este vorba despre obiecte pe care oamenii nu le folosesc, dar le păstrează de mai multă vreme acasă, în speranţa că le vor găsi la un moment dat o întrebuinţare. În loc să fie uitate prin dulapuri sau sertare, aceste obiecte „pre-loved”, inclusiv cadouri care nu sunt pe placul celor care le primesc, pot deveni adevărate comori pentru alţii.
„Obişnuim să dăruim sau să primim daruri de la oamenii apropiaţi nouă, dar cum ar fi să primim sau să dăruim ceva pur şi simplu, nu contează de la cine, nu contează cui? Îi încurajăm pe oameni să renunţe la lucrurile pe care nu le mai folosesc şi să le ofere o nouă şansă, iar pe cei care sunt în căutare de cadouri să vină la standul Comunidar: sunt şanse mari să găsească aici cadoul potrivit pentru cei dragi sau pentru ei înşişi”, a declarat Roxana Puia, director de marketing al Asociaţiei ENVIRON.
Proiectul Comunidar încurajează circularitatea în interiorul comunităţii şi a găzduit în ultimul an, în cafenele, spaţii de birouri şi companii, zeci de mii de obiecte (de la cărţi, tablouri, bijuterii, încălţăminte, electrocasnice pentru bucătărie, jucării, costume de schi, rochii de seară şi chiar poante de balet). Organizatorii au o veste şi pentru cei care nu sunt din Bucureşti: ei pot oferi sau primi obiecte prin intermediul comunităţii Facebook „Comunidar Online”, care funcţionează după aceleaşi principii.
Asociaţia ENVIRON este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, înfiinţată în anul 2007, care şi-a asumat obiectivul de a prelua responsabilitatea producătorilor şi importatorilor de echipamente electrice şi electronice privind colectarea şi reciclarea acestor produse la finalul ciclului de viaţă. Operează în prezent peste 4.000 de puncte de colectare la nivel naţional şi a colectat până acum peste 230.000 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice.