Reforma administrativă: reducerea numărului de angajaţi publici în localităţile unde scade numărul locuitorilor, condiţionarea achiziţiei unei maşini de achitarea taxelor locale, recuperarea permisului auto doar după plata amenzilor/ Alte măsuri MDLPA

#image_title

Pachetul de reformă administrativă propus de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) care oferă soluţii pentru situaţia financiară a autorităţilor locale şi garantează mai multă descentralizare pentru comunităţile locale, conţine printre altele propunerea condiţionarea achiziţiei unui autovehicul de achitarea taxelor locale şi recuperarea permisului de conducere suspendat pentru nerespectarea regulilor de circulaţie doar după plata amenzilor. De asemenea, autorizaţiile de construcţie vor fi eliberate doar dacă solicitantul nu are datorii la bugetul local, iar în cazul ajutoarelor sociale, autorităţile vor putea reţine la sursă sumele datorate autorităţilor locale de către beneficiar.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în prezenţa prim-ministrului şi a vicepremierului Tánczos Barna, a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, pentru a discuta despre pachetul de reformă administrativă propus de Ministerul Dezvoltării, care oferă soluţii pentru situaţia financiară a autorităţilor locale şi garantează mai multă descentralizare pentru comunităţile locale, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Întâlnirea, care a început marţi, la ora 13:00, a avut ca temă noul pachet de reforme elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Pe lângă măsurile anunţate anterior, au fost discutate şi noi modificări legislative, care au la bază principiul echităţii sociale.

Potrivit propunerilor, o persoană care nu îşi achită amenzile de circulaţie în termen de cel mult un an ar putea rămâne cu permisul de conducere suspendat. De asemenea, radierea unui autovehicul din circulaţie ar fi condiţionată de plata tuturor datoriilor către administraţia locală.

De asemenea, se va reveni la sistemul proporţionalităţii populaţiei cu numărul de posturi de care pot dispune unităţile administrativ teritoriale. Astfel, conform legislaţiei actuale, administraţiile locale pot spori numărul angajaţilor dacă populaţia localităţii creşte, iar propunerea discutată astăzi ar reduce numărul de angajaţi publici locali în unităţile administrativ-teritoriale unde numărul locuitorilor scade, se mai arată în comunicatul citat..

După cum este cunoscut, pachetul de reformă administrativă propune condiţionarea achiziţiei unui autovehicul de achitarea taxelor locale şi recuperarea permisului de conducere suspendat pentru nerespectarea regulilor de circulaţie doar după plata amenzilor.

Sursa citată mai menţionează că, în acelaşi timp, autorizaţiile de construcţie vor putea fi eliberate doar dacă solicitantul nu are datorii la bugetul local, iar în cazul ajutoarelor sociale, autorităţile vor putea reţine la sursă sumele datorate autorităţilor locale de către beneficiar.

Reforma consolidează principiul descentralizării şi simplifică procedura prin care atribuţiile şi proprietăţile publice de stat pot fi transferate în proprietatea administraţiilor locale. 

Reformele administrative vor face parte din al doilea pachet de măsuri financiare adoptat de Guvern.

Fitch: Eforturile României de reducere a deficitului depind de stabilitatea politică

Prahova: Intervenţie a Salvamont în sprijinul unui turist străin, rănit în apropiere de vârful Ciucaş. A fost solicitat un elicopter