Războiul economic SUA vs. China: de ce Beijingul nu dă înapoi și rămâne o ‘nucă tare’ pe plan mondial (analiză)

Trump a anunțat miercuri o pauză de trei luni în privința tuturor tarifelor „reciproce” – cu o singură excepție, adâncind o confruntare menită să dezmembreze comerțul dintre cele mai mari două economii ale lumii. Apoi, joi, Beijingul și-a respectat promisiunea de a introduce propriile tarife de retorsiune.

Pe parcursul unei săptămâni, tarifele lui Trump asupra importurilor chineze au crescut de la 54% la 104% și acum 125% – cifre care se adaugă taxelor existente impuse înainte de al doilea mandat al președintelui.

Iar China a ripostat în același fel, crescând taxele suplimentare de retorsiune pentru toate importurile americane la 84%.

Confruntarea stabilește o ruptură istorică care nu numai că va provoca „durere pentru ambele economii profund interconectate” – dar va adăuga fricțiuni uriașe rivalității lor geopolitice.

„Acesta este probabil cel mai puternic indiciu pe care l-am văzut împingând spre o decuplare dură”, a declarat Nick Marro, economist principal pentru Asia la Economist Intelligence Unit, referindu-se la un rezultat în care cele două economii nu au practic niciun comerț sau investiții reciproce, arată postul de televiziune CNN, într-o analiză pe care o redăm mai jos. „Este foarte greu de exagerat șocurile așteptate pe care le va avea, nu doar pentru economia chineză în sine, ci și pentru întregul peisaj comercial global”, precum și pentru SUA, a spus el.

„China vrea să facă o înțelegere, doar că nu știu cum să procedeze”, a spus Trump.

Dar viziunea de la Beijing arată dramatic diferită.

Liderul chinez Xi Jinping, cel mai puternic lider al Chinei din ultimele decenii, nu vede nicio opțiune pentru țara sa de a capitula pur și simplu în fața a ceea ce numește „intimidarea unilaterală a Americii”.

Beijingul a stârnit un naționalism fervent în jurul represaliilor sale – parte a unei strategii pe care a pregătit-o în liniște de mai bine de patru ani de când Trump a fost ultima dată în funcție.

În timp ce China a spus de mult timp că vrea să discute, escaladarea rapidă a lui Trump pare să fi confirmat pentru Beijing că SUA nu o face.

Iar în calculele lui Xi, spun observatorii, China este pregătită nu doar să riposteze, ci să folosească turbulențele comerciale ale lui Trump pentru a-și consolida propria poziție.

„Xi a fost foarte clar de foarte mult timp că se așteaptă ca China să intre într-o perioadă de luptă prelungită cu Statele Unite și aliații săi, că China trebuie să se pregătească pentru asta, și au făcut-o destul de mult”, a declarat Jacob Gunter, analist economic principal la think tank-ul MERICS din Berlin.

„Xi Jinping a acceptat că mănușa este aruncată și sunt gata să lupte”.

„Război de uzură”

Dacă Trump și-ar fi suspendat așa-numitele tarife de retorsiune asupra Chinei împreună cu alte țări dacă Beijingul nu s-ar fi mișcat atât de repede pentru a se răzbuna rămâne o întrebare deschisă. Canada s-a răzbunat, dar a fost inclusă în amânare, care nu elimină un tarif universal de 10% impus săptămâna trecută.

Cu toate acestea, Trump, pe care Casa Albă l-a descris la începutul acestei săptămâni ca având o „coloană vertebrală de oțel”, și Xi par acum blocați într-un război de uzură cu potențialul de a perturba o relație comercială dezechilibrată, dar extrem de integrată, în valoare de aproximativ jumătate de trilion de dolari.

Timp de decenii, China a fost fabrica lumii, unde lanțurile de producție din ce în ce mai automatizate și de înaltă tehnologie produc totul, de la bunuri de uz casnic și încălțăminte la electronice, materii prime pentru construcții, electrocasnice și panouri solare.

Aceste fabrici au satisfăcut cererea consumatorilor americani și globali pentru bunuri accesibile, dar au alimentat un deficit comercial enorm – și un sentiment în rândul unor americani, inclusiv Trump, că globalizarea a furat producția și locurile de muncă din SUA.

Creșterea tarifelor de către Trump la peste 125% ar putea reduce exporturile Chinei către SUA cu mai mult de jumătate în următorii ani, potrivit unor estimări.

Avantaj pentru Beijing: bunuri chinezești, greu de înlocuit în SUA

Multe bunuri din China nu vor putea fi înlocuite rapid, ceea ce va duce la creșterea prețurilor de consum din SUA, potențial pentru ani de zile, înainte ca noile fabrici să intre în funcțiune. Acest lucru ar putea duce la o creștere a taxelor pentru americani de aproximativ 860 de miliarde de dolari înainte de înlocuiri, au declarat miercuri analiștii JP Morgan.

În China, o gamă largă de furnizori vor vedea marjele deja înguste complet șterse, cu un nou val de eforturi de a înființa fabrici în alte țări.

Amploarea tarifelor ar putea duce la „milioane de oameni care devin șomeri” și la un „val de faliment” în China, potrivit lui Victor Shih, directorul Centrului China al Secolului 21 al Universității din California San Diego.

Între timp, exporturile americane către China ar putea „ajunge aproape de zero”, a adăugat el.

„Dar China poate susține această situație mult mai mult decât politicienii americani”, a spus el.

Acest lucru se datorează, în parte, faptului că liderii Partidului Comunist din China nu se confruntă cu feedback rapid din partea alegătorilor și a sondajelor de opinie.

„În timpul Covid, au închis economia (provocând) locuri de muncă nenumărate, suferință – nicio problemă.”

Și Beijingul crede că poate rezista furtunii.

„Ca răspuns la tarifele americane, suntem pregătiți și avem strategii. Ne-am angajat într-un război comercial cu SUA timp de opt ani, acumulând o experiență bogată în aceste lupte”, a declarat luni un comentariu pe prima pagină a Cotidianului Poporului.

Beijingul ar putea depune „eforturi extraordinare” pentru a stimula consumul intern, care a fost în mod constant slab, și ar putea introduce alte măsuri de politică pentru a-și sprijini economia. „Planurile de răspuns sunt bine pregătite și ample”, se spune în comentariu.

Și în fața necunoscutelor cu privire la cât de mult ar putea escalada măsurile suplimentare, vocile de la Beijing par calme.

„Rezultatul final depinde de cine poate rezista unui ‘război economic de uzură’ mai lung”, a scris economistul Cai Tongjuan de la Universitatea Renmin din China într-un editorial de stat la începutul acestei săptămâni. „Iar China deține în mod clar un avantaj mai mare în ceea ce privește rezistența strategică”.

„Pregătirea pentru această zi”

În ultimele săptămâni, Beijingul a discutat și cu țări din Europa până în Asia de Sud-Est în încercarea de a extinde cooperarea comercială – și de a depăși SUA prin câștigarea aliaților și partenerilor americani exasperați de războiul comercial.

Dar se pregătește pentru fricțiunile comerciale ale SUA de la primul război comercial al lui Trump și campania sa împotriva campionului chinez al tehnologiei Huawei, care au fost un semnal de alarmă pentru Beijing că ascensiunea sa economică ar putea fi deraiată dacă nu este pregătit.

„Guvernul chinez s-a pregătit pentru această zi timp de șase ani – știau că aceasta este o posibilitate”, a spus Shih din California, care a adăugat că Beijingul a sprijinit țările să diversifice lanțurile de aprovizionare și a căutat să gestioneze unele dintre provocările sale economice interne în pregătire, printre alte eforturi.

Astăzi, China este mult mai bine plasată pentru a face față unui conflict comercial mai larg, spun experții. Comparativ cu 2018, și-a extins relațiile comerciale cu restul lumii, reducând ponderea exporturilor SUA de la aproximativ o cincime din total la mai puțin de 15%.

Producătorii săi au înființat, de asemenea, operațiuni extinse în țări terțe precum Vietnam și Cambodgia, în parte pentru a profita de taxele potențial mai mici ale SUA.

China și-a construit, de asemenea, lanțurile de aprovizionare cu pământuri rare și alte minerale critice, și-a actualizat tehnologia de fabricație cu AI și roboți umanoizi și și-a intensificat capacitățile tehnologice avansate, inclusiv semiconductori.

De anul trecut, guvernul a lucrat, cu succes variabil, pentru a aborda probleme precum consumul slab și datoria ridicată a guvernelor locale.

„Slăbiciunile (Chinei) sunt semnificative, dar în contextul unei încăierări totale, acestea sunt gestionabile. SUA nu vor putea, singure, să aducă economia Chinei în pragul distrugerii”, a declarat Scott Kennedy, consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din SUA.

„Oricât de mult nu ar vrea Washingtonul să recunoască, atunci când China spune că nu poți ține China sub control din punct de vedere economic, au dreptate”.

Vezi și: Trump așteaptă telefonul lui Xi Jinping însă China se ține tare – Cine clipește primul.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Ministrul Apărării dă asigurări. România nu va trimite trupe în Ucraina

Surpriză în clasamentul european: România s-a distanțat semnificativ de ultimele locuri din UE, în privința salariului minim, potrivit Eurostat