Record la exportul de măsline din Turcia

În sezonul 2023-2024, Turcia a exportat măsline negre în 121 de ţări. În ţările Uniunii Europene a vândut măsline negre în valoare de 90 de milioane de dolari. A doua piaţă importantă pentru Turcia au fost ţările Orientului Mijlociu, cu exporturi de 34 milioane de dolari. Pe locul al treilea s-a aflat continentul american, unde am exportat în valoare de 12,5 milioane de dolari, relatează Milliyet citat de Rador Radio România.

În timp ce Germania s-a menținut pe primul loc cu o cerere de măsline negre în valoare de 41,5 milioane de dolari, Irakul a consumat măsline turcești în valoare de 29 de milioane de dolari. A treia cea mai mare piață pentru exporturile de măsline negre turceşti a fost România cu 22 de milioane de dolari, fiind urmată de Bulgaria cu 11,2 milioane de dolari și SUA cu o cerere de măsline negre de 10,2 milioane de dolari.

În timp ce Europa se evidenţiază la importurile de măsline verzi turceşti cu comenzi de 17,5 milioane de dolari, țările din Orientul Mijlociu au importat măsline verzi turcești în valoare de 14,5 milioane de dolari. Măslinele verzi exportate pe continentul american au generat venituri de peste cinci milioane de dolari.

În timp ce Germania este în top cu o cerere de 9 milioane de dolari, Turcia a exportat măsline verzi în valoare de 6,8 milioane de dolari în Irak, de 4,5 milioane de dolari în SUA, de 2,5 milioane de dolari în Emiratele Arabe Unite și de 2,4 milioane de dolari în Anglia.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Experții ISW avertizează: Vladimir Putin ar putea să atace Rep. Moldova / De ce este esențial să adere la UE

Filme clasice în festival, între 7-10 noiembrie, la Happy Cinema din Bucureşti