„Fiecare dispozitiv digital se bazează pe semiconductori. De fiecare dată când vedeți cuvântul alăturat unui produs – frigiderul inteligent, aspiratorul, telefonul, mașinile inteligente – care asigură această inteligență este format din semiconductori. Investind în tehnologiile viitorului, punem România pe harta inovației globale”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.
– realizarea a 3 linii de producție pentru microfabricarea semiconductorilor, inclusiv încapsulare, testare și fiabilitate;
– zeci de noi locuri de muncă înalt specializate în cercetare și producție;
– 30 de sisteme semiconductoare inovative cu aplicații în:
o tehnologie de consum: telefoane inteligente, laptopuri, tablete;
o industrie medicală: Implanturi, senzori și dispozitive de diagnostic portabile;
o industrie aerospațială și militară: echipamente mai ușoare și mai eficiente pentru drone, sateliți și alte tehnologii de ultimă generație.
Lider parteneriatului de implementare este Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – IMT Bucureşti, iar partenerii sunt:
• Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București;
• Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare (INCD) pentru Fizica Materialelor;
• INCD pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației;
• INCD pentru Fizică Tehnică;
• INCD pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare;
• 21 de companii românești inovative, selecționate printr-un process competitiv și transparent.
România se înscrie astfel în inițiativele de la nivelul Uniunii Europene care, prin programul European CHIPS Act își propune să crească producția regională la 20% din piața globală până în 2030. Proiectul este finanțat în cadrul Priorității 1 – „Susținerea și promovarea unui sistem de CDI atractiv și competitiv în RO” Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF), Acțiunea 1.2: „Sprijin pentru proiecte în domeniul tehnologiilor avansate prin crearea de hub-uri de inovare în domenii de interes strategic” .