Raport: Exporturile de armament german către Israel sunt în creştere

Până în 13 octombrie, fuseseră aprobate licenţe de export pentru armament german în valoare de 45,74 milioane de euro, arată un raport al Ministerului Economiei prezentat unei comisii a Parlamentului Germaniei.

În 21 august, conform răspunsului ministerului la o interpelare parlamentară, totalul se ridica la 14,46 milioane de euro.

Ministerul a precizat că cifrele sunt provizorii şi ar putea fi revizuite sau corectate.

Nu este clar ce tipuri de armament şi echipamente militare sunt livrate către Israel, iar ministerul a refuzat să dea alte detalii, invocând confidenţialitatea deciziilor Consiliului Federal de Securitate privind licenţele de export.

Raportul menţionează categorii de produse, inclusiv muniţie, bombe şi nave militare, însă dpa nu a reuşit să afle dacă licenţele sunt pentru arme sau alte articole, cum ar fi piesele de schimb. Ministerul a explicat că deciziile privind licenţele se iau de la caz la caz, în funcţie de situaţie, iar „guvernul federal ţine cont de respectarea legislaţiei umanitare internaţionale şi de situaţia curentă din regiune, inclusiv de escaladarea provocată de atacurile cu rachete ale Iranului împotriva Israelului, de atacurile Hamas şi Hezbollah împotriva Israelului şi de evoluţia operaţiunilor din Gaza şi Liban”.

În documentul trimis parlamentarilor se insistă că „nu există nicio interdicţie privind exportul de arme către Israel”.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat joia trecută, în declaraţii făcute în parlamentul de la Berlin, că vor avea loc noi livrări de arme către Israel.

Parlamentarii din blocul de opoziţie de centru dreapta CDU/CSU acuzaseră guvernul că nu sprijină corespunzător Israelul. Ei au afirmat explicit că executivul întârzie aprobarea livrărilor de armament pentru israelieni.

După Rusia, acum Zelenski e atacat și de șeful NATO: Rutte nu sprijină încă în totalitate ‘planul de victorie’ ucrainean

SCM Zalău a fost eliminată de Sporting CP în primul tur al Challenge Cup