Rafila: Proiectele de la ‘Marius Nasta’ trebuie să respecte standardele de siguranță a pacientului

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, afirma la începutul săptămânii că instituţia medicală nu are autorizaţie sanitară de funcţionare valabilă şi aşteaptă un punct de vedere de la Direcţia de Sănătate Publică în urma lucrărilor de modernizare a instalaţiilor electrice şi de gaze şi a montării a unor filtre de aer necesare Blocului operator.

Ulterior, reprezentanţii institutului au aflat că DSP a emis autorizaţie sanitară, însă, susţin aceştia, ea nu se referă la cele trei săli din Blocul operator, la cele nouă paturi de terapie intensivă şi nici la laboratorul de diagnostic genetic al tuberculozei, motiv pentru care solicită clarificarea acestor aspecte.

„Autorizaţia nu se dă pe părţi, se dă o autorizaţie sanitară. Faptul că dânşii au ridicat-o după o săptămână… Vă las să trageţi concluziile legate de operativitate. Acolo a fost un proiect de reabilitare a unor săli de operaţie. Orice astfel de proiecte trebuie să răspundă condiţiilor legate de siguranţa pacientului. Aici nu există derogări de la lege, mai ales că discutăm despre un proiect care a renovat complet aceste săli. Aşa că o să vedem cum putem să facem să ajutăm din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, sigur că există o responsabilitate directă a celor de acolo de la institut care şi-au asumat realizarea acestui proiect, care trebuie, totuşi, să asigure în momentul în care este încheiat toate condiţiile. Autorizaţia în sine nu este o hârtie, este o hârtie care certifică că sunt respectate condiţiile igienico sanitare şi condiţiile legate de siguranţa pacientului”, a explicat Rafila, la o conferinţă de presă organizată de Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii studiază documentele cu privire la acest aspect. „Studiem documentele. Până la urmă, nici măcar nu este vorba despre un proiect finanţat de Ministerul Sănătăţii. Este un proiect finanţat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene”, a precizat Alexandru Rafila.

Managerul Institutului „Marius Nasta” declara, la începutul săptămânii, că au fost făcute toate demersurile necesare pentru a primi un răspuns din partea DSP.

„Practic, în urmă cu doi ani, Institutul ‘Marius Nasta’ a accesat fonduri europene care au vizat modernizarea reţelei de instalaţii electrice şi de gaze în valoare de aproape 10 milioane de lei de la Ministerul Fondurilor Europene, care au vizat schimbarea reţelei electrice, care era din 1962, dar au vizat şi montarea unor filtre de aer specifice Blocului operator, care erau cerute de DSP încă din 2018”, preciza Mahler.

Șapte linii STB, deviate sâmbătă în centrul Capitalei

O regiune a României efectiv va bubui: Se construiește un mega proiect, cu impact imediat în viața oamenilor