Referendumul din București a intrat în criză de timp: BEC solicită intervenția premierului Ciolacu (surse)

Conform BEC, în situația în care referendumul se desfășoară în aceeași zi cu alegerile parlamentare, prezidențiale, locale sau europarlamentare „Guvernul stabilește prin hotărâre măsuri pentru organizarea și desfășurarea referendumului național sau local, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale aplicabile alegerilor care se organizează la aceeași dată cu referendumul local sau național”.

BEC îi solicită astfel, premierului, având în vedere prevederile legale de mai sus, „să apreciați asupra adoptării unor acte normative de către Guvernul României”.

Conform unor surse, Primăria Capitalei și AEP au elaborat o propunere de Hotărâre de Guvern în acest sens, iar președintele AEP, Toni Greblă, a convocat pentru luni, la ora 13.00, toate autorităţile şi instituţiile publice care au atribuţii în cadrul alegerilor prezidențiale, precum şi în derularea activităţior specifice referendumului, precum și pe iniţiatorul referendumului local de la nivelul municipiului Bucureşti- Primăria Municipiului Bucureşti.

Citește și: Ședință tensionată pentru referendum: Nicuşor Dan acuză birocrația, Toni Greblă reclamă ‘disfuncţionalităţi’

Biroul Electoral Central (BEC) a decis, în şedinţa de duminică, demararea corespondenţei cu Guvernul României, Autoritatea Electorală Permanentă, Prefectura Bucureşti şi Primăria Bucureşti pentru organizarea referendumului local din Bucureşti, conform Agerpres.

De asemenea, BEC a decis că buletinele de vot vor avea formatul A5 şi ”fiecare problemă de interes local (…) se înscrie pe câte un buletin distinct”. Buletinele de vot se vor imprima de Regia Autonomă Monitorul Oficial, după ce, în prealabil, vor fi prezentate BEC.

Cele 3 întrebări

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat pe 21 octombrie o Hotărâre care stabileşte organizarea unui referendum local la nivelul Municipiului Bucureşti în data de 24 noiembrie, în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

Cele trei întrebări la care bucureştenii sunt aşteptaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:

  1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”
  2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
  3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?

Premier League: Chelsea – Arsenal 1-1, un egal pentru podium

Ciucă, despre intrarea în turul 2: ‘Nu mă îngrijorează absolut nimic, pentru că există o certitudine’