Șeful Comandamentului European al SUA, generalul Christopher Cavoli, a declarat Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei că „recomandă în mod constant” menținerea acelorași niveluri de trupe de la invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei. „Este sfatul meu să mențin acea postură de forță așa cum este acum”, a spus el.
Comentariile sale, reluate de unii republicani de top, urmează rapoartelor conform cărora Pentagonul cântărește să scoată până la 10.000 de soldați din Europa de Est. Și au arătat o tensiune publică tot mai mare între administrația Trump și șoimii apărării GOP cu privire la rolul armatei în străinătate.
Președintele serviciilor armate ale Camerei, Mike Rogers (R-Ala.) a criticat posibilitatea de a reduce amprenta militară americană în Europa, inclusiv renunțarea SUA de la comanda forțelor NATO de pe continent. El i-a acuzat pe „unii de la DOD” că încearcă să orienteze resursele militare departe de Europa și că au afectat securitatea națională. Dar el l-a creditat pe președintele Donald Trump pentru că i-a forțat pe aliații NATO să-și intensifice cheltuielile pentru apărare și pentru că a recunoscut că este „timpul să oprim vărsarea de sânge” în Ucraina.
Rogers a presat-o pe secretarul adjunct interimar al Pentagonului pentru afaceri de securitate internațională, Katherine Thompson, dacă Departamentul Apărării sprijină menținerea trupelor americane în Europa. Thompson a ocolit, invocând o revizuire în curs de desfășurare a Pentagonului.
„Departamentul în acest moment trece printr-o revizuire globală a posturii forței”, a spus ea. „Nu au fost luate decizii în acest moment.”
Răspunsul nu i-a plăcut lui Rogers, care a scris anterior Pentagonului avertizând împotriva schimbărilor majore în Europa.
„Ar trebui să vă concentrați pe menținerea poziției de explozie pe care am avut-o în Europa de la începutul conflictului”, a spus republicanul din Alabama, referitor la războiul din Ucraina.
Un alt republican, reprezentantul Don Bacon din Nebraska, și-a exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la potențialele reduceri ale trupelor.
„Ar fi o greșeală gravă să scoți forțele din Europa chiar acum”, a spus Bacon. „Acesta este un moment pentru a descuraja Rusia și cred că retragerea forțelor este un semn de slăbiciune”.
Cavoli, depunând mărturie în Senat săptămâna trecută, a spus că ar fi „problematic” dacă SUA își renunță din rolul său de conducere de a comanda forțele NATO în Europa.