Răspuns fără precedent al Patriarhului Daniel: A demontat toate minciunile care se spun la adresa Bisericii Ortodoxe Române

Patriarhul Daniel a demontat, printr-un raport-sinteză detaliat, toate acuzațiile aduse Bisericii Ortodoxe Române, care susțin că aceasta ar beneficia de mai mulți bani de la stat decât contribuie. Prezentarea a fost făcută sâmbătă, 25 ianuarie 2025, în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, desfășurată la Palatul Patriarhiei.

Biserica contribuie mai mult decât primește

Patriarhul Daniel a subliniat, cu date concrete, că Arhiepiscopia Bucureștilor a plătit către Bugetul de Stat peste 16 milioane de lei sub formă de impozite, rețineri salariale și TVA, în timp ce sprijinul primit de la buget a fost de aproximativ 14 milioane de lei . Prin urmare, contribuțiile Bisericii, la nivelul eparhiei Bucureștilor, au depășit cu aproximativ 2 milioane de lei suma alocată de stat, infirmând astfel acuzațiile către Biserica ar reprezenta o povară pentru bugetul public.

Ajutor semnificativ pentru cei în nevoie

Un alt punct important al raportului îl constituie implicarea social-filantropică a Bisericii. Patriarhul Daniel a declarat că, în anul 2024, au fost acordate ajutoare financiare și materiale pentru unități bisericești și persoane aflate în dificultate în valoare totală de aproximativ 17,5 milioane de lei . Acestea sume au fost folosite pentru sprijinirea celor vulnerabili și pentru dezvoltarea infrastructurii sociale.

STIRIPESURSE.RO prezintă raportul integral pe care Patriarhul Daniel l-a prezentat referitor la activitate Arhiepiscopiei Bucureștilor în 2024:

”Text integral:

Pastoraţia şi îngrijirea bolnavilor – cooperare între preoţi şi personalul medical

Raport general privind activitățile Arhiepiscopiei Bucureștilor în anul 2024

La împlinirea a 250 de ani de la aducerea la Bucureşti a moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, Arhiepiscopia Bucureștilor, în colaborare cu Patriarhia Română, a organizat mai multe evenimente aniversare care au debutat încă din primele luni ale anului 2024. În lunile martie și aprilie, a fost organizat un pelerinaj istoric în care cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios au fost purtate spre închinare în 123 de lăcașuri de cult, incluzând biserici parohiale și mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Ca ocrotitor spiritual al Capitalei, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este cinstit drept făcător de minuni și grabnic ajutător al locuitorilor Bucureștilor în momente de grea încercare: epidemia de ciumă din anii 1813-1815, epidemia de holeră din anul 1831, devastatorul incendiu din anul 1847 și, mai recent, pandemia de coronavirus din anul 2020.

Începând cu anul 2024, această prăznuire duhovnicească a fost consacrată oficial, fiind inclusă în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, sărbătoarea „Aducerea Moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București” va fi celebrată anual, cu solemnitate liturgică, în data de 13 iulie.

De asemenea, în perioada 10 – 14 iulie a avut loc un amplu program liturgic dedicat comemorării aducerii moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor. Un moment deosebit al acestor zile a fost reprezentat de procesiunea jubiliară organizată vineri seara, 12 iulie, în centrul Capitalei, la care au luat parte mii de clerici și credincioși. Evenimentul, marcat de profundă trăire spirituală, a fost onorat de prezența unor înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și ai Bisericii Ortodoxe Bulgare, subliniind legăturile frățești dintre cele două popoare.

Tot în anul 2024, Biserica Ortodoxă Română a hotărât, în cadrul ședințelor sinodale din 11-12 iulie, canonizarea a 16 cuvioși și mărturisitori români, dintre care cinci (5) au fost propuși de către Arhiepiscopia Bucureștilor. Proclamarea solemnă a canonizării noilor sfinți va avea loc în 4 februarie 2025, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea rangului de Patriarhie.

I. Activitatea administrativ-pastorală și economic-patrimonială

În cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, în anul 2024 au funcționat: 13 protoierii, 718 parohii (334 urbane şi 384 rurale) şi 46 filii, 35 mănăstiri şi 7 schituri (42 unități monahale).

La parohiile din Arhiepiscopia Bucureștilor își desfășoară activitatea 1.178 clerici încadrați pe post (dintre care 1.107 preoți şi 71 diaconi). În anul 2024 au fost hirotoniți 34 de preoți şi 8 diaconi.

În mănăstiri și schituri sunt 640 de viețuitori, dintre care 223 de călugări și frați, iar 407 de monahii și surori. Personalul clerical monahal este alcătuit din 130 de preoți (22 arhimandriți, 54 de protosingheli și 54 de ieromonahi) și 16 ierodiaconi (din care 3 arhidiaconi).

Au fost închinoviați un număr de 9 viețuitori și au fost săvârșite 5 tunderi în monahism. Doi monahi și șapte monahii au trecut la Domnul.

La Centrul eparhial își desfășoară activitatea 20 clerici de mir încadrați pe post (9 preoți și 11 diaconi).

În cadrul eparhiei activează 124 preoți care asigură asistența religioasă şi socială în diferite instituții: M.Ap.N. – 24, Penitenciare – 6, M.A.I. – 6, S.P.P. – 0, S.R.I. – 1, spitale – 47, unități de învățământ – 7, centre rezidențiale/de găzduire – 5, centre de plasament – 4, cimitire de stat – 15, alte instituții – 9.

În anul 2024, 4 clerici au fost primiți din alte eparhii, 27 preoți au fost pensionați, 37 preoți au fost îmbisericiți, iar 7 preoți au trecut la cele veșnice.

Astfel, în Arhiepiscopia Bucureștilor sunt 1.604 clerici de mir și 146 clerici de mănăstiri. Dintre clericii de mir, 1.322 clerici sunt încadrați pe post (1.178 clerici – la parohii, 20 clerici – la Centrul eparhial și 124 preoți asigură asistența religioasă şi socială în diferite instituții), iar 282 clerici sunt îmbisericiți (dintre care 270 clerici pensionari).

În cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor au fost oficiate 16.484 botezuri, 7.977 cununii şi 19.222 înmormântări.

În vederea susținerii procesului de perfecționare continuă a clerului din Arhiepiscopia Bucureștilor, în toate protoieriile au fost organizate conferințe administrative, precum și cercuri pastoral – misionare ale preoților.

De asemenea, în sprijinul dezvoltării profesionale a clericilor din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, au fost organizate Cursurile pastoral-misionare destinate obținerii gradelor profesionale.

În același timp, Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat, potrivit unor prevederi speciale, cursurile pentru obținerea gradelor profesionale destinate clericilor din două Mitropolii din diaspora europeană (Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale și Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord).

La aceste cursuri s-au înscris 100 clerici (37 clerici la cursurile pentru obținerea gradului clerical Definitiv, 36 clerici la cursurile pentru obținerea gradului II clerical și 27 clerici la colocviul de admitere în vederea obținerii gradului I clerical).

Pentru activități meritorii, în anul 2024, au fost acordate ranguri bisericești, distincții sau ordine patriarhale, mitropolitane şi eparhiale, de onoare şi de vrednicie pentru 367 clerici de mir, personal monahal și unități de cult. De asemenea, au fost acordate ordine și distincții pentru 349 de mireni. În total, în anul 2024, au fost acordate 716 de ranguri bisericești, distincții sau ordine patriarhale şi eparhiale, de onoare şi de vrednicie.

În plan cultural-muzeal, la nivelul eparhiei funcționează 18 colecții de artă bisericească ale mănăstirilor, 7 colecții muzeale parohiale şi două depozite de conservare a patrimoniului bisericesc. Dintre activitățile muzeale mai importante amintim de demersurile privind reorganizarea Colecției de obiecte religioase a Mănăstirii Căldărușani – Muzeul mare, fiind elaborată tema de proiectare și stabilindu-se totodată prioritățile de restaurare a obiectelor aflate în expunere.

În cadrul unui proiect național, inițiat de Patriarhia Română, privind centralizarea bunurilor culturale mobile reprezentative, aparținând instituțiilor de cult, Arhiepiscopia Bucureștilor a identificat un număr de 5799 fișe de evidență pentru bunuri culturale mobile susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural național, aflate la unitățile de cult din Arhiepiscopia Bucureștilor.

A fost inițiat un proiect pentru realizarea unor tururi virtuale de prezentare a colecțiilor muzeale și a monumentelor istorice (ansambluri, biserici, incinte etc.) din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu posibilitatea accesării de pe site-ul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În ceea ce privește lucrările de artă bisericească, în anul 2024, 260 de unități de cult au inițiat procedura pentru execuția unor lucrări de pictură din nou (în diferite tehnici: frescă, a secco, mozaic), restaurare a picturii sau pictură icoane de catapeteasmă sau restaurare catapeteasmă – mobilier bisericesc sau alte tehnici, dintre care 161 reprezintă lucrări active, celelalte fiind lucrări suspendate din diferite motive sau întrerupte din cauza lipsei finanțării.

De asemenea, au fost angajate prin licitație un număr de 45 de lucrări de pictură, restaurare pictură, execuție şi restaurare catapeteasmă şi mobilier bisericesc. Au fost recepționate parțial sau definitiv 44 de lucrări, dintre care 19 au fost recepții definitive pentru lucrări încheiate în cursul anului 2024.

Pe parcursul anului 2024, Arhiepiscopia Bucureștilor a desfășurat o amplă activitate de construcție, consolidare, restaurare, renovare și întreținere la parohiile, mănăstirile și schiturile din eparhie. În acest context, au fost inițiate și continuate lucrări pentru construirea de noi locașuri de cult, totalizând 69 de șantiere active, repartizate astfel:

Biserici parohiale: 19 în mediul urban și 19 în mediul rural;

Capele parohiale: 4 în mediul urban și 16 în mediul rural;

Paraclise: 4 în mediul urban și 3 în mediul rural.

Privitor la lucrările de consolidare/reparare/restaurare a lăcașurilor de cult (centrul eparhial, parohie, mănăstire) s-au realizat lucrări la un număr total de 92 de șantiere.

În paralel cu lucrările de construire a noilor locașuri de cult, în anul 2024, în cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor, au fost active 77 de șantiere dedicate consolidării, reparării și restaurării edificiilor bisericești și a altor imobile conexe, dintre care enumerăm sedii administrative ale protoieriilor, case parohiale, centre educaționale de parohii, centre sociale etc.

În afară de lucrările de întreținere și reparații curente la imobilele deținute, unitățile monahale ale Arhiepiscopiei au desfășurat numeroase lucrări dintre care amintim câteva:

Extinderea masivă a Centrului Social-Pastoral Sfânta Cruce – Caraiman, proiect realizat cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții;

continuarea lucrărilor de construcție la Ansamblul cultural muzeal al Mănăstirii Snagov prin Compania Națională de Investiții;

continuarea restaurării stăreției și a corpului de chilii de la Mănăstirea Turnu, distrus în urma incendiului din noaptea de 5 spre 6 iunie 2023;

continuarea lucrărilor începute în luna noiembrie 2023 la Mănăstirea Radu Vodă, în cadrul proiectului de restaurare și conservare a picturii murale din biserica mănăstirii.

În plan economico-financiar, la 31.12.2024, s-au înregistrat venituri totale în sumă de 164.322.965,94 lei și cheltuieli în sumă de 157.197.524,40 lei, rezultând un excedent de 7.125.441,54 lei, care va fi folosit pentru susținerea proiectelor aflate în derulare.

Din contribuțiile unităților bisericești din Arhiepiscopia Bucureștilor și ale Centrului eparhial a fost susţinută activitatea Radio Trinitas cu suma de peste 800.000 lei și activitatea TV Trinitas cu suma de aproximativ 2.000.000 lei, iar Catedrala Naţională cu suma de 7.000.000 lei.

Comparând sprijinul la salarizare primit de Arhiepiscopia Bucureștilor de la Bugetul de Stat prin Secretariatul de Stat pentru Culte și Primăria Municipiului București (aprox. 14.000.000 lei), cu suma totală achitată de Arhiepiscopia Bucureștilor către Bugetul de Stat sub formă de impozite, rețineri salariale și T.V.A. (peste 16.000.000 lei), rezultă că Arhiepiscopia Bucureștilor a plătit către Bugetul de Stat mai mult cu aprox. 2.000.000 lei față de cât a primit.

Dintre activitățile Serviciului de Colportaj Bisericesc desfășurate în anul 2024 amintim:

confecționarea a 1389 veșminte de protocol pentru toți clericii din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor;

achiziționarea unei autoutilitare noi;

lucrări de reparații interioare și reamenajare spații (Odoare Sfinte II – Ploiești, acoperire locuri de parcare pentru clienți – Depozitul de Colportaj 1, reamenajare spațiu de depozitare cărucioare marfă, igienizări și reparații fațadă la Depozitul de Colportaj 1);

înlocuire server central;

modernizarea completă a drumului și a trotuarelor din incinta Centrului eparhial, din Intr. Miron Cristea, nr. 9, București;

înlocuire centrale termice și implementare sistem de detecție a incendiilor;

igienizare și reparație fațadă la Depozitul Central de Aprovizionare și Desfacere Colportaj Bucureşti;

proiectare tehnică pentru două hale de depozitare în localitatea Tătărani, comuna Bărcănești, jud. Prahova;

confecționarea unei copertine pentru depozitare marfă.

Serviciul de Colportaj Bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor asigură din fonduri proprii salariile celor 50 de angajați care împlinesc misiunea de colportaj.

În luna august 2024, societatea Țarina Păstorului a inițiat și realizat lucrări de reparație, igienizare și modernizare la Curățătoria Bob de Rouă. Aceste lucrări au inclus schimbarea mobilierului uzat, achiziționarea unui soft profesional specific pentru gestiune, înlocuirea a două aparate de aer condiționat ș.a.

La Fabrica de lumânări Făclia Sfinților Români s-au făcut demersuri pentru construirea unui sistem de stingere a incendiului și s-a achiziționat și montat un cort industrial de 500 m.p., pentru depozitarea produselor finite. De asemenea, s-a achiziționat un nou utilaj de producție a candelelor de cult și s-a montat un sistem fotovoltaic (145 panouri fotovoltaice).

La Centrul Cultural-Social Iustin Patriarhul au fost finalizate lucrările de înlocuire a acoperișului și s-au încheiat lucrările de reabilitare a intrării principale (reparații capiteluri, socluri fațade, pardoseli și trepte din granit fiamat). Au fost realizate lucrările de reparații și modernizare a spațiilor de cazare situate în corpul C al clădirii, etajul 3 (un număr de 10 camere), înlocuirea instalațiilor sanitare și electrice aferente acestora.

La Secția de vinificație Urlați, s-a intensificat fluxul tehnologic de procesare a strugurilor şi de obținere a vinului pe soiuri şi pe sortimente din categoria de vinuri cu „Denumire de Origine Controlată” , vinuri cu „Indicație geografică” şi vin liturgic, precum și distribuirea vinului către mănăstirile, parohiile din Arhiepiscopia Bucureștilor și alte eparhii care nu dețin suprafețe viticole.

Cantitatea de vin livrată în anul 2024 a fost de 626.722 sticle și se constată faptul că distribuția de vin a crescut față de anii anteriori, fiind anul cu cele mai mari vânzări de vin.

Un aspect deosebit de important pentru anul 2024 l-a constituit apariția unui nou sortiment de vin – Cuvée de Jercălăi, care este rezultatul unui cupaj din soiurile Cabernet sauvignon, Fetească neagră și Merlot. Acest sortiment a obținut medalia de aur la concursul International Wine Contest Bucharest IWCB – Ediția 2024.

Cea mai importantă lucrare realizată în anul 2024 a fost implementarea proiectului intitulat „Modernizare și extindere unitate de producție vinificație – lucrări de construcții, instalații și dotări, realizare ziduri de sprijin și organizare de șantier – oraș Urlați, Județul Prahova”, aprobat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și finanțat în cadrul Programului național de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023, cu o valoare totală de peste 28.500.000 lei (70% finanțare nerambursabilă oferită de A.P.I.A., 30% contribuția Cooperativei Agricole „Via Domnului”).

Pe parcursul anului, au fost organizate întâlniri tematice (prezentarea fluxului tehnologic de obținere a vinului și a sortimentelor de vin din portofoliul Secției de vinificație) cu reprezentanții tuturor parohiilor și mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

II. Activitatea cultural-misionară și educațională

În anul 2024, au fost organizate conferințele pastoral-misionare semestriale, fiind abordată tematica stabilită la nivelul Patriarhiei Române. Conferințele au fost organizate cu participarea tuturor clericilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din cadrul Palatului Patriarhiei.

Prin intermediul Centrului de presă Basilica al Patriarhiei Române, au fost mediatizate evenimentele culturale desfășurate în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor. La solicitarea diferitelor posturi media laice din București, au fost întocmite și comunicatele de presă ale Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Unele dintre volumele apărute la Editura Cuvântul Vieții au avut ca subiect de tratare titluri înscrise în tematica anului 2024 – Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți. Dintre acestea, amintim:

Ghidul preotului de caritate, coordonator: Pr. Gabi-Alin Nica;

Cateheza vieții duhovnicești la Sfântul Simeon Noul Teolog (959-1037), autor: Pr. Ciprian Joița;

Somn, vise și tămăduiri nocturne. De la neuropsihologie la sfinții doctori fără de arginți, autor: Cezar-Ivan Coliță;

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. Viața și minunile Ocrotitorului Bucureștilor, coordonatori: Arhim. Clement Haralam și Ierod. Macarie Grigoriu.

Din punct de vedere editorial, Revista mitropolitană Glasul Bisericii a respectat planul editorial și a pregătit documenția pentru procesul de evaluare a revistelor științifice de către Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS) pentru anii 2019-2023. Totodată, redacția a continuat implementarea sistemului de recenzare externă (peer-review), activitate esențială în asigurarea calității textelor publicate, și condiție obligatorie în documentele pentru evaluarea CNCS.

Majoritatea mănăstirilor și schiturilor Arhiepiscopiei Bucureștilor au publicat monografii, unele în multiple ediții îmbunătățite și completate. Dintre aparițiile editoriale amintim:

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu, Istoric și Mărturii, îmbogățită cu mărturii, la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, în tiraj de 1.000 exemplare.

Liturghierul grecesc de la Mănăstirea Stavropoleos, studiu introductiv de Ovidiu-Victor Olar și ediție facsimilată;

Stavropoleos 300. București, Balcani, Europa, editori Părintele Iustin Marchiș, Stavrofora Mihaela Luchian, Monahia Atanasia Văetiși;

Colecția Mănăstirii Stavropoleos, catalog de Monahia Atanasia Văetiși;

Album muzical (pe suport USB), Paraclisul Sfântului Iustin Martirul și Filosoful, interpretat de Strana Mănăstirii Stavropoleos, producție Radio Trinitas, 2024.

În domeniul învățământului teologic, la încheierea anului universitar 2023-2024, în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București, erau înscriși 733 de studenți la toate specializările de licență. La acest număr se adaugă 474 de masteranzi și doctoranzi, ceea ce evidențiază interesul constant pentru studiile teologice avansate. De asemenea, în cadrul Extensiei de la Roma a Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul, specializarea Teologie Pastorală, erau înscriși 93 de studenți, reflectând preocuparea pentru formarea teologică a românilor din diaspora.

Un moment deosebit al anului universitar 2023-2024 a fost reprezentat de înființarea a două noi Extensii ale Programului de studii universitare de masterat „Pastorație și viață liturgică”, una la Roma (Italia) și cealaltă la Chișinău (Republica Moldova). În cadrul acestor Extensii s-au înscris 164 de cursanți, consolidând oferta educațională teologică și accesibilitatea la programele avansate de studii pentru studenții din diaspora și din Republica Moldova. În anul școlar 2023-2024, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Nifon Mitropolitul din București au fost înscriși 150 elevi, grupați în 8 clase. În clasa a IX-a s-au înscris pentru anul școlar 2023-2024 un număr de 43 elevi.

De procesul instructiv–educativ s-au ocupat 31 profesori (12 titulari, 3 suplinitori, 14 asociați, 1 pensionar și 1 detașat; 24 cu diferite grade didactice, dintre care 11 doctori în Teologie). Sub atenta îndrumare a profesorilor lor, elevii Seminarului Teologic Ortodox din București au participat la activități extrașcolare, precum și la manifestări cultural–educative.

Tot aici amintim că, în anul școlar 2023-2024, Școala Postliceală Sanitară Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, din cadrul Seminarului Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul din București, și-a desfășurat activitatea cu un efectiv de 279 elevi și 27 profesori.

De asemenea, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Sfânta Filofteia – Mănăstirea Pasărea, au fost înscrise 81 eleve, grupate în 4 clase (IX-XII).

De procesul instructiv–educativ s-au ocupat 18 profesori (3 titulari, 1 suplinitor, 14 asociați; 12 cu diferite grade didactice, dintre care un doctorand și un doctor în Teologie).

În anul școlar 2023-2024, disciplina Religie a fost predată de un număr total de 834 profesori (607 titulari și 227 suplinitori).

Dintre principalele activități legate de învățământul religios amintim:

Concursul Național Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă;

Etapa mitropolitană a Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul!”, ediția a XVI-a;

Găsirea de soluții pentru relocarea Seminarului Teologic Ortodox ,,Sfânta Filofteia” din Brănești;

Organizarea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) la Ploiești, în perioada 5 – 7 iulie 2024, cu participare a 500 de tineri;

Participarea la Marșul pentru viață 2024 (30 martie 2024).

La nivelul Centrului eparhial au fost organizate, pe perioada verii, 4 serii de tabără pentru copii și tineri, sub egida „Tineri în Acțiune”, însumând 100 de beneficiari, care s-au bucurat de un program complex, cultural catehetic și recreativ. Tot în perioada august-octombrie 2024, prin intermediul proiectului de tineret ,,Pelerin prin cetatea Bucureștilor”, peste 230 de copii și tineri au beneficiat de trasee pietonale ghidate gratuit prin Capitală, aceștia fiind familiarizați cu istoria, cultura și spiritualitatea Bucureștilor. De asemenea, la nivelul Centrului eparhial funcționează grupul de voluntari ,,Tineri în acțiune!”, în care activează 300 de persoane. Acestea se implică în mod constant și susținut în activități și proiecte cultural-catehetice și specifice mediului bisericesc, inițiate atât de Centrul eparhial, cât și de diferite parohii.

III. Activitatea social-filantropică

Ca și în anii anteriori, în anul 2024 activitatea Arhiepiscopiei Bucureștilor în domeniul social-filantropic a avut următoarele obiective:

Continuarea tuturor proiectelor de așezăminte sociale inițiate în vederea acoperirii deficitului de infrastructură socială existent la nivelul comunităților;

Menținerea proiectelor și programelor existente în prezent în domeniul social la nivelul tuturor structurilor organizatorice ale eparhiei;

Asigurarea participării la procesul de formare continuă în domeniul serviciilor sociale a personalului clerical și neclerical implicat în proiectele de asistență socială ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, inclusiv la nivelul unităților de cult.

Dintre cele mai importante proiecte de infrastructură socială inițiate la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor, menționăm următoarele:

Proiectul de infrastructură „Centrul Social Buna Vestire Ploiești” a intrat în faza de implementare. În cadrul acestuia sunt implementate două servicii sociale licențiate: cantina socială cu 130 de beneficiari și îngrijiri la domiciliu cu 25 de beneficiari. Bugetul de funcționare a fost de aprox. 400.000 lei.

Lucrările de construcție la Centrul de zi pentru copii cu deficiențe de auz din București au continuat, fiind executate lucrări și achiziționate materiale în valoare de aproape 4.000.000 lei până în prezent.

Policlinica socială stomatologică Zâmbet pentru toți, proiect implementat de Fundația Bucuria Ajutorului în parteneriat cu Primăria Sectorului 2 – DGASPC Sector 2 București, a oferit servicii stomatologice în valoare de aprox. 350.000 lei pentru un număr de 430 pacienți aparținând grupurilor vulnerabile.

Centrul de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice din București, str. Ilarie Chendi nr.12, a fost deschis odată cu obținerea ultimelor avize, în luna martie 2024. Au fost asistați 102 beneficiari unici, însumând un număr de 234 vizite.

A fost realizată etapa de proiectare a Centrului comunitar multifuncțional de la Parohia Andronache – Protoieria Sector II Capitală, care urmează să fie edificat în parteneriat cu DGASPC Sector 2.

La Centrul de zi pentru copii „Sfântul Stelian” al Fundației Bucuria Ajutorului – Filiala Urlați, s-au realizat investiții pentru buna funcționare în valoare de 30.000 lei, acoperite din fonduri proprii. Au fost finalizate lucrările de renovare și dotare a unui spațiu transformat în bloc alimentar (bucătărie), dotat cu echipamente profesionale de gătit. Întrucât centrul de zi dispune de un sistem fotovoltaic performant, dotat cu baterii de stocare a energiei electrice, s-a considerat oportună edificarea și dotarea unei bucătării ce asigură hrana beneficiarilor. Bucătăria are o suprafață de 80 mp, având spațiu de depozitare alimente și spațiu de gătit, respectând toate normele sanitar-veterinare și flux alimentar, dar și securitatea și sănătatea în muncă. Întreaga investiție se ridică la suma de aprox. 120.000 lei, în afară de manopera de construcție și montaj care s-a realizat în regie proprie, prin voluntariat.

Pe parcursul anului 2024, au fost organizate mai multe cursuri de formare pentru personalul angajat în domeniul asistenței sociale și pentru voluntarii implicați în activitatea caritabilă. Dintre acestea amintim cursul de Consilier în adicții, la care au participat preoți de caritate, și cursul de Îngrijitor la domiciliu, pentru angajați recomandați de unități de cult din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Valoarea produselor distribuite în cursul anului 2024 prin Programul „Masa Bucuriei” este de peste 1.000.000 lei.

În total, s-au acordat ajutoare pentru unitățile bisericești și persoanele aflate în dificultate de aprox. 17.500.000 lei.

În încheiere, mulțumim tuturor persoanelor particulare, comunităților și instituțiilor locale și centrale care au ajutat Arhiepiscopia Bucureștilor în multiplele sale activități pastorale, edilitare și social-filantropice în anul 2024.

Totodată, ne rugăm Preasfintei Treimi să le dăruiască tuturor sănătate și fericire, pace și bucurie, precum și mult ajutor în toată fapta cea bună.

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”

Mii de turişti au urcat la cota 2000 din Bucegi, după redeschiderea instalaţiilor de transport pe cablu

VIDEO Oamenii din Transnistria au ieșit în stradă pentru Rusia: Moscova amenință Republica Moldova că ‘va răspunde adecvat’