De la intrarea în funcţie la sfârşitul lunii ianuarie, administraţia Donald Trump afirmă că doreşte să alinieze forţele armate la priorităţile politice ale preşedintelui, concediind ofiţeri superiori şi plănuind să concedieze mii de lucrători civili.
Potrivit aceleiaşi surse, secretarul a ordonat, de asemenea, o reducere cu 20% a numărului de ofiţeri superiori din Garda Naţională sau o reducere cu 10% a altor membri ai personalului din cadrul armatei.
Condiţiile de aplicare a acestor reduceri nu au fost precizate.
Introducing the “Less Generals More GIs Policy.” pic.twitter.com/bQLRL2MqSC
— Secretary of Defense Pete Hegseth (@SecDef) May 5, 2025
În martie 2025, erau 38 de militari patru stele, gradul cel mai înalt din armata americană, şi un total de 817 generali şi amirali în serviciu.
Breaking: @SecDef Pete Hegseth has ordered the Pentagon to cut „excess” generals and flag officers. Per a new memo, that means –
– Minimum 20% cut to 4 star generals
– Minimum 20% cut to National Guard general officers pic.twitter.com/9fw7lmR6gq— Mark Satter (@marksatter) May 5, 2025
„Datorită acestor măsuri, ne vom menţine poziţia de cea mai redutabilă forţă de luptă din lume, construind pacea prin forţă şi asigurând o mai mare eficacitate, inovaţie şi pregătire pentru provocările viitoare”, se arată în memoriu.
În februarie, Donald Trump l-a demis brusc, fără explicaţii, pe şeful Statului Major interarme, Charles Brown, cunoscut şi sub numele de CQ Brown.
De asemenea, au fost demişi amiralul Lisa Franchetti, şefa Marinei SUA, amiralul Linda Fagan, numită de Joe Biden la conducerea Gărzii de Coastă americane şi prima femeie care a condus una dintre cele şase ramuri ale armatei, adjunctul şefului Statului Major al forţelor aeriene, precum şi mai mulţi avocaţi militari de rang înalt.
Pete Hegseth a justificat demiterile spunând că preşedintele pur şi simplu plasează oficialii pe care îi doreşte acolo unde vrea, dar parlamentari democraţi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la potenţiala politizare a armatei.