GHF foloseşte companii private americane de securitate şi logistică pentru a transporta provizii în Fâşia Gaza, ocolind astfel în mare măsură un sistem condus de ONU despre care Israelul susţine ca le-a permis militanţilor să deturneze ajutoarele. Naţiunile Unite au numit planul nesigur şi o încălcare a regulilor de imparţialitate umanitară.
“Am înregistrat 613 de persoane ucise, atât la punctele GHF, cât şi în apropierea convoaielor umanitare – aceasta este o cifră înregistrată până pe 27 iunie. De atunci au existat alte incidente”, le-a declarat jurnaliştilor, la Geneva, Ravina Shamdasani, purtătoarea de cuvânt a Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului.
GHF a început să distribuie alimente în Fâşia Gaza la sfârşitul lunii mai şi a negat în repetate rânduri că au avut loc incidente la punctele sale de distribuţie a ajutoarelor.
Dintre cele 613 de persoane ucise, 509 au murit în apropierea punctelor de distribuţie ale GHF, a declarat OHCHR.
OHCHR a declarat că cifra sa se bazează pe o serie de surse, cum ar fi informaţii de la spitale, cimitire, familii, autorităţile sanitare palestiniene, ONG-uri şi partenerii săi de pe teren şi a precizat că verifică informaţii suplimentare şi nu poate oferi încă o detaliere a locurilor în care aceste persoane au fost ucise.
GHF a declarat anterior pentru Reuters că a livrat peste 52 de milioane de mese palestinienilor înfometaţi în cinci săptămâni şi a spus că în cazul alte grupuri umanitare “aproape tot ajutorul a fost jefuit”. Israelul a ridicat blocada de 11 săptămâni asupra Fâşiei Gaza pe 19 mai.
Armata israeliană a recunoscut luni că civili palestinieni au fost răniţi la centrele de distribuţie a ajutoarelor din Fâşia Gaza, declarând că forţele israeliene au primit noi instrucţiuni în urma a ceea ce a numit “lecţii învăţate”.
Israelul a declarat în repetate rânduri că forţele sale operează în apropierea centrelor pentru a împiedica ca ajutoarele să ajungă în mâinile militanţilor palestinieni Hamas.
Israelul a continuat bombardamentele în Fâşia Gaza
Israelul continuă bombardamentele în Fâşia Gaza, în timp ce gruparea palestiniană Hamas a declarat că se va consulta şi cu alte grupări din Fâşia Gaza şi va transmite un răspuns mediatorilor la finalul consultărilor, scrie BBC, conform Rador Radio România.
Declaraţa Hamas survine înaintea unei vizite a premierului israelian, Benjamim Netanyahu, la Washington, unde se va întâlni cu preşedintele american, Donald Trump.
Familiile ostaticilor şi ai celor dispăruţi s-au adunat în faţa Consulatului SUA din Tel Aviv înaintea călătoriei lui Benjamin Netanyahu la Washington. Atacurile aeriene israeliene din timpul nopţii au provocat moartea a cel puţin 15 persoane în Fâşia Gaza.
OMS a cerut ca uciderile nemiloase din Fâşia Gaza să înceteze
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a criticat centrele de distribuţie de ajutoare umanitare din Fâşia Gaza, sprijinite de Statele Unite şi Israel şi a cerut ca “uciderile nemiloase să înceteze imediat”.
Reprezentantul OMS în Fâşia Gaza, Rik Peeperkorn, a declarat că spitalul Nasser din sudul Fâşiei Gaza a devenit o uriaşă reanimare, unde sunt trataţi răniţi de la centrele de distribuire a alimentelor. Rik Peeperkorn a relatat că a văzut cum la spital au fost aduşi adolescenţi şi tineri împuşcaţi în cap, gât sau piept pentru că au încercat să obţină alimente la centrele de distribuire.
Mulţi dintre aceşti tineri răniţi au rămas paralizaţi, iar medicii din Gaza nu pot face mare lucru pentru ei.
Spitalul primeşte astfel de cazuri zilnic, a adăugat Rik Peeperkorn şi a precizat că majoritatea cazurilor provin de la centrele de distribuire a alimentelor coordonate de controversata organizaţie Fundaţia Umanitară Gaza (GHF) sprijinită de SUA şi Israel