Sancțiunile par să fie un răspuns la respingerea de către Rusia a unui încetare a focului de 30 de zile pe care Regatul Unit, alături de Franța, Germania și Polonia, l-au cerut în timpul unei vizite la Kiev pe 10 mai.
La scurt timp după ce Ucraina și aliații săi europeni au cerut Rusiei să accepte acordul de încetare a focului, președintele rus Vladimir Putin a rostit un discurs târziu în noapte, care a marcat sfârșitul armistițiului de scurtă durată de Ziua Victoriei de la Moscova.
Putin nu a fost de acord cu încetarea focului de 30 de zile și a invitat în schimb Ucraina să se angajeze în discuții directe cu Rusia la Istanbul începând cu 15 mai. El și-a exprimat, de asemenea, supărarea față de „ultimatumurile” din partea statelor europene.
„(Națiunile) au convenit că, dacă Rusia refuză o încetare totală și necondiționată a focului, ar trebui aplicate sancțiuni mai puternice sectoarelor sale bancare și energetice, vizând combustibilii fosili, petrolul și flota din umbră”, au declarat cei cinci lideri europeni, inclusiv Ucraina, într-o declarație comună.
În timp ce o declarație a Ministerului de Externe al Regatului Unit afirmă doar în linii mari că sancțiunile vor viza „actorii care susțin invazia ilegală a Rusiei”, ministrul de externe al Regatului Unit David Lammy va dezvălui sancțiunile în timpul unui summit al miniștrilor de externe ai UE de la Londra.
Reuniunea miniștrilor de externe a grupului european Weimar+ este programată să aibă loc înaintea summitului premierului Keir Starmer cu liderii UE săptămâna viitoare.
Propunerea europeană de încetare a focului de 30 de zile este susținută de Statele Unite, care au cerut pentru prima dată un armistițiu complet de o lună între Rusia și Ucraina în martie. Kievul a fost de acord la acel moment cu planul, dar Rusia a refuzat să accepte o încetare necondiționată a focului și a insistat ca Ucraina să renunțe mai întâi la orice ajutor militar străin.
Într-o postare pe rețelele de socializare din 11 mai, președintele american Donald Trump a cerut Ucrainei și Rusiei să mențină pacea la Istanbul pe 15 mai – lucru pe care președintele Volodymyr Zelensky a acceptat ulterior.
„Nu are rost să prelungim crimele. Și îl voi aștepta pe Putin joi în Turcia”, a spus Zelensky.
Oficialii europeni sunt așteptați să convină în curând asupra unui al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va adăuga peste 100 de nave asociate cu flota umbră a Rusiei pe lista de sancțiuni și va viza suspecții legați de utilizarea armelor chimice în Ucraina.