REPER a depus două proiecte de lege pentru operaţionalizarea referendumului consultativ propus de primarul Nicuşor Dan

Partidul REPER a anunţat, vineri, depunerea a două proiecte de lege menite să operaţionalizeze cele două întrebări ce vor fi propuse bucureştenilor prin referendumul consultativ iniţiat de primarul general Nicuşor Dan.

Primul proiect de lege, intitulat „Un Bucureşti al oamenilor, înainte de toate”, vizează modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Acesta propune centralizarea procesului de autorizare a construcţiilor la nivelul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, eliminând astfel fragmentarea actuală între sectoare şi asigurând o dezvoltare urbană coerentă şi unitară. Proiectul include prevederi specifice pentru creşterea transparenţei în procesul de acordare a autorizaţiilor, reducând astfel posibilitatea apariţiei actelor de corupţie şi crescând responsabilitatea decidenţilor, a precizat un comunicat al formaţiunii.

Al doilea proiect de lege, denumit „Banii bucureştenilor pentru dezvoltarea Bucureştiului”, propune modificări ale Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Acesta are ca scop centralizarea resurselor financiare şi alocarea lor către sectoare la nivelul Primăriei Generale, prin votul în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, asigurând astfel o gestionare mai eficientă şi strategică a bugetului Capitalei. Proiectul include mecanisme de creştere a transparenţei în cheltuirea banului public şi prevede consultarea cetăţenilor în deciziile majore de bugetare şi dezvoltare urbană.

Potrivit iniţiatorilor, ambele propuneri legislative conţin prevederi menite să sporească transparenţa, să reducă riscul de corupţie şi să crească implicarea cetăţenilor în procesele decizionale cheie pentru dezvoltarea Bucureştiului. Aceste măsuri vor conduce la o mai mare responsabilitate a administraţiei locale faţă de cetăţeni şi vor asigura că resursele oraşului sunt utilizate în interesul public, nu pentru interese particulare sau de grup.

Deputatul Cătălin Teniţă, lider al REPER Bucureşti şi iniţiator, a arătat că aceste proiecte legislative propun un cadru legal prompt şi eficient pentru implementarea voinţei cetăţenilor, imediat ce aceasta va fi exprimată prin referendum.

„Ele vor asigura nu doar o administrare mai eficientă a oraşului, ci şi o guvernare mai transparentă şi mai responsabilă, în care bucureştenii vor avea un cuvânt de spus în deciziile care le afectează viaţa de zi cu zi. Invit toţi parlamentarii de Bucureşti, indiferent de partidul din care fac parte, care şi-au declarat susţinerea faţă de iniţiativa primarului Nicuşor Dan, să devină cosemnatari ai acestor două proiecte. Este o oportunitate unică de a demonstra că punem interesele bucureştenilor mai presus de cele de partid şi că suntem pregătiţi să acţionăm rapid pentru a transforma Bucureştiul într-o capitală europeană modernă, eficientă şi transparentă”, a transmis Teniţă.

Partidul REPER îşi reafirmă angajamentul faţă de o guvernare locală transparentă, eficientă şi centrată pe nevoile cetăţenilor şi va continua să susţină iniţiativele care promovează o dezvoltare urbană sustenabilă şi echitabilă pentru Bucureşti, precum şi combaterea corupţiei şi creşterea responsabilităţii în administraţia publică locală, precizează reprezentanţii formaţiunii. AGERPRES/(AS-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: www.agerpres.ro

Ciolacu: Specialiştii de la Ministerul Apărării analizează şi varianta unei provocări cibernetice în cazul alertei de drone de la Constanţa

Harghita: Radarul Conflictelor Om-Urs va fi prezentat în premieră la conferinţa Tusnad EcoBear, de la Băile Tuşnad