Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat că a scăzut frecvenţa cu care intră pe lista de medicamente din România, tratamentele inovative. Cu toate acestea, spune Rafila, sunt anumite ”constrângeri bugetare”.
”Accesul la medicamente inovative trebuie să ţină cont de nevoile pacientuui, dar ele au nevoie şi de finanţare. Problema nu este la Ministerul Sănătăţii sau Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fiindcă noi totdeuna promovăm imediat Hotărârile de Guvern care ar duce la aprobarea acestor medicamente, dar există anumite constrângeri bugetare. De curând s-a făcut o modificare legislativă, încât medicamentele inovative care duc la economii, pentru că există şi astfel de situaţii, adică dai un medicament inovativ şi atunci scade practiv povara financiară sau alte categorii de medicamente pentru care nu există alternativă terapeutică, sunt în mod predilect aprobate pentru finanţare”, a declarat Alexandru Rafila, joi seară, la Euronews.
Ministrul Sănătăţii a explicat că Guvernul României a făcut un efort ca aceste medicamente inovative să ajungă, totuşi, la pacienţi.
”Durata medie a intrării unui medicament pe listă, în timpul mandatului meu, a scăzut de la 900 de zile la 700 şi ceva de zile. Sigur că nu e ideal, dar faptul că au intrat medicamente, chiar şi într-o situaţie de criză economică, cum este cea în care ne găsim (…) cred că este un semn. Guvernul a făcut un efort ca aceste medicamente să ajungă la pacienţi”, a precizat Rafila.