Într-o plângere depusă la tribunalul federal din Boston, depusă la începutul zilei de vineri, Harvard a calificat revocarea drept o „încălcare flagrantă” a Constituției SUA și a altor legi federale și a avut un „efect imediat și devastator” asupra universității și a peste 7.000 de deținători de vize, potrivit Reuters, conform Mediafax.
„Guvernul a încercat să șteargă un sfert din studenții de la Harvard, studenți internaționali care contribuie semnificativ la universitate și la misiunea sa”, a comunicat Harvard.
„Fără studenții săi internaționali, Harvard nu este Harvard”, a adăugat școala veche de 389 de ani.
Judecătoarea Allison Burroughs, desemnată de președintele democrat Barack Obama, a emis ordinul de restricție temporară care împiedică actul politic.
Presiunea exercitată de Trump asupra Harvard face parte din campania mai amplă a republicanului de a obliga universitățile, casele de avocatură, presa, instanțele și alte instituții care apreciază independența față de politica partizană să se alinieze agendei sale. Campania a inclus eforturi de deportare a studenților străini care au participat la proteste pro-palestiniene, dar nu au comis infracțiuni, represalii împotriva firmelor de avocatură care angajează avocați care l-au contestat pe Trump și o sugestie a lui Trump de a pune sub acuzare un judecător pentru o hotărâre privind imigrația care nu i-a plăcut președintelui.
Harvard, cu sediul în Cambridge, Massachusetts, a ripostat dur împotriva lui Trump, după ce a intentat anterior un proces pentru a restabili aproximativ 3 miliarde de dolari în subvenții federale care au fost înghețate sau anulate.
Firme de avocatură precum WilmerHale și Susman Godfrey au intentat, de asemenea, procese, în timp ce președintele Curții Supreme de Justiție a SUA, John Roberts, a declarat că punerea sub acuzare a judecătorilor nu este un răspuns adecvat la dezacordul cu hotărârile acestora.