Regulamentul UE privind inteligenţa artificială (Regulamentul privind AI), primul regulament cuprinzător din lume pe această temă, intră în vigoare de joi, 1 august, anunţă Comisia Europeană.
”Regulamentul privind AI a fost conceput pentru a asigura faptul că inteligenţa artificială dezvoltată şi utilizată în UE este de încredere, cu garanţii pentru protejarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. Regulamentul urmăreşte să instituie o piaţă internă armonizată pentru IA în UE, încurajând adoptarea acestei tehnologii şi creând un mediu favorabil inovării şi investiţiilor”, precizează sursa citată.
„Inteligenţa artificială are potenţialul de a schimba modul nostru de a lucra şi de a ne trăi viaţa şi promite beneficii uriaşe pentru cetăţeni, pentru societatea noastră şi pentru economia europeană. Abordarea europeană în privinţa tehnologiei plasează cetăţenii în prim-plan şi asigură menţinerea drepturilor tuturor. Prin Regulamentul privind inteligenţa artificială, UE a luat o măsură importantă pentru a se asigura că adoptarea tehnologiei AI respectă normele UE în Europa”, a afirmat Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.
Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, cpnsideră că această zu marchează o etapă importantă în ceea ce priveşte poziţia de lider a Europei în domeniul unei inteligenţe artificiale demne de încredere.
”Odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului privind inteligenţa artificială, democraţia europeană a instituit un cadru eficace, proporţional şi de pionierat la nivel mondial pentru AI, combătând riscurile şi servind drept rampă de lansare pentru întreprinderile europene nou‑înfiinţate în domeniul IA”, afirmă el.
Majoritatea normelor din Regulamentul privind AI vor începe să se aplice de la 2 august 2026. Cu toate acestea, interdicţiile privind sistemele de AI considerate a prezenta un risc inacceptabil se vor aplica deja după şase luni, în timp ce normele pentru aşa-numitele modele de AI de uz general se vor aplica după 12 luni.
Pentru a acoperi perioada de tranziţie până la punerea în aplicare integrală, Comisia a lansat Pactul privind AI. Această iniţiativă invită dezvoltatorii de AI să adopte în mod voluntar principalele obligaţii ale Regulamentului privind AI, înaintea termenelor legale.
Statele membre trebuie să desemneze, până la 2 august 2025, autorităţile naţionale competente care vor superviza aplicarea normelor privind sistemele de AI şi care vor desfăşura activităţi de supraveghere a pieţei. Oficiul pentru AI al Comisiei va fi principalul organism de punere în aplicare a Regulamentului privind AI la nivelul UE, precum şi garantul normelor privind modelele de AI de uz general.