Rapoartele interne au constatat un climat antisemit şi antimusulman la Universitatea Harvard

Aceste două rapoarte, care se întind pe câteva sute de pagini şi se bazează pe chestionare şi sute de interviuri cu studenţii şi cu personalul angajat, realizate începând din ianuarie 2024, au fost publicate în momentul în care Universitatea Harvard, cu sediul în apropiere de Boston, a fost criticată de Donald Trump, care a descris-o recent drept „o instituţie antisemită, de extremă stânga”, „o mizerie progresistă” şi „o ameninţare la adresa democraţiei”.

Universitatea Harvard, ca şi alte universităţi americane de mare renume, în special Columbia, a fost acuzată de preşedintele republican Donald Trump că i-a permis antisemitismului să înflorească în campusul său în timpul protestelor studenţeşti faţă de războiul declanşat de Israel în Fâşia Gaza după atacul comis de organizaţia teroristă Hamas pe 7 octombrie 2023.

Un grup de lucru iniţial privind antisemitismul şi poziţiile anti-Israel, alcătuit în principal din membri ai corpului profesoral, dar şi din studenţi, a constatat că ambele fenomene „au fost cultivate, practicate şi tolerate, nu numai la Harvard, ci şi în mediul academic în general”.

Raportul îndeamnă Universitatea Harvard, veche de aproape patru secole, „să devină un lider în lupta împotriva antisemitismului şi a opiniilor anti-Israel”.

Un alt grup de lucru separat, dedicat poziţiilor antimusulmane, antiarabe şi antipalestiniene, a concluzionat că există „un sentiment de teamă adânc înrădăcinat în rândul studenţilor, al cadrelor didactice şi al personalului”. Respondenţii au descris „un sentiment de precaritate, abandon, ameninţare şi izolare, precum şi un climat generalizat de intoleranţă”, au scris autorii acestui raport.

„Harvard nu poate – şi nu va – tolera intoleranţa. Vom continua să îi protejăm pe toţi membrii comunităţii noastre împotriva hărţuirii”, a declarat preşedintele Universităţii Harvard, Alan Garber, care a iniţiat cele două rapoarte, într-o scrisoare care le însoţeşte, promiţând totodată „să supravegheze punerea în aplicare a recomandărilor”.

Harvard, cea mai veche universitate din Statele Unite şi totodată una dintre cele mai bine cotate din lume, s-a remarcat prin faptul că a fost prima care a acţionat în instanţă administraţia Trump cu privire la suprimarea unor subvenţii federale de peste 2 miliarde de dolari, decisă după ce celebra instituţie de învăţământ superior a refuzat să se conformeze unei serii de cereri din partea preşedintelui american.

Donald Trump, care acuză universităţile că sunt „focare de disidenţă progresistă”, doreşte să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte procedurile de admitere a studenţilor, angajarea personalului didactic şi programele de studii.

Acuzaţia de antisemitism este frecvent utilizată de administraţia sa pentru a-şi justifica măsurile adoptate împotriva instituţiilor de învăţământ superior, precum şi împotriva anumitor studenţi străini care au avut legătură cu demonstraţiile împotriva războiului din Fâşia Gaza.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Forța din umbră a economiei: Firmele mici vin pe piață cu mii de locuri de muncă

Ratele creditelor ipotecare scad ca pondere în veniturile unui debitor pe termen lung, în ciuda variaţiei dobânzilor(analiză)