Putin dă semne că e pregătit să apese butonul roșu. Chiar va face asta?

Una dintre principalele preocupări ale Kremlinului a fost să mai traseze o linie roșie, o nouă amenințare nucleară la adresa Occidentului.

„De câteva săptămâni, instituțiile de dezinformare ale Kremlinului au întărit amenințările puțin voalate ale lui Vladimir Putin de represalii asimetrice ale Rusiei în cazul în care Occidentul ridică restricțiile impuse Ucrainei de a folosi armele furnizate de Occident pentru a lovi ținte militare în adâncul Rusiei”, se arată în analiză.

La 19 septembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită ridicarea restricțiilor impuse Ucrainei pentru a lovi ținte militare legitime în interiorul Rusiei. Instituțiile media de dezinformare pro Kremlin au acuzat imediat (și în mod fals) Uniunea Europeană că a declarat război Rusiei.

Alții nu au fost chiar atât de subtili. Cunoscutul propagandist rus Vladimir Solovyov a reluat discursul unui alt personaj odios – președintele Dumei de Stat- Viaceslav Volodin, care s-a lăudat că rachetele rusești Sarmat ar putea ajunge la Parlamentul European în 3 minute și 20 de secunde.

„Deși acest lucru poate suna doar ca o laudă, aceste tipuri de discuții mediatizate despre potențialele distrugeri pe care le-ar putea aduce rachetele rusești Europei servesc, de asemenea, scopului de a consolida liniile roșii false trasate de Putin”, se arată în analiză.

De asemenea, aceste amenințări facilitează un alt trop de dezinformare preferat al Kremlinului – juxtapunerea conducerii politice din Occident cu „oamenii obișnuiți”. Implicația manipulativă, care provoacă panică, este că conducerea, sau „elitele” în limbajul Kremlinului, iau decizii nesăbuite, egoiste, punând oamenii în pericol.

Kremlinul exploatează de ani de zile acest termen „elitele globale” pentru a promova teorii ale conspirației fără temei și pentru a eroda încrederea publicului în guvernele legitime, se mai arată în analiza.

Rusia are multe arme îngrozitoare în arsenalul său, așa cum a demonstrat dureros războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, alegerea rachetei Sarmat (Satan) pentru a emite amenințări la adresa UE nu este întâmplătoare.

Aceasta este o rachetă balistică nucleară cu rază lungă de acțiune. Alegerea acestei arme specifice, chiar dacă testele recente de lansare Sarmat au eșuat, este încă o altă modalitate prin care Kremlinul își continuă amenințările nucleare.

„Am înregistrat sute de cazuri în baza noastră de date în care Kremlinul joacă cartea nucleară. Același tipar tinde să se repete: Putin emite o amenințare ușor voalată – vom lua măsurile corespunzătoare; lacheii politici precum Volodin adaugă detaliile – rachetele Sarmat pot ajunge la Strasbourg în 3 minute și 20 de secunde; și în cele din urmă, propagandiști ca Solovyov strigă despre asta și știrea este răspândită în toată rețeaua de dezinformare pro-Kremlin. Și gata! Se trasează o nouă „linie roșie””- se arată în analiza EU vs Disinfo.

Un canal de televiziune pro-Putin a publicat, luni, un videoclip cu o simulare a unei lovituri devastatoare cu o rachetă nucleară în Londra, capitala uneia dintre țările care susțin substanțial Ucraina.

Atacul asupra Londrei ar cauza 850.000 de morți și 2 milioane de răniți, conform televiziunii amintite.

Videoclipul de patru minute, cu un comentariu în engleză, face parte dintr-o campanie de dezinformare care să sperie opinia publică și politicienii din Marea Britanie astfel încât să refuze Ucrainei solicitarea de a folosi rachetele Storm Shadow pentru a lovi obiective din Rusia.

În simulare, s-a folosit o încărcătură nucleară de 750 de kilotone. Numărul inițial de decese ar putea depăși 250.000 de oameni, iar aproximativ 600.000 vor fi răniți în interiorul unei raze de 10 km – radiația va provoca arsuri de gradul trei, avertizează clipul de propagandă.

În plus, „potrivit diferitelor estimări, încă 450.000 de oameni vor muri din cauza arsurilor, molozului, rănilor sau bolilor cauzate de radiații, iar peste un milion vor fi traumatizați. Multe dintre aceste răni ar putea dovedi fatale în următoarele zile și săptămâni. În special, boala de radiație va lua vieți în zilele și săptămânile următoare. În timp, aproximativ 100.000 mai mulți vor fi adăugați la numărul de decese” – se mai arată în „producția” pro-Kremlin.

Bilanțul ar fi de aproximativ 850.000 de morți și 2 milioane de răniți – concluzionează apoteotic videoclipul.

Simularea a fost publicată inițial în urmă cu trei luni, însă recent a fost scos în evidență pe canalul de televiziune Tsargrad.

Postul de televiziune este controlat de oligarhul Konstantin Malofeev, 50 de ani, un bancher de investiții și mogul media cunoscut ca „Oligarhul Ortodox” datorită legăturilor sale cu biserica rusă.

content-image

Președintele Vladimir Putin a mai trasat, miercuri, o „linie roșie” pentru Statele Unite și aliații săi, semnalând că Moscova va lua în considerare să răspundă cu arme nucleare dacă se va permite Ucrainei să lovească adânc în interiorul Rusiei cu rachete occidentale cu rază lungă.

Chiar va face asta? Întrebarea este esențială pentru cursul războiului. Dacă Putin blufează, așa cum cred Ucraina și unii dintre susținătorii săi, atunci Occidentul se poate simți pregătit să-și aprofundeze sprijinul militar pentru Kiev, indiferent de amenințările Moscovei – se arată într-o analiză Reuters.

Dacă vorbește serios, există riscul – afirmat în repetate rânduri de Moscova și recunoscut de Washington – ca conflictul să se transforme în al treilea război mondial.

În cel mai recent dintr-o serie lungă de semnale de avertizare, Putin a extins miercuri lista de scenarii care ar putea conduce Rusia să folosească arme nucleare.

Ar putea face acest lucru, a spus el, ca răspuns la un atac convențional transfrontalier major care implică avioane, rachete sau drone provenite de la o putere nucleară rivală care sprijină o țară care ataca Rusia, se arată într-o analiză Reuters.

„A fost un mesaj foarte clar: „Nu faceți vreo greșeală – toate aceste lucruri pot însemna război nuclear”, a spus Nikolai Sokov, fost diplomat sovietic și rus.

Bahram Ghiassee, un analist nuclear din Londra, a legat momentul declarațiilor lui Putin de lobby-ul Ucrainei asupra Occidentului pentru a i se permite să folosească rachete cu rază lungă de acțiune și de faptul că președintele Volodymyr Zelenski își prezintă cazul președintelui american Joe Biden săptămâna aceasta.

Reacția de la Kiev a fost rapidă, șeful de cabinet al lui Zelenski acuzându-l pe Putin de „șantaj nuclear”.

„După părerea mea, acesta este încă o cacealma și o demonstrație a slăbiciunii lui Putin. El nu va îndrăzni să folosească arme nucleare pentru că asta îl va face un complet paria”, a declarat Anton Gerașcenko, fost consilier al ministrului de interne al Ucrainei.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că avertismentul lui Putin a fost iresponsabil, momentul în care l-a făcut este greșit ales și nu este prima dată când amenință cu arma nucleară.

Andreas Umland, analist la Institutul Suedez de Afaceri Internaționale, l-a acuzat pe Putin că a demarat o operațiune psihologică.

„Aceasta este o operațiune de PR psihologică, a Kremlinului, fără prea multă substanță. Este concepută pentru a speria liderii și alegătorii țărilor care susțin Ucraina”, a scris el pe rețeaua x.

Fabian Hoffmann, cercetător doctoral și expert în apărare la Oslo, a spus că nu crede că comentariile lui Putin pot fi ignorate, dar că este important să nu reacționăm exagerat.

„Utilizarea nucleară rusească nu este iminentă”, a spus el într-o postare pe rețeaua X. „Îngrijorarea este justificată doar atunci când Rusia semnalează pregătirile reale” – a mai spus acesta.

Hoffmann a spus că următorii pași ar putea fi scoaterea focoaselor din depozit și montarea lor pe vehicule de transport pentru o lovitură tactică, iar apoi să intensifice pregătirile prin pregătirea silozurilor și punerea bombardierelor în alertă – toate acestea operațiuni ar fi detectate de agențiile de informații americane.

Mark Galeotti: „Declarațiile sunt ușor de făcut și au impact politic”

Iar expertul în securitate Mark Galeotti a scris: „Declarațiile sunt ușor de făcut și au impact politic, dar dovezile privind disponibilitatea reală de a folosi arme nucleare sunt atât absente, cât și ceva ce putem detecta dacă se întâmplă vreodată”.

Cu toate acestea, Putin a fost mai precis decât în trecut cu privire la circumstanțele care ar putea determina utilizarea nucleară. Purtătorul de cuvânt al său a declarat joi că comentariile sale reprezintă un semnal către țările occidentale.

Anterior, doctrina nucleară vorbea despre o amenințare la adresa „existenței statului”.

Putin a făcut anunțul într-un videoclip de patru minute în care a fost văzut adresându-se celor nouă membri ai unui consiliu de securitate care se reunește de două ori pe an pentru a discuta despre descurajare nucleară.

El a spus că utilizarea nucleară este o măsură extremă, iar Rusia a abordat întotdeauna problema în mod responsabil.

Miniștrii și șefii serviciilor de informații ascultau cu atenție. Alexei Lihachev, șeful corporației nucleare de stat Rosatom, a luat note detaliate.

Dar adevărații destinatari ai mesajului lui Putin au fost la Kiev, Washington și Londra, arată analiza Reuters.

content-image

Evgheni Mincenko, un consultant politic rus, a spus că doctrina revizuită a fost un mesaj direct către Ucraina și Occident de a nu escalada și mai mult războiul în Rusia.

Serghei Markov, un fost consilier de la Kremlin, a spus că schimbările au deschis ușa Rusiei spre folosirea armelor nucleare tactice de luptă în anumite scenarii, și anume împotriva Ucrainei.

„Pragul de utilizare a armelor nucleare a fost coborât. Acum va fi mai ușor pentru Rusia să folosească arme nucleare”, a spus Markov pe blogul său oficial.

„Motivul schimbării doctrinei nucleare a fost amenințarea unei escaladări complete din partea Occidentului. Occidentul este sigur că Rusia nu va folosi mai întâi armele nucleare tactice. Rusia spune acum că este gata să facă acest lucru” – a mai spus acesta.

Markov a sugerat că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice împotriva Ucrainei sau asupra unor baze aeriene din România sau Polonia dacă avioanele de război ucrainene ar zbura de acolo și dacă Kievul – sprijinit de americani sau britanici prin satelit – ar folosi avioanele pentru a lovi Moscova sau părți din centrul Rusiei.

Nikolai Sokov, fost diplomat rus, a spus că la Moscova există un sentiment palpabil de frustrare că Occidentul pare surd la numeroasele sale avertismente nucleare.

El a spus că atunci când Rusia a organizat trei runde de exerciții anul acesta pentru a simula pregătirile pentru lansarea rachetelor nucleare tactice, au existat nemulțumiri în mass-media și printre experții ruși că țările occidentale nu acordau atenție acestor operațiuni.

„Așa că acum au decis să întărească semnalul”, a spus Sokov.

VIDEO Israelul a lansat un val fără precedent de atacuri asupra capitalei libaneze

Marea Britanie urmăreşte să atragă investiţii de la cele mai mari bănci şi giganţi tehnologici din America