Putin declară că Rusia nu dispune de anumite arme, în ciuda creşterii producţiei militare. Liderul de la Kremlin le-a cerut responsabililor din domeniu să pregătească armata rusă a viitorului

Forţele armate ale Rusiei încă nu dispun de anumite arme, în ciuda creşterii semnificative a producţiei de armament anul trecut, a declarat miercuri liderul Vladimir Putin la o reuniune a Comisiei Militare-Industriale de Stat.

Potrivit lui Putin, trupele ruse au primit peste 4.000 de vehicule blindate, 180 de avioane de război şi elicoptere şi peste 1,5 milioane de drone de diferite tipuri.

Dar el susţine că există lacune în alte domenii. „Ştiu foarte bine, şi mulţi dintre cei de aici care participă la întâlnirea noastră de astăzi ştiu la fel de bine ca mine, că aceste arme încă lipsesc. Nu sunt suficiente”, a spus Putin.

„Astăzi vom discuta un set de probleme legate de dezvoltarea forţelor armate şi de activitatea complexului industrial de apărare în stadiul actual. Vom analiza, de asemenea, modul în care sunt puse în aplicare instrucţiunile şi directivele privind furnizarea celor mai cerute arme, echipamente şi mijloace de distrugere către trupe, nu numai către unităţile implicate în operaţiunea militară specială, care este o prioritate absolută, ci şi către trupe, armată şi marină în ansamblu”, a declarat Putin la începutul şedinţei, potrivit unei transcrieri a discursului publicate pe site-ul Kremlinului.

Liderul de la Kremlin s-a lăudat că „experienţa rusă în desfăşurarea unei operaţiuni militare speciale – atât în ceea ce priveşte tactica, cât şi dezvoltarea tehnică a armelor – este studiată fără nicio exagerare de toate armatele din lume, de liderii industriei mondiale de armament şi de companiile de înaltă tehnologie”.

„Iar noi trebuie să fim cu un pas înainte, aşa cum am făcut de multe ori în ultima vreme şi, sunt sigur, vom face şi în viitor”, a adăugat el.

CUM VEDE PUTIN ARMATA RUSĂ A VIITORULUI

Putin a cerut o actualizare a programelor de formare în şcolile şi academiile militare, în şcolile pentru ofiţeri inferiori şi subofiţeri. 

Apoi, a cerut să fie luate în calcul cu prioritate „tendinţele globale în dezvoltarea tehnologiilor militare”, pentru „a prognoza şi a înţelege care ar putea fi potenţialele conflicte armate ale viitorului”. „Iar viitorul se apropie cu paşi repezi”, a avertizat Putin.

Liderul de la Kremlin doreşte, de asemenea, „să se accelereze producţia de complexe robotice pentru diverse scopuri şi baze diferite. O atenţie deosebită ar trebui acordată ambarcaţiunilor fără echipaj şi altor sisteme marine”, a menţionat el.

„O sarcină urgentă este dezvoltarea de sisteme laser capabile să lovească diverse ţinte, în special drone, iar în viitor – alte echipamente militare: avioane, rachete şi aşa mai departe. Avem anumite evoluţii practice în acest domeniu, am produs deja complexe, dar trebuie să ne mişcăm mai repede în aceste domenii cele mai moderne, mai solicitate şi mai promiţătoare”, a cerut Putin.

„În plus, trebuie să finalizăm formarea unei constelaţii orbitale de nave spaţiale cu diferite scopuri, pentru a efectua toate tipurile de recunoaştere şi pentru a asigura comunicaţii stabile şi continue în circuit închis, într-un mediu complex de interferenţe, atât direct în timpul operaţiunilor de luptă, cât şi în general pentru instruirea şi sarcinile de luptă în timp de pace pentru forţele armate, forţele speciale şi alte forţe de securitate”, a declarat Putin.

Nu în ultimul rând, el a cerut să fie luată în calcul şi inteligenţa artificială. „Ar trebui să intensificăm producţia şi utilizarea produselor software interne protejate şi a evoluţiilor în domeniul inteligenţei artificiale pentru aplicarea lor în sistemele automatizate integrate de control militar. Cu toţii vorbim despre inteligenţa artificială – a devenit la modă, nicio întâlnire în niciun domeniu nu se face fără ea – dar trebuie să înţelegeţi că, de fapt, toată lumea înţelege că posibilităţile de utilizare a inteligenţei artificiale sunt enorme. Şi cine începe să stăpânească mai repede aceste tehnologii, în acest caz în armată, va avea un avantaj enorm pe câmpul de luptă. Nu ar trebui să uităm niciodată acest lucru”, a punctat liderul de la Kremlin în faţa Comisiei Militare Industriale de Stat, un organism din care fac parte cei mai apropiaţi ai săi – Seghei Şoigu, Dmitri Medvedev, Serghei Narîşkin.

Nicuşor Dan spune că nu se retrage din cursa prezidenţială: Nu, până la capăt! Dacă alegerile ar fi azi, categoric George Simion a fi în turul doi / Sunt lideri PNL nemulţumiţi de faptul că PNL este o anexă a PSD-ului şi că îşi pierde identitatea

Bulgaria raportează un deficit bugetar de 3% şi e pregătită să intre în zona euro