Reacția primarului Daniel Băluță după bătaia de la Piața Unirii: ‘Sunt uluit!’

„Dincolo de problemele juridice e ceva ieșit din comun. Doi colegi au fost răniți de buldozerele de la Primăria Capitalei. Suntem tulburați de acest gest de o cruzime ieșită din comun. Suma informațiilor pe care le-am dat azi sunt absolut suficiente pentru a înțelege tot contextul. Oamenii sunt mai importanți decât orice. Mă duc la spital să văd care e starea de sănătate a lor. Avem autorizație emisă de Primăria Sectorului 3, validă, nu a fost atacată de nimeni. Avem un document valid și în fața lui avem o reacție fundamental disproporționată. Nu am o explicație rațională pentru ce se întâmplă. Sunt uluit! Avem documente și există oameni care procedează în această formă”, a spus Daniel Băluță la postul România TV.

Dosar penal după scandal

Poliţia Capitalei anunţă, luni seară, că două persoane au primit îngrijiri medicale, în zona Unirii din Bucureşti, iar şoferul utilajului care ar fi dat peste ele a fost codus la sediul Poliţiei.

Poliţia Capitalei face precizări, luni seară, cu privire la vatămarea unor persoane în zona Unirii din municipiul Bucureşti.

”Având în vedere sesizarea, poliţiştii Serviciului de Poliţie pentru Centrul Vechi au condus conducătorul vehiculului la sediu şi au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi lovire sau alte violenţe, în cadrul căruia se vor efectua cercetări, sub coordonarea unităţii de parchet. La faţa locului au intervenit şi echipaje de prim-ajutor, care au acordat celor două victime îngrijiri medicale de specialitate”, a transmis sursa citată.

În continuare, la faţa locului, rămân echipaje de poliţişti şi jandarmi, pentru asigurarea măsurilor care se impun.

Contextul conflictului

Primarul Sectorului 4 Daniel Băluță a anunțat luni că au început lucrările de refacere din temelii a Planșeului Unirii. El a precizat că lucrările se derulează într-un spațiu deja securizat și nu vor afecta circulația rutieră sau pietonală.

„Punem în siguranță centrul Capitalei! De la ora 00.00, am început lucrările de refacere din temelii a Planșeului Unirii, placa de beton veche de aproape 100 de ani, analizată de experți și declarată un pericol public”, scrie pe Faceook Daniel Băluță.

Acesta l-a acuzat de mai multe ori pe Nicușor Dan că a blocat lucrările, în ciuda stării avansate de degradare a structurii.

Primarul Capitalei a negat în repetate rânduri că situația de la Piața Unirii este atât de gravă precum afirmă Daniel Băluță.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a revenit luni seară în zona Unirii şi a anunţat că a emis o dispoziţie de primar pentru desfinţarea construcţiilor Primăriei Sectorului 4. La faţa locului, un buldozer încearcă să dărâme gardul cu care este încercuită zona, însă mai mulţi angajaţi ai Primărie Sectorului 4 s-au poziţionat în faţa utilajului şi nu îl lasă să treacă. În zonă a ajuns şi o ambulanţă.

El solicită intervenția Poliției.

„Eu am venit cu o dispoziție legală și am solicitat sprijinul Poliției Naționale”, a spus Nicușor Dan.

„Noi avem o singură problemă aici. Avem un teren care ne aparține și pe care s-au instalat niște cetățeni. I-am solicuitat să plece, n-au vrut. Am crezut la ora două când ne-am dus la poliția națională, am crezut că ei vor fi în stare să se uite la niște acte, să spună cine are dreptate, am pierdut două ore degeaba, după care ne-am dus la Primăria Capitalei și am emis această dispoziție de demolare, pe care acum așteptăm ca Poliția națională să ne ajute să o punem în aplicare”, a declarat primarul general.

Poliția Capitalei și Jandarmeria Capitalei au anunțat că asigură măsuri de ordine și siguranță publică, în vederea prevenirii escaladării conflictului.

„De asemenea, vă comunicăm faptul că, după studierea documentelor depuse, a reieșit faptul că există un litigiu civil, drept pentru care doar instanța de judecată este competentă a soluționa situația. Totodată, dacă vor fi sesizate fapte de natură penală sau contravențională, se vor dispune măsuri în consecință”, a transmis Poliția Capitalei.

Piedone intră tare în scandalul dintre Nicușor Dan și Daniel Băluță: Vreți să vedeți un Colectiv la Piața Unirii?

Adio mașini pe motorină și benzină? Datele arată un nou trend mondial în lumea auto! (Raport OPEC)