PSD vrea să-și impună omul în locul lui Dragoș Anastasiu. S-ar ocupa de reforma companiilor de stat (surse)

#image_title

Reforma companiilor de stat este parte din cel de-al doilea pachet de măsuri care a fost amânat de PSD. În loc să fie finalizat la sfârșitul lunii iulie, termenul a fost extins până la mijlocul lunii august.

Noul termen ar oferi timpul necesar pentru realizarea unei analize asupra proiectelor din cadrul programului Anghel Saligny, spun cei de la PSD, care au solicitat mai multe verificări.

Guvernul a adoptat în ședința de joi memorandumul privind constituirea grupului de lucru pentru reforma întreprinderilor publice, care va analiza situația companiilor de stat și va propune măsuri de reorganizare.

Este vorba despre un grup de lucru din care vor face parte doi vicepremieri și mai mulți miniștri (nu se referă la grupul de lucru format din manageri din domeniul privat). Inițial, vicepremierul Dragoș Anastasiu a anunțat formarea acestui grup.

Memorandumul s-a adoptat „cu foarte mare opoziție din partea PSD”, au declarat pentru Digi24 surse din partea experților care constituie acest grup.

„Memorandumul privind înființarea grupului de lucru era să nu intre joi în ședinta de Guvern fiindcă s-a opus secretarul general al Guvernului, Radu Oprea. Până în ultimul moment nu a vrut să dea avizul. Și în ședință s-a opus, dar a asumat premierul adoptarea lui.

Altfel spus, PSD, fie prin ieșirile lui Grindeanu sau prin opozitia din Guvern a SGG-ului, a tot încercat să blocheze grupul. Dacă mă gândesc și la aprobarea normelor propriu-zise privind reforma companiilor…cred că șansele să treacă de PSD sunt sub 50”, au explicat sursele citate.

Marian Neacșu a fost Secretar‑General al Guvernului (SGG) în guvernarea Ciucă-Ciolacu, între 7 decembrie 2021 și 15 iunie 2023.

AMEPIP (Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice), înființată pentru a supraveghea companiile de stat și regii autonome (administrate de ministere, primării, consilii județene ș.a.) se află în subordinea Guvernului și coordonarea prim‑ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, deci în coordonarea lui Marian Neacșu.

Agenția s-a confruntat, însă, cu probleme majore, încă de la înființare: nu a devenit pe deplin funcțională la termenul agreat cu Comisia Europeană, numirea conducerii nu a respectat criteriile, ceea ce a dus la suspendarea banilor din PNRR.

Surse din Executiv au declarat că reforma se va regăsi, totuși, în cel de-al doilea pachet. Încă rămâne întrebarea cine va coordona această reformă. La plecare, Dragoș Anastasiu a făcut apel la Ilie Bolojan să o preia.

Ucraina va importa gaze prin ruta transbalcanică, în urma unui acord cu SOCAR

Pestrițul patrimoniu mobil al României: De la tractoare Ferrari și Lamborghini până la locomotive și motociclete de epocă