Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că Educaţia pentru Sănătate ar trebui începută cel târziu în ciclul gimnazial şi a explicat că, dacă această materie se va face la liceu, atunci vor exista unii elevi care au experimentat substanţele psihoactive sau unii care chiar consumă droguri.
”Momentul când faci această Educaţie pentru Sănătate, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie cel târziu la gimnaziu, pentru că avem informaţii privind începerea consumului de droguri de la 12 ani. Degeaba o să introduc educaţia pentru sănătate la liceu când practic sunt copii au experimentat şi unii dintre ei consumă droguri. Am o aplecare specială pentru această problemă legată de copii şi am văzut declaraţii publice ale domnului ministru al Educaţiei, sper ca lucrurile astea să se materializeze, să existe un plan concret pentru corelarea prevenţiei şi consilierii în centrele de sănătate mintală cu o politică care să şi educe copiii în acest sens”, a declarat Alexandru Rafila, vineri, la Emisiunea Medika Antidrog, prezentată la Medika TV.
El a fost întrebat cine ar putea face informarea elevilor la Educaţie pentru Sănătate.
”Şcolile au un psiholog, dar ei au şi altă misiune. Soluţia pentru introducerea educaţiei pentru sănătate este să ai oameni care să se ocupe în mod explicit de acest lucru şi există nişte discuţii care se pot finaliza printr-un proiect coerent. Toată lumea spunea că medicul şcolar trebuie să facă educaţie pentru sănătate. Noi avem 7-8.000 de şcoli în România, acestea au peste 17.000 de locaţii, sunt maxim 1.000 de medici şcolari ori e foarte greu să angajezi mii de medici, nu există această disponibilitate şi cred că trebuie prevăzut în normativul de personal al şcolilor psihologi care să poată să facă acest lucru şi asistenţi medicali care să poată să facă acest lucru. Am demarat încă de anul trecut cu ordinul Asistenţilor Medicali care îşi doresc să participe la un astfel de proiect. Mai mult, materialul curricular care ar trebui însuşit de către educatori şi ulterior de către copii îl avem gata, foarte bine structurat”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
misiunea Medika Antidrog, prezentată de Eugenia Foarfecă, îşi propune să devină o platformă de informare şi conştientizare a acestei probleme majore de sănătate publică. Emisiunea, difuzată în fiecare vineri, de la 20.00, va aborda, printr-o serie de dezbateri, vulnerabilităţile din sistem care permit în acest moment consumul de droguri în rândul copiilor şi al tinerilor, dar şi planurile concrete ale autorităţilor pentru combaterea acestui fenomen.
Formatul emisiunii include invitaţi de marcă din diverse domenii direct implicate în gestionarea crizei drogurilor: reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Poliţiei, ai INML, ai Ministerului Educaţiei, asociaţii de elevi şi părinţi, medici specialişti, psihologi, psihiatri, toxicologi şi manageri de spitale. În emisiune vor fi prezentate şi mărturii autentice ale foştilor consumatori, care vor împărtăşi experienţele lor şi provocările întâlnite în procesul de recuperare.