Putem deveni altă persoană? Ultimele cercetări spun că da și ne explică și cum putem face asta

Dincolo de lipsa lor de suport științific, cele mai populare abordări ale înțelegerii personalității sunt problematice, deoarece presupun că trăsăturile sunt statice – cu alte cuvinte, ești blocat cu personalitatea cu care te-ai născut. Însă studiile moderne din domeniul științei personalității arată că trăsăturile se pot schimba și se schimbă în timp.

Pe lângă faptul că mi-am văzut propria personalitate schimbându-se în timp, de la dezordonată și leneșă la foarte conștiincioasă, sunt și cercetător în domeniul schimbării personalității și psiholog clinician.

Cercetările mele confirmă ceea ce am văzut în propria mea dezvoltare și la pacienții mei: Oamenii își pot forma în mod intenționat trăsăturile de care au nevoie pentru a avea succes în viața pe care și-o doresc. Acest lucru este contrar credinței populare conform căreia tipul tău de personalitate te pune într-o cutie, dictându-ți să îți alegi partenerii, activitățile și carierele în funcție de trăsăturile tale, spune un renumit cercetător pentru theconversation.com.

content-image

Potrivit psihologilor, personalitatea este modul tău caracteristic de a gândi, de a simți și de a te comporta.

Sunteți o persoană care are tendința de a privi situațiile din viața dvs. mai pesimist sau sunteți genul de persoană care vede jumătatea plină a paharului?

Aveți tendința de a vă enerva atunci când cineva vă taie calea în trafic sau sunteți mai predispus să îi acordați beneficiul îndoielii – poate că se grăbește să ajungă la spital?

Așteptați până în ultimul minut pentru a vă îndeplini sarcinile sau vă planificați din timp?

Vă puteți gândi la personalitate ca la o colecție de etichete care sintetizează răspunsurile dvs. la astfel de întrebări. În funcție de răspunsurile dumneavoastră, ați putea fi etichetat drept optimist, empatic sau de încredere.

Cercetările sugerează că toate aceste etichete descriptive pot fi rezumate în cinci trăsături generale – ceea ce psihologii numesc în mod creativ „Big Five”.

Încă din anii 1930, psihologii au răsfoit literalmente un dicționar pentru a extrage toate cuvintele care descriu natura umană și le-au sortat în categorii cu teme similare. De exemplu, ei au grupat cuvinte precum „bun”, „grijuliu” și „prietenos”. Ei au descoperit că mii de cuvinte puteau fi explicate prin sortarea lor între cinci trăsături: neuroticism, extroversiune, conștiinciozitate, agreabilitate și deschidere.

Ce nu este personalitatea: Oamenii se simt adesea protejați de personalitatea lor – poate că o considerați nucleul personalității dumneavoastră. Cu toate acestea, conform definițiilor științifice, personalitatea nu este ceea ce vă place, ceea ce nu vă place sau preferințele. Nu este simțul tău al umorului. Nu sunt valorile tale sau ceea ce crezi că este important în viață.

Cu alte cuvinte, schimbarea trăsăturilor Big Five nu schimbă esența a ceea ce sunteți. Înseamnă doar să înveți să răspunzi la situațiile din viață cu gânduri, sentimente și comportamente diferite.

Se poate schimba personalitatea? Nu uitați, personalitatea este modul caracteristic de gândire, simțire și comportament al unei persoane. Și, deși poate părea greu să îți schimbi personalitatea, oamenii își schimbă modul de a gândi, simți și comporta tot timpul.

Să presupunem că nu sunteți foarte de încredere. Dacă începeți să vă gândiți că „a fi punctual le arată celorlalți că îi respect”, începeți să vă simțiți mândru când ajungeți la brunch înaintea prietenilor dvs. și adoptați noi comportamente care vă sporesc punctualitatea – cum ar fi să vă treziți cu o alarmă, să stabiliți memento-uri pentru întâlniri și așa mai departe – întruchipați caracteristicile unei persoane de încredere. Dacă mențineți în timp aceste modificări ale gândirii, emoțiilor și comportamentelor – voila! – sunteți de încredere. Personalitatea: schimbată.

Datele confirmă această idee. În general, personalitatea se schimbă de-a lungul întregii vieți a unei persoane. Pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii tind să experimenteze mai puține emoții negative și mai multe emoții pozitive, sunt mai conștiincioși, pun mai mult accent pe relațiile pozitive și îi judecă mai puțin pe ceilalți.

Cu toate acestea, există o variabilitate. Unele persoane se schimbă foarte mult, iar altele rămân destul de stabile. În plus, studiile, printre care și al meu, care testează dacă intervențiile asupra personalității schimbă trăsăturile în timp, constată că oamenii pot accelera procesul de schimbare a personalității prin modificarea intenționată a gândirii și comportamentului lor. Aceste ajustări pot duce la schimbări semnificative în mai puțin de 20 de săptămâni, în loc de 20 de ani.

content-image

Vestea bună este că aceste tehnici cognitiv-comportamentale sunt relativ simple și nu trebuie să vizitați un terapeut dacă nu vă place acest lucru.

Prima componentă implică schimbarea tiparelor tale de gândire – aceasta este partea cognitivă. Trebuie să deveniți conștienți de gândurile dvs. pentru a determina dacă acestea vă împiedică să acționați în conformitate cu o anumită trăsătură. De exemplu, dacă te gândești că „oamenii au grijă doar de ei înșiși”, este posibil să acționezi defensiv în preajma celorlalți.

Componenta comportamentală implică conștientizarea tendințelor tale actuale de acțiune și testarea unor răspunsuri noi. Dacă sunteți defensiv în preajma altor persoane, probabil că acestea vă vor răspunde negativ. De exemplu, atunci când se retrag sau se iau de tine, îți confirmă convingerea că nu poți avea încredere în ceilalți. În schimb, dacă încercați să vă comportați mai deschis – poate împărtășind cu un coleg de muncă faptul că vă descurcați greu cu o sarcină – aveți ocazia să vedeți dacă acest lucru schimbă modul în care ceilalți acționează față de dumneavoastră.

Aceste strategii cognitiv-comportamentale sunt atât de eficiente pentru influențarea personalității, deoarece personalitatea este pur și simplu modul dvs. caracteristic de gândire și de comportament. Schimbarea consecventă a perspectivei și a acțiunilor dumneavoastră poate conduce la obiceiuri durabile care, în cele din urmă, duc la crearea personalității pe care o doriți.

Sursa: www.stiripesurse.ro

OpenAI anticipează pierderi de aproximativ 5 miliarde de dolari în acest an, la venituri de 3,7 miliarde de dolari

Cum se ‘îngrașă’ contul de pensii Pilon II și cum pot fi retrași banii strânși, fără plata impozitului pe venit