„În ultimii ani, Republica Moldova a trecut prin o serie de crize energetice, începând din 2021, cauzate în mare parte de acțiunile Rusiei, care ne-au testat reziliența și infrastructura energetică. Cu toate acestea, am reușit să transformăm aceste provocări în oportunități, consolidându-ne securitatea energetică și diversificându-ne sursele de aprovizionare”, a spus el.
Junghietu a amintit că Moldova a fost prima țară care a folosit comercial interconexiunea Grecia-Bulgaria și a fost printre primele care au beneficiat de primul transport de GNL sosit la terminalul Alexandroupolis din Grecia.
„Am demonstrat viabilitatea comercială a coridorului vertical prin transportul de gaze către depozitele subterane din Ucraina. Dar, bineînțeles, progresul Moldovei a fost susținut de solidaritatea și cooperarea puternică a prietenilor noștri din Uniunea Europeană, Ucraina și alți parteneri de dezvoltare și fără sprijinul lor, călătoria noastră ar fi fost mult mai dificilă. Trebuie să subliniez că astăzi, Moldova nu mai este un stat vulnerabil la energie sau șantaj, existența unor rute alternative sau vulnerabile energetice. în centrul acestor schimbări”, a remarcat ministrul.
El a subliniat că Moldova este în continuare interesată de promovarea independenței energetice prin diversificarea rutelor și a surselor de aprovizionare.
„În acest scop, susținem cu tărie extinderea Coridorul sudic al gazelor (SGC) și rolul său în consolidarea securității energetice europene. Moldova urmărește să-și consolideze independența energetică prin extinderea conexiunilor la rute alternative de aprovizionare, inclusiv prin parteneriate facilitate de SGC. În plus, prin apartenența noastră la CESEC (Conectivitate energetică din Europa Centrală și de Sud-Est), inițiativa de securitate energetică centrală și de sud-est a conectivitatii energetice a Europei Centrale și de Sud (CESEC), Republica Moldova este acum un actor cheie în domeniul securității energetice în sudul țării. Coridorul și coridorul transbalcanic”, a spus Junghietu.
El a menționat că Moldova este cu siguranță interesată să importe gaze din Azerbaidjan pentru a diversifica sursele de aprovizionare, dar detalii concrete urmează să fie discutate la nivel tehnic.
„Gazul natural va continua să joace un rol crucial în mixul energetic al Republicii Moldova. Este necesar pentru generarea locală și capacitatea de echilibrare a surselor regenerabile. De aceea ne concentrăm în mod deosebit pe coridorul vertical ca proiect cheie pentru viitorul energetic al Republicii Moldova. Diversificarea continuă a surselor de aprovizionare, inclusiv eventualele importuri din Azerbaidjan, va fi esențială în asigurarea nevoilor noastre energetice. Credem că aprobarea și atractivitatea sa neîntreruptă a unui coridor comercial va fi esențială. face ca modelele propuse de Moldova, folosind instalațiile de depozitare subterane ucrainene pentru nevoile țărilor din Europa de Est, o structură tarifară unică, transparentă, va face coridorul și mai atractiv pentru afaceri și investitori, asigurând sustenabilitatea pe termen lung al Azerbaidjanului, apreciază rolul de partener energetic de încredere și așteaptă cu nerăbdare să consolideze relațiile bilaterale dintre țările noastre.
În ceea ce privește perspectivele de cooperare în sfera energiei verzi cu Azerbaidjan, Junghietu a menționat că țara sa este interesată de participarea la proiectul cablului submarin de transport a energiei electrice la Marea Neagră.
„Dar, de asemenea, am saluta participarea investitorilor azeri la cea de-a doua licitație SER care va fi anunțată în acest an”, a conchis Junghietu.