Regele Charles şi membrii familiei regale nu au dezvăluit cadourile oficiale din ultimii patru ani – în ciuda promisiunii de a face acest lucru

Regele Charles şi familia regală nu au reuşit să dezvăluie cadourile oficiale primite în ultimii patru ani, în ciuda promisiunii de a publica o listă anuală, relatează The Guardian.

Oficialii palatului au dat vina pe pandemie, schimbarea domniei şi planificarea încoronării de anul trecut pentru incapacitatea lor de a publica detalii despre cadourile primite de membrii familiei regale.

Reticenţa familiei regale vine ca urmare a controversei legate de scandalul „bani în schimbul onorurilor” în care a fost implicată principala fundaţie caritabilă a regelui, care a condus la o anchetă a poliţiei care a fost abandonată anul trecut fără o explicaţie completă din partea Scotland Yard sau a Procuraturii Coroanei. De asemenea, aceasta survine după dezvăluirile conform cărora Charles, pe vremea când era Prinţ de Wales, a acceptat 2,6 milioane de lire sterline în numerar de la un politician din Qatar pentru o altă organizaţie caritabilă a sa, Fondul caritabil al Prinţului de Wales.

Ducele de York s-a confruntat, de asemenea, cu acuzaţii conform cărora, atunci când era membru în activitate al familiei regale, a folosit călătoriile oficiale în străinătate pentru a derula afaceri private.

Dar, spre deosebire de parlamentari, care trebuie să înregistreze cadourile, donaţiile şi ospitalitatea, nu există un registru public de interese pentru membrii familiei regale. În schimb, aceştia se bazează pe sfaturile secretarilor lor privaţi pentru a decide ce trebuie să declare.

Listele anuale de cadouri au fost introduse în urma criticilor din partea presei cu privire la încercările casei regale de a ascunde originea bijuteriilor somptuoase oferite reginei Camilla de un membru al familiei regale saudite în 2006 şi purtate de aceasta într-o vizită oficială în SUA în 2007.

Ultima listă anuală, care detaliază cadourile oficiale primite de toţi membrii activi ai familiei regale în 2019, a fost publicată în aprilie 2020, dar de atunci nu a mai apărut nimic, cu excepţia descrierii ocazionale a unui schimb de cadouri în timpul unei vizite de stat sau a imaginilor în care sunt oferite cadouri în timpul unei logodne.

De-a lungul anilor, lista anuală a dus la controverse, cum ar fi în 2012, când s-a aflat că regele Bahrainului şi prim-ministrul ţării sale au oferit o „suită de bijuterii” soţiei prinţului Edward, Sophie, în timp ce se confruntau cu critici privind abuzurile drepturilor omului.

Dar multe cadouri, inclusiv cele sensibile, au fost adesea ascunse, chiar dacă aceste cadouri oficiale nu sunt proprietatea personală a familiei regale şi sunt de fapt acceptate în numele naţiunii.

Controversatul prinţ moştenitor al Arabiei audi, Mohammed bin Salman, i-a oferit ducesei de Sussex o pereche de cercei  candelabru de diamante în valoare de 500.000 de lire sterline ca dar de nuntă în 2018. În octombrie acelaşi an, Meghan i-a purtat la un banchet de stat în Fiji, la doar câteva zile după ce prinţul moştenitor a fost acuzat că a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Dar când jurnaliştii au întrebat de unde îi are, oficialii palatului au spus că erau „împrumutaţi”. Ea i-a purtat din nou în noiembrie la un dineu la Palatul Buckingham pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a prinţului Charles de atunci. Adevărata lor provenienţă a fost dezvăluită abia în martie 2021, cu puţin timp înainte ca Ducele şi Ducesa de Sussex să acorde un interviu controversat realizatoarei Oprah Winfrey.

Prinţul şi Prinţesa de Wales, William şi Kate, au ales să nu facă publică lista cadourilor pe care le-au primit la nunta lor din 2011. Doar puţine cadouri oficiale primite de Regina Elisabeta pentru jubileul său de platină din 2022 au fost dezvăluite şi nu este clar ce cadouri, dacă au existat, au fost oferite Regelui Charles şi Reginei Camilla pentru a marca încoronarea lor.

Totul a fost foarte diferit în 1947, când pe atunci Prinţesa Elizabeth s-a căsătorit cu Philip Mountbatten. O listă exhaustivă a cadourilor oferite cuplului a fost publicată şi peste 2 500 de obiecte au fost expuse publicului.

Charles a ordonat o revizuire oficială a politicii casei regale privind cadourile oficiale în 2003, după un scandal legat de vânzarea de către personal a cadourilor nedorite. În urma acestei revizuiri au rezultat definiţii mai clare a ceea ce constituie un cadou oficial şi un cadou personal.

Cadourile oficiale sunt cele primite în legătură cu îndatoririle oficiale sau de la întreprinderi sau persoane care nu sunt cunoscute personal de membrul familiei. Acestea includ cadouri de la demnitari, cum ar fi alţi şefi de stat sau reprezentanţi aleşi, în timpul unor evenimente şi nu sunt proprietatea privată a membrilor familiei.

Cadourile personale sunt cele primite de la persoane pe care le cunosc în particular, fără nicio legătură cu îndatoririle oficiale.

Graham Smith, director executiv al Republic, care militează pentru un şef de stat ales care să înlocuiască monarhul, a declarat: „Este vital ca publicul să ştie despre orice posibile conflicte de interese sau încercări de a obţine favoruri de la membrii familiei regale, deoarece aceştia au acces direct la cele mai înalte niveluri ale guvernului”.

„Charles şi membrii de rang înalt ai familiei regale au acces la documente guvernamentale, pot avea întâlniri secrete cu miniştrii şi cu prim-ministrul şi pot exercita presiuni asupra guvernului pentru a le face favoruri lor şi prietenilor lor. Familia regală este obişnuită să estompeze graniţele dintre ceea ce este al lor şi ceea ce este un cadou oficial. Prin urmare, este nevoie de o dezvăluire completă a ceea ce a fost primit şi unde se află acum aceste cadouri. Dacă cerem standarde înalte de la politicieni, trebuie să cerem aceleaşi standarde şi de la familia regală.”

Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a declarat: „Listele cu cadourile regale vor fi publicate în timp util.”

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Forțele Kievului rămân pe poziții în Kursk. Raiduri de amploare ale Rusiei în sud și est

Americanii au lovit gruparea Stat Islamic în Siria