Propunerile din coaliție, aflate pe masa lui Ilie Bolojan: Se discută măsuri extrem de dure în Pachetul 2

#image_title

Se urmărește creșterea impozitelor pe crypto, pe banii proveniți din YouTube, TikTok sau rețelele sociale. De asemenea, se urmărește taxarea câștigurilor din capital, eliminarea anumitor optimizări fiscale sau creșterea impozitului pe dobânzi la depozitele cumulate în sectorul bancar de peste 100.000 euro.

1. Pe lângă IMCA în vigoare – care rămâne nemodificat, se instituie IMCA generalizat 0,5% din CA la toate companiile plătitoare de impozit pe profit (se plătește diferența 0,5% din CA minus impozitul pe profit) (propunerea PNL in grupul de la Cotroceni a fost de IMCA 1% pentru companiile plătitoare impozitului pe profit, altele decât cele supuse IMCA actual).

2. Taxarea câștigurilor din capital (vânzarea produselor de investiții – fonduri de investiții, acțiuni etc) cu un impozit de 10%, în cazul în care instrumentul financiar este deținut mai mult de un an și 16%, în cazul în care instrumentul financiar este deținut mai puțin de un an. (de la 1% si 3% in prezent). Stopaj la sursă.

3. Eliminarea optimizărilor fiscale realizate prin erodarea bazei impozabile realizate de companii. Companii cu CA mai mare de 1 milion de euro. Nedeductibilitatea cheltuielilor cu servicii de consultanță, management si administrative externe prestate de persoane nerezidente si intragrup transfrontaliere in Romania. Acest tip de cheltuieli, fiind deductibile, diminuează baza impozabila aferenta profitului brut si, pe cale de consecință, impozitul pe profit se aplica la o baza mai mica. Măsura are drept scop, dincolo de descurajarea acestei practici si direcționarea acestor activități către piața interna, cu efect asupra creșterii activității economice interne. (! Există pe această temă PL-x nr 820/2023 propusă de senatori PNL si PSD adoptat de Senat si care se află în procedura de avizare la Comisiile Permanente ale CDEP)

4. Impozitare crypto (portofele electronice): 5% din fiecare tranzacție, prin stopaj la sursa la operatorul de plăți interne – bănci ( acum exista art 114 Cod Fiscal care stabilește 10% impozit asupra câștigului din transferul de monedă virtuală = diferența pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei / tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei) – prin această măsură descurajam tranzacțiile prin portofele electronice

5. Impozitare venituri obținute din rețele sociale (youtube, instagram, fb, tik-tok etc.) cu 5% prin stopaj la sursă de către operatorul de plăți al oricărui transfer către si dinspre aceste rețele făcute de un client/beneficiar.

6. Creșterea impozitului pe dobânzi la 16%, pentru depozitele cumulate în sectorul bancar de peste 100.000 euro (sunt 86.000 români bogați care au depozite de peste 100.000 euro). La cele sub 100.000 euro impozitul rămâne 10%. Stopaj la sursă, realizat de către bănci.

7. Impozitare tranzacții jocuri de noroc, pariuri si jocuri online. 5% din orice tranzacție către un operator de jocuri de noroc, pariuri sau site-uri/aplicații de jocuri online. Reținerea se face de către operatorul de plăti, prin stopaj la sursă. Operator de plăți înseamnă sistemul bancar sau alți procesatori de plăți autorizați (Netopia sau PayU). Toate tranzacțiile de la punctele 2,3,4, se fac online, prin bănci. Banca reține aceste taxe și le virează la bugetul de stat. Exemplu: numai la jocuri de noroc, s-au făcut peste 84 milioane de tranzacții in 2023, toate cu cardul, reprezentând 17% din total plăti cu cardul.

Reducerea Evaziunii / combaterea muncii la negru / gri + Inspecția Muncii

Înăsprirea sancțiunilor: creșterea de 10 ori a amenzilor pentru fiecare angajat fără contract de muncă (de la 20.000 lei la 200.000 lei /angajat fără acte) + creșterea de 10 ori limitei de amendă maximă (de la 200.000 lei la 2 milioane lei – în prezent, cu 200.000 lei sunt firme care consideră că rentează să plătești jumătate din amendă decât impozitele și taxele pentru zeci sau sute de angajați) + retragerea autorizației de funcționare a firmei și sancțiune 5 ani să înființeze / să fie asociat /acționar într-o altă firmă; anularea autorizației de construire pe șantierul pe care lucrează angajați fără acte; retragerea licenței de turism, etc

Înăsprirea controalelor: Tematică de control Inspecția Muncii pe munca la negru și la gri după o matrice de risc corectă: sectoarele cu risc ridicat construcții, Horeca, agricultură, comerț etc.; Inspectorii de muncă dotați cu body-cam (camere de luat vederi) similar cu Poliția Rutieră, astfel încât să poată înregistra eventuale acte de agresiune, amenințări, fugă etc..

Eficientizarea activității Inspecției Muncii – 6 ore pe teren minimum pe zi lucrătoare, mai puțin la birouri: a) Mărirea numărului de inspectori – Ex în București sunt 73 de inspectori de muncă și 300.000 de firme, ceea ce înseamnă că fiecare inspector trebuie să verifice peste 4.100 de societăți comerciale; în Ilfov, 26 de inspectori trebuie să verifice 100.000 de societăți, adică fiecare inspector trebuie să controleze peste 3.600 de firme; în județul Cluj un număr de 51 de inspectori trebuie să verifice 135.000 de societăți, ceea ce înseamnă o încărcare de aproximativ 2.650 de firme la fiecare inspector; b) dotarea cu auto si benzina – azi fiecare ITM are în medie 2-3 autoturisme, fiecare cu o cotă de 200 de litri de carburant pe lună, insuficient.

Mame în concediul de creștere a copilului

Indemnizații de Creștere a Copilului cuprinse între 3.000 și 8.500 lei sunt 72.758, iar suma aferentă drepturilor este 405.366.077 lei / lună (medie de 5571 lei) – CASS / luna = 40.536.607 lei / luna

ICC cuprinse între 4.000 si 8.500 lei sunt 52.280 (72% din total), cu suma aferentă drepturilor 330.546.542 lei / luna (82% din total) – CASS / luna = 33.054.654 lei / luna

CASS de plata pentru refugiați, migranți și apatrizi .

Pensii – de ridicat pragul la CASS la 4000 lei?

Intre 3000 si 4000 lei sunt 789.410 pensionari total asigurări sociale

Modificare REVISAL si legislația muncii : Modificat program înregistrare (REVISAL) cu modificarea clara si a legii, astfel încât pentru o persoana (un CNP) sa nu permită înregistrarea a mai multor CIM-uri care însumate sa depășească 12 ore / zi.

Atac cu drone ruseşti asupra Odesei: un mort şi şase răniţi, inclusiv un copil

DOCUMENT Diana Șoșoacă, chemată la DGASPC, după un control care vizează situația fiicei ei: Nu știu cum să mă mai oprească!