Reforma Curţii de Conturi a României evidenţiată în comunitatea internaţională de audit

Reforma Curţii de Conturi a României a fost menţionată marţi printre exemplele de succes din lumea auditului în cadrul reuniunii de lucru a Organizaţiei Internaţionale a Instituţiilor Supreme de Audit (INTOSAI) şi a Comitetului de Consolidare a Capacităţilor INTOSAI, care se desfăşoară în această săptămână la Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al Curţii de Conturi, remis AGERPRES, procesul de reformă prin care a trecut Curtea de Conturi a fost prezentat de preşedintele Mihai Busuioc, în cadrul unui panel în care interlocutori au fost Gene L. Dodaro, controlor general al Statelor Unite ale Americii, şef al Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală din SUA (GAO) şi Arturo Herrera Gutierrez, director global pentru Guvernanţă EFI – Banca Mondială, iar moderator al discuţiei a fost Barbara Joziasse, vicepreşedintele Instituţiei Supreme de Audit a Ţărilor de Jos.

Astfel, în cadrul seminarului cu tema „Construirea unor instituţii eficace, responsabile şi transparente pentru binele public”, preşedintele Mihai Busuioc a vorbit despre paşii făcuţi de Curtea de Conturi în acest proces de modernizare, respectiv despre schimbarea modului de întocmire a rapoartelor de audit, despre metodologiile actualizate după standardele internaţionale, subliniind factorii cheie de succes şi lecţiile învăţate.

„În prezent, Curtea de Conturi foloseşte metodologii conforme cu standardele internaţionale de audit. Audităm bugete centralizate, rapoartele sunt standardizate şi accesibile tuturor celor interesaţi. În plus, rapoartele sunt acum adoptate de Plenul Curţii şi sunt publicate pe site-ul instituţiei noastre. Am făcut trecerea înspre auditul IT, unde bineînţeles, suntem la început, iar activitatea este realizată cu sprijinul unui sistem informatic, care necesită în continuare multe îmbunătăţiri”, a transmis preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc.

Acesta le-a mulţumit pentru cooperare tuturor partenerilor care au sprijinit instituţia în acest demers, implicit Băncii Mondiale, în calitate de facilitator, şi instituţiilor supreme de audit care au oferit consultanţă şi suport Curţii de Conturi precum SUA, Ţările de Jos, Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Polonia, Austria, Turcia, Estonia şi nu numai.

De asemenea, controlorul general al Statelor Unite, Gene L. Dodaro, a subliniat că instituţiile supreme de audit şi partenerii care au sprijinit Curtea ar trebui să continue acest angajament pe termen lung pentru a obţine beneficiul deplin al reformelor dorite. „Această continuitate asigură succesul reformelor actuale şi oferă credibilitate instituţiei pentru implicarea în reforme viitoare”, a spus Dodaro.

La rândul său, Arturo Herrera Gutierrez, directorul global pentru Guvernanţă EFI – Banca Mondială, a susţinut că reforma Curţii de Conturi a avut caracteristici speciale pe care nu le-ar fi găsit în alte situaţii, precum „leadership adecvat, context internaţional, proces bine planificat şi disciplinat şi decizii strategice”. „Reformele profunde au nevoie de timp pentru a se maturiza, dar instituţia dumneavoastră este pe drumul cel bun”, a adăugat Arturo Herrera Gutierrez.

Reuniunea INTOSAI, a cărei gazdă este în acest an Curtea de Conturi, întruneşte liderii din auditul public şi principalii donatori internaţionali interesaţi să dezvolte parteneriate care susţin promovarea responsabilităţii şi a transparenţei în managementul financiar al entităţilor publice.

Organizaţia Internaţională a Instituţiilor Supreme de Audit (INTOSAI) este o organizaţie autonomă, independentă, profesională şi nonpolitică, recunoscută ca instituţie permanentă. INTOSAI are 195 de membri permanenţi, cinci asociaţi şi doi membri afiliaţi. Curtea de Conturi a României este membru permanent al INTOSAI încă de la reînfiinţarea sa în anul 1993. AGERPRES/(AS – editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: www.agerpres.ro

Giurgiu: Tânăr cercetat după ce a încercat să vândă online un revolver

Libanul condamnă exploziile pagerelor ca fiind o „agresiune israeliană criminală”