„Un nou ansamblu de instrumente AI (…) va fi pus la dispoziţia funcţionarilor cu scopul de a moderniza tehnologia” utilizată în administraţie şi „de a furniza servicii publice mai bune”, a precizat Guvernul britanic într-un comunicat.
În timp ce anumite funcţionalităţi vor fi implementate imediat, sistemul dezvoltat de o echipă specializată din cadrul Ministerului Ştiinţei, Inovării şi Tehnologiei „ar trebui să fie pus în curând la dispoziţia tuturor funcţionarilor publici”, afirmă Guvernul de la Londra, fără să ofere detalii suplimentare privind calendarul acestei măsuri.
Unul dintre instrumentele AI va permite analiza mai rapidă a miilor de răspunsuri primite de serviciile statului în timpul numeroaselor anchete publice lansate în ţară.
„În prezent, acest proces este sub-contractat către consultanţi şi analişti, care pot avea nevoie de luni întregi” pentru a analiza informaţiile „înainte să factureze contribuabilul cu aproximativ 100.000 de lire sterline de fiecare dată”, potrivit aceluiaşi comunicat.
Printre celelalte instrumente AI prevăzute figurează în special un serviciu de transcriere securizat pentru reuniuni, un instrument de pregătire a şedinţelor şi un asistent juridic.
Anunţul Guvernului britanic se bazează pe un raport, realizat de cabinetul de consultanţă Bain & Company şi publicat marţi, care afirmă că „tehnologiile arhaice” utilizate în prezent de administraţia britanică „fac sectorul public să piardă 45 de miliarde de lire sterline” pe an.
Raportul avertizează că utilizarea unei tehnologii învechite duce la „costuri enorme de mentenanţă” şi dezvăluie că aproape jumătate din serviciile publice din Regatul Unit nu pot fi accesate online.
„Vom urma propria noastră cale: vom testa şi vom înţelege inteligenţa artificială înainte de a o reglementa, pentru a ne asigura că, atunci când o vom face, acea reglementare va fi proporţională şi bazată pe ştiinţă”, a afirmat premierul britanic.