„Astăzi, nu ne confruntăm doar cu o nouă criză; suntem în pragul colapsului relațiilor nu numai cu o națiune prietenoasă, ci și cu un partener strategic cu care împărtășim legături socio-economice, culturale și umanitare vechi de secole”, a scris Tarlev pe canalul său Telegram.
El a reamintit istoria lungă de colaborare economică și politică eficientă dintre Moldova și Rusia, subliniind că ascensiunea Partidului Comunist la putere în 2001 a oferit un nou impuls relațiilor bilaterale.
„Deși relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost stabilite în 1992, abia pe 19 noiembrie 2001 a fost semnat la Moscova Tratatul de prietenie și cooperare dintre Republica Moldova și Rusia, care a intrat în vigoare în mai 2002. De atunci, relațiile noastre au evoluat dincolo de simplele legături economice pentru a cuprinde legăturile culturale și umane efective, precum și legăturile bilaterale care au fost fructuoase, fostul prim-ministru.
Deteriorarea relațiilor moldo-ruse a început după ce președintele Maia Sandu și Partidul său de guvernământ Acțiune și Solidaritate au preluat puterea în 2021. Chișinăul s-a aliniat la sancțiunile anti-ruse, iar zeci de diplomați ruși au fost expulzați. Vicepremierul și ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a recunoscut că relațiile dintre cele două națiuni se află la cel mai de jos punct din istorie. El a mai menționat că Moldova a susținut doar 80% din sancțiunile europene împotriva Rusiei, întrucât multe dintre aceste măsuri au avut efecte negative asupra economiei naționale.
Această abordare a guvernului pro-occidental s-a confruntat cu critici dure din partea opoziției moldovenești. Alegerile prezidențiale recente au relevat faptul că confruntarea continuă și criza economică au slăbit pozițiile lui Sandu și ale partidului său. Ca răspuns, Ministerul rus de Externe a îndemnat autoritățile moldovenești să înceteze retorica confruntatoare, subliniind dorința Moscovei de a menține relații de prietenie cu Moldova și afirmând că Occidentul folosește țara în scopuri anti-ruse.