Preşedintele sirian Bashar al-Assad a cerut duminică sprijinul aliaţilor săi după ce a pierdut controlul oraşului Alep, al doilea oraş al Siriei, în urma unei ofensive a rebelilor care s-a soldat cu peste 410 morţi, potrivit unui ONG. Este pentru prima dată de la începutul războiului sirian, în 2011, când guvernul, aliat al Iranului şi al Rusiei, pierde controlul total asupra acestui oraş din nordul ţării, un eşec dur provocat de o coaliţie de grupuri rebele dominată de islamişti, relatează AFP.
Primindu-l la Damasc pe şeful diplomaţiei iraniene, Abbas Araghchi, Assad a subliniat „importanţa sprijinului din partea aliaţilor şi prietenilor pentru a face faţă atacurilor teroriste susţinute de străini şi a le înfrânge planurile”. El ameninţase anterior că va folosi „forţa pentru a-i înfrânge pe terorişti”.
Rusia a declarat că forţele sale aeriene ajută armata siriană să „respingă” rebelii în provincia Idleb din nord-vestul ţării, în centrul Hama şi în nordul Alepului, în timp ce Iranul şi-a reiterat sprijinul „ferm” pentru regimul Assad.
Teama de o reluare pe scară largă a ostilităţilor
După Damasc, Araghchi a plecat duminică seara la Ankara, unde urmează să se întâlnească luni cu omologul său turc, Hakan Fidan, înainte de o întâlnire cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit oficialilor.
În 2015, cu sprijinul militar esenţial al Rusiei şi Iranului, regimul Assad a lansat o contraofensivă care i-a permis să recâştige treptat controlul asupra unei mari părţi a ţării şi, în 2016, asupra întregului oraş Alep, centrul economic al Siriei dinainte de război.
Violenţele, primele de o asemenea amploare de după 2020, au stârnit temeri cu privire la o reluare a ostilităţilor pe scară largă într-o ţară divizată în mai multe zone de influenţă, în care beligeranţii sunt sprijiniţi de diverse puteri regionale şi internaţionale.
Miercuri, gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) şi facţiuni rebele aliate, unele susţinute de Turcia, au lansat o ofensivă împotriva forţelor guvernamentale, cucerind zeci de oraşe din provinciile Alep, Idleb şi Hama, mai la sud, iar sâmbătă preluând cea mai mare parte a oraşului Alep, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).
Atacuri ruseşti asupra oraşului Alep
HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida, şi rebelii „controlează oraşul Alep, cu excepţia cartierelor aflate în mâinile forţelor kurde. Pentru prima dată din 2011, Alep nu mai este controlat de regim”, a declarat Rami Abdel Rahmane, şeful OSDH. Potrivit ONG-ului, care se bazează pe o vastă reţea de surse în Siria, cel puţin 412 persoane au fost ucise începând de miercuri: 214 rebeli, 137 membri ai forţelor pro-guvernamentale şi 61 de civili.
„Dacă nu lansează curând o contraofensivă sau dacă Rusia şi Iranul nu trimit mult mai mult sprijin, nu cred că guvernul va putea recuceri oraşul”, a declarat pentru AFP Aron Lund, de la think tank-ul Century International. Sâmbătă, armata a confirmat prezenţa luptătorilor antiguvernamentali în „mari părţi” ale oraşului. Iar duminică, avioane ruse şi siriene au efectuat atacuri asupra oraşului Alep, ucigând 12 persoane, avioanele ruse bombardând de asemenea oraşul Idleb şi ucigând opt persoane, potrivit OSDH.
Potrivit agenţiei oficiale siriene Sana, avioanele ruse şi siriene au vizat „o reuniune a comandanţilor organizaţiilor teroriste” în provincia Alep, ucigând „zeci de persoane”, şi au distrus un convoi de vehicule care transportau arme în estul provinciei Idleb. Roma a precizat că „Colegiul franciscan Terra Sancta din Alep a fost lovit de un atac rusesc care a provocat pagube grave”.
Statele Unite, Franţa, Germania şi Regatul Unit au făcut apel duminică la o „dezescaladare” în Siria, adăugând că „escaladarea” conflictului subliniază „necesitatea urgentă” a unei „soluţii politice”.