Regele Charles, admonestat de o deputată în momentul unei vizite în Parlamentul din Canberra: „Aţi comis un genocid. Daţi-ne înapoi ce aţi luat” – VIDEO

Regele Charles a fost acuzat de „genocid” de către o senatoare indigenă în timp ce se afla, luni, la Casa Parlamentului Australiei, unde ţinuse un discurs în care şi-a prezentat „respectul faţă de proprietarii tradiţionali ai pământurilor”, relatează Reuters.

Charles, aflat la a 16-a vizită oficială în Australia şi la prima sa călătorie majoră în străinătate de când a fost diagnosticat cu cancer, terminase de vorbit când senatoarea independentă şi activista indigenă Lidia Thorpe a strigat că nu acceptă suveranitatea lui Charles asupra Australiei.

„Aţi comis un genocid împotriva poporului nostru”, a spus ea. „Daţi-ne pământul înapoi. Daţi-ne ceea ce ne-aţi furat – oasele noastre, craniile noastre, copiii noştri, oamenii noştri. Ne-aţi distrus pământul. Daţi-ne un tratat. Vrem un tratat”, a spus ea adresându-se lui Charles.

Thorpe, care a mai perturbat evenimente anterioare cu proteste faţă de colonizarea Australiei, a fost împiedicat să se apropie de rege, care a vorbit calm cu prim-ministrul Anthony Albanese de pe podium, dar care, în rest, nu a fost tulburat. Thorpe a fost apoi escortat afară din sală.

Thorpe a declarat că încarcerarea şi violenţa cauzate de colonizare se pot încheia doar cu un tratat naţional între guvern şi populaţia indigenă care să abordeze problemele naţiunilor băştinaşe.

Fostul prim-ministru Tony Abbott de la Partidul Liberal conservator, care a participat la eveniment, a declarat reporterilor că a fost un „exhibiţionism politic nefericit”.

O sursă de la Palat a declarat că regele şi regina sunt recunoscători miilor de oameni care au venit, adăugând că „le pare rău doar că nu au avut ocazia să se oprească şi să vorbească cu fiecare în parte. Căldura şi amploarea primirii au fost cu adevărat impresionante”, a transmis Palatul Regal.

Protestul a fost o excepţie printre o serie de omagii aduse lui Charles şi reginei Camilla de către demnitari şi binevoitori din mulţime. Premierul Albanese a vorbit despre respectul pe care australienii îl au pentru monarhul lor şi l-a lăudat pe Charles pentru îndelungata sa susţinere a combaterii schimbărilor climatice.

Discursul său a făcut doar o referire trecătoare la cauza republicană, pe care, de altfel, Albanese şi o mare parte din partidul său laburist de centru-stânga o susţin. „Australia pe care aţi cunoscut-o prima dată a crescut şi a evoluat în atât de multe feluri”, a spus el. „Cu toate acestea, prin aceste decenii de schimbare, legăturile noastre de respect şi afecţiune s-au maturizat – şi au rezistat”, a afirmat Albanese.

Premierul a renunţat la planurile pentru un referendum privind transformarea Australiei într-o republică, după ce o consultare publică susţinută de guvern pentru crearea unui organism consultativ pentru indigeni a fost respins la începutul acestui an.

ÎNTÂLNIRE CU ALPACA HEPHNER

Vizita la parlament a urmat unei excursii la Memorialul Australian al Războiului din Canberra, unde cuplul regal s-a întâlnit cu mai mult de o mie de entuziaşti, dar şi cu Hephner, o alpaca de nouă ani, în costum, cu o coroană pusă pe capul ei alb şi pufos.

Hephner, numită după fondatorul Playboy, Hugh Hefner, a aşteptat ore întregi alături de proprietarul său, Robert Fletcher, şi a stat la coadă alături de alte persoane în faţa memorialului pentru a avea şansa de a saluta cuplul regal în timpul turului lor de o zi prin capitală.

„Are multe ţinute şi aceasta este una pe care am păstrat-o special pentru astăzi”, a spus Fletcher. „Un rege întâlneşte un alt rege”, a punctat el.

Răbdarea lui Hephner a dat roade. În timpul unei plimbări de 30 de minute pentru a saluta mulţimea, Charles s-a oprit pentru a mângâia alpaca, retrăgându-se râzând când Hephner a pufnit în faţa lui.

Cuplul regal îşi continuă marţi vizita în Australia la Sydney, înainte de a se îndrepta spre Samoa pentru o reuniune a ţărilor din Commonwealth-ul britanic.

Nicuşor Dan, după votul din CGMB pentru convocarea referendumului local, pe 24 noiembrie: Estimăm costurile la 7 milioane de lei

Vânzările şi pre-vânzările rezidenţiale ale dezvoltatorului imobiliar One United Properties au atins 190,6 milioane de euro, în primele nouă luni