CJ Bihor e condus de liberalul Ilie Bolojan, cotat tot mai des ca posibil premier după alegeri
„Am făcut o analiză şi am observat următorul lucru: astăzi noi, Oradea şi Bihorul, nu suntem pe lista polilor importanţi de dezvoltare economică nici măcar la nivel regional. Avem un rol marginal, iar economia noastră locală nu este suficient de dezvoltată”, a afirmat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, care a fost suspendat din funcţie la cererea sa, timp de o lună, în perioada electorală.
Potrivit unor statistici prezentate de acesta, judeţul Bihor nu s-a aflat, în 2023, între primele 10 judeţe ale ţării, din perspectiva Produsului Intern Brut pe cap de locuitor. Nici măcar între primele 15.
„Oradea şi Bihorul s-au remarcat până acum doar prin cele mai mici salarii din Vestul României şi nu numai. Nivelul scăzut al salarizării este una dintre cele mai grave probleme ale economiei locale şi ale bihorenilor. Conform datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, câştigul salarial mediu brut în luna august 2024, la nivel naţional, a fost 8.443 lei, în timp ce în judeţul Bihor a fost de doar 7.040 lei, adică cu 1.400 de lei mai puţin. Aşadar, salariile bihorenilor sunt încă foarte departe de media naţională! Cu 7.040 de lei, Bihorul a coborât pe locul 24 în topul naţional al salarizării (…) Sunt bune şi asfaltul şi betoanele, însă ele nu ţin de foame la finalul lunii, când un salariat din Bihor constată că există un decalaj imens între nivelul salarizării sale şi ceea ce înseamnă un nivel de trai decent”, a menţionat Bekesi Csaba.
Potrivit acestuia, un nivel de trai mai bun pentru angajaţii din Bihor se poate obţine doar cu o economie competitivă, iar aceasta are la bază o industrie puternică, bazată pe investiţii şi inovare, precum noua fabrică Nokian de la Oradea. Astfel de investiţii mari înseamnă şi locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite.
„Sprijinul de aproape 100 milioane de euro acordat de Guvernul condus de Marcel Ciolacu fabricii Nokian vine să ajute judeţul Bihor şi municipiul Oradea tocmai în acest sens, prin crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite. Să sperăm că această nouă fabrică, precum şi cele care se vor deschide în viitorul apropiat, vor confirma aşteptările bihorenilor în acest sens”, a subliniat Bekesi Csaba.
Pe de altă parte, specialistul a precizat că firmele vor trebui să găsească soluţii pentru a creşte eficienţa şi productivitatea muncii, însă nu prelungirea programului de lucru, în condiţiile în care se vorbeşte peste tot de reducerea programului de lucru la patru zile.
Candidatul de pe locul 4 al listei PSD Bihor pentru Camera Deputaţilor a enumerat proiectele de viitor ale social democraţilor pentru creşterea salariilor şi a calităţii vieţii şi măsurile propuse pentru sprijinirea salariilor mici şi medii, precum reducerea impozitării pentru salariile mici şi medii, impozitarea progresivă, politici fiscale.
Pentru pregătirea forţei de muncă înalt calificată pentru industriile competitive, PSD are ca proiecte extinderea Programului privind învăţământul dual, profesional şi tehnic, cu un miliard de euro, din fonduri europene şi din bugetul naţional, dezvoltarea competenţelor în ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică – STIM, cu 400 milioane de euro, Programul România Profesională, 4 milioane de euro anual, pentru acordarea de vouchere.
Candidatul a mai amintit şi o serie măsuri pentru tineri şi seniori, precum scutirea de CASS (10%) pentru studenţii şi masteranzii cu vârsta mai mică de 26 ani şi care lucrează; acordarea de vouchere de formare profesională angajaţilor, în valoare de 500-800 euro; scheme de ajutor de stat pentru mobilitatea forţei de muncă, prin construcţia de locuinţe de serviciu şi compensarea cheltuielilor cu forţa de muncă sau scutire de plata CAS pentru pensionarii care au stagiul complet de cotizare contributiv şi care continuă să lucreze.
„Toate ţările europene au luat deja măsuri în acest sens să încurajeze vârstnicii care lucrează. Va lua şi Guvernul PSD în viitor, fiind cuprins în programul de guvernare. Să nu mai plătească aceşti pensionari contribuţii la sănătate pentru că ei sunt deja asiguraţi în sistemul public de sănătate”, a spus Bekesi.
Directorul AJOFM Bihor a mai vorbit, în contextul primelor de instalare şi de angajare, despre un proiect la care a lucrat personal, anume prime de stabilitate la prima angajare.
„Oferim o primă de stabilitate tinerilor absolvenţi care se angajează pentru prima dată. În primul an, valoarea primei este de 1.000 de lei lunar, în primele 12 luni, şi 1.250 de lei lunar, în următoarele 12 luni. Este un program extrem de bine construit, am lucrat şi eu personal la această propunere şi o susţin cu desăvârşire. Este în programul de guvernare al PSD şi vine la propunerea Ministerului Muncii, un proiect care va modifica Legea 76 şi care va fi finanţată din fonduri europene”, a mai declarat Bekesi Csaba.