Propunerea care zace de un an la Parlament: Însoțitorii persoanelor cu handicap ar fi urmat să fie plătiți integral de stat

Însoțitorii persoanelor cu dizabilități ar fi urmat să fie plătiți integral de la bugetul de stat. Propunerea legislativă care prevedea acest lucru, este blocată, însă, de un an la Camera Deputaților.

„Proiectul ar trebui dezbătut cât mai curând, având în vedere că asistenții personali ai persoanelor cu handicap se confruntă cu grave probleme financiare, salariile lor fiind plătite cu întârziere”, au declarat surse avizate pentru „Adevărul”..

În prezent, legea prevede că sumele se asigură în proporție de cel mult 90% de la bugetul de stat, 10% fiind acoperită de administrația publică locală. „Autoritățile locale nu au resurse suficiente pentru a achita lunar indemnizațiile asistenților personali”, a adăugat sursa citată.

Asistent personal este persoana care supraveghează, acordă asistență și îngrijire unui adult sau unui copil cu handicap grav, acesta neavând posibilitatea de a desfășura și alte activități din care să își completeze veniturile.

Modificarea legislativă, inițiată de senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș, alături de mai mulți parlamentari, vizează modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost aprobat de Senat în data de 8 mai 2023, până la data de 10 octombrie 2023 primind și avize de la unele Comisii. De atunci nu se mai știe nimic despre soarte acestui proiect.

În prezent, proiectul așteaptă avizul de la Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului și de la Comisia pentru buget, finanțe și bănci și a fost trimis, încă din mai 2023, pentru raport la Comisia pentru muncă și protecție socială și Comisia pentru sănătate și familie.

Amintim că proiectul urmărește ca autoritățile administrației publice locale să aibă obligația să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum și celelalte drepturi cuvenite asistentului personal. Sumele ar urma să se asigure integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale.

USR bagatelizează ridicarea vizelor de SUA: Ciolacu și Ciucă, ‘malpraxis politic și de relații externe’

Israelul începe să plătească cu vieți incursiunea din Liban